Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska Florida

U Bjelovaru procvao biznis s domovima za stare i nemoćne

'04.10.2012., Bjelovar - Dom umirovljenika Vita Nova najluksuzniji je hotel za umirovljenike u Hrvatskoj. Dom, smjesten u Klokocevcu, primio je prvih 200 korisnika, koliki je i ukupni kapacitet doma.
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
1/4
11.10.2012.
u 12:00

U nekoliko godina u gradu i okolici otvoreno 20-ak ustanova. Korisnicima osim kreveta sve češće nude i fitness i hidromasažu

Hoće li Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija postati hrvatska Florida, točnije područje ugodnog starenja?

Možda zvuči pretenciozno, ali po broju domova za stare i nemoćne osobe koji posljednjih godina niču kao gljive poslije kiše, bilo da je riječ o malim obiteljskim ili većim koji su registrirani kao ustanove, Bjelovar sa svojom okolicom doista postaje područje prepoznatljivo po smještajnim kapacitetima za skrb o starim i nemoćnim osobama. Od pet, koliko ih je u županiji, u gradu Bjelovaru su tri velika doma kojih je ukupni kapacitet nešto više od 500 korisnika. Dodaju li se tome i 24 obiteljska doma kapaciteta do 20 korisnika, jasno je da je djelatnost skrbi o starim osobama u ekspanziji.

Posao za cijelu obitelj

Potvrđuje to i usporedba sa stanjem u susjednim županijama, gdje je takvih domova, malih ili velikih, upola manje. Primjerice, u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji ima tek po deset malih obiteljskih domova i po tri veće ustanove. U čemu je tajna i što je za tu djelatnost tako poticajno na bjelovarskom području, ne može točno objasniti ni županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Vesela Trnski.

– Racionalno objašnjenje moglo bi biti to što je kriza i mnogi su bez posla, pa je osnivanje doma dobar način samozapošljavanja, odnosno dobra prilika da cijela obitelj bude uključena u posao, to više što uvjeti i procedura nisu prezahtjevni, pa oni koji imaju prostor relativno brzo mogu doći do registracije – ističe Trnski.

Prethodnih dana svoja vrata otvorio je novi bjelovarski dom za starije osobe – Vita nova, luksuzno zdanje u kojem će smještaj moći pronaći 200 korisnika. Dom ima sto i dvadeset moderno i kvalitetno uređenih jednokrevetnih i dvokrevetnih soba te dodatne sadržaje, po čemu se svrstava u prvu kategoriju najbolje uređenih ustanova, što zapravo odgovara hotelu s četiri zvjezdice. Moderni kompleks osim kvalitetnog smještaja te caffe bara i restorana sa stotinu sjedećih mjesta korisnicima nudi dvoranu za fitness i fizikalnu terapiju, frizerski salon, kapelicu za vjernike te vanjske sadržaje gdje su dva ribnjaka i lijepo uređena šetnica duljine 800 metara. Do kraja godine korisnicima će biti na raspolaganju i zatvoreni bazen 14 puta 8 metara s hidromasažom, a već od proljeća među vanjskim sadržajima moći će se koristiti visećom kuglanom, malim boćalištem i mini golfom.

Izbora napretek

Kvalitetan smještaj nudi se i korisnicima u Domu umirovljenika, najvećoj ustanovi kapacitet koje je dvjesta i sedamdeset korisnika, a njezin je osnivač županija. Zbog povoljne cijene koju omogućuje subvencija države u gotovo 50-postotnom iznosu na listi čekanja za smještaj čak je 1208 ljudi.

– Lista čekanja je duga, no to ne odražava pravo stanje stvari. Naime, tek stotinjak ljudi smještaj bi doista željelo odmah, a ostali su se prijavili kako bi čuvali mjesto jer je cijena doista povoljna – objašnjava ravnateljica Vesna Trnski. 

Za razliku od njih, dom je u Šandrovcu, čiji je osnivač tamošnja općina i koji može primiti 50 korisnika, poluprazan. No, općina ga je izgradila uz pomoć države kako bi jednim potezom riješila dva problema – poboljšala skrb za starije i povećala zaposlenost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije