Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog sudjelovanja u ratu, Vuk je odjavio djelatnost. Poreznici kažu da nije i prijete ovrhom

U bivšoj državi odjavio obrt, sadašnja traži 250 tisuća kuna

Općinski sud u Novoj Gradiški odobrio je uknjižbu na kuću i  zemlju Vladimira Vuka
import
28.08.2008.
u 17:21

Poznati cernički soboslikar i ličilac Vladimir Vuk priprema prosvjedne skupove na Trgu kralja Tomislava u središtu Nove Gradiške i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Kaže da će pozvati branitelje, sve udruge, društva, škole i crkvene zajednice kojima je godinama pomagao svojim radom da mu daju potporu.

Revizija postupka
– U sporu sam s Područnim uredom Porezne uprave u Slavonskom Brodu koja me od 1994. godine, kada sam nakon rata ponovno aktivirao obrt, tereti za nepostojeći dug od 28.000 kuna. Dug je u međuvremenu narastao na 274.393 kune, stigla su i rješenja Općinskog suda u Novoj Gradiški kojim se odobrava uknjižba na moju kuću i zemlju. Iz Porezne uprave sam dobio obećanje da će se dug otpisati. Čekam 13 godina, a ništa se ne događa.

Više i ne znam koliko sam dužan. Da se radi i o dvije kune, neću platiti jer sam u pravu, a kuću mi nitko neće uzeti – ogorčen je Vladimir Vuk. Dodaje da se nada reviziji postupka jer je pisao predsjedniku Mesiću, premijeru Sanaderu i ministrici branitelja Jadranki Kosor. Tvrdi da je tijekom rata prekinuo obrt i bio dragovoljac.

Pokazuje rješenje Sekretarijata gospodarstva bivše općine Nova Gradiška kojim mu se odobrava privremena odjava zanatske djelatnosti od 15. ožujka 1991. do daljnjega. Prekinuo je obrt da bi branio domovinu. Poreznike ne zanima što je od agresora branio i njihove fotelje.

Kuća je bila vojarna
Tvrdi da je djelatnost ponovno prijavio 1994. godine i uredno plaćao porezne obveze. Pokazuje i potvrdu Ureda za obranu u Novoj Gradiški da je kao hrvatski branitelj dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu od 10. rujna 1991. do 25. veljače 1992. godine. Smatra da u isto vrijeme nije mogao imati obrt i biti u Domovinskom ratu.

– Dao sam 3700 franaka za nabavu oružja, a za vrijeme rata moja je kuća bila vojarna i u njoj smještena 149. brigada iz Zagreba. Uz druge, podmirivao sam troškove struje, loživa ulja i telefona. Nikad se nisam bavio kalkulacijama i redovito sam plaćao porezne obveze. Ja sam kažnjen, a oni koji nisu ništa plaćali nagrađeni su otpisom duga zbog zastare – kaže Vladimir Vuk.


Djelatnost je odjavio tek lani

– Nemam posebnog komentara. Slučaj je kao i svaki drugi. Nije odjavio obrt pa su mu tekle obveze. Pravda se da je puno dao u ratu i smatra da mu se zbog toga obveze moraju otpisati. Obrt je odjavio tek prošle godine. PU s njegovim slučajem nema ništa, osim što se on žali i piše Ministarstvu branitelja, a mi se moramo o tome očitovati – kaže voditeljica Područnog ureda Porezne uprave u Slavonskom Brodu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije