Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši terorist

'U BiH su se stvarale vođe Al Qa'ide'

bih
Foto: BBC screenshot
04.03.2015.
u 20:35

Dean je, naime, odrastao u Saudijskoj Arabiji, a odlučio je postati mudžahedin kako bi muslimane u Bosni i Hercegovini zaštitio od srpskih nacionalista

Aimen Dean, bivši pripadnik Al-Qa'ide koji je poslije postao britanski špijun, za BBC je otkrio svoje iskustvo dok se nalazio unutar terorističke grupe.

Dean je, naime, odrastao u Saudijskoj Arabiji, a odlučio je postati mudžahedin kako bi muslimane u Bosni i Hercegovini zaštitio od srpskih nacionalista. Kazao je kako je Bosna i Hercegovina bila "škola u kojoj su stvoreni mnogi talentirani vođe Al Qa'ide".

– Odjednom sam se našao na brdu u BiH s puškom. Imao sam osjećaj da sudjelujem u pisanju povijesti. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam s ljudima drugih nacionalnosti kojima je svima bilo zajedničko da su muslimani. I svi su bili tu da bi sudjelovali u džihadu kako bi se obranio bosanski narod – kazao je Dean.

Nakon što je u grupi proveo četiri godine, odlučio je postati britanski špijun te je prikupljao informacije o čelnim ljudima grupe, sve dok njegova maska nije otkrivena prije osam godina.

– Pred kraj rata u BiH, oni koji su preživjeli počeli su usvajati antizapadni osjećaj da međunarodna zajednica kuje zavjeru protiv muslimana u BiH, te da izokreće njihovu ratnu pobjedu. Tako se barem činilo. Zbog toga su počeli smatrati da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do daljnje radikalizacije, pa im je lako bilo transformirati se iz mudžahedina u radikalne džihadiste – objasnio je Dean.

>> Držanje političara za ruke je licemjerno, terorizam može iskorijeniti samo radikalna ljevica

Komentara 11

DI
Diosiario
22:32 04.03.2015.

Kad ja ovo kažem što stoji u tekstu dobijem u inbox poruku da sam prekršio pravilo "govor mržnje" i onda mi se zapriječi bivanje na forumu po par dana. Pa činjenica je da se al qaida kalila i Bosni, daa su Hrvatima odrubljivali glave i s tim glavama igrali nogometne utakmice, da su ubijali na najbrutalniji način i to najviše na području Travnika, Zavidovića i Viteza. Vođa im je bio Abu Maali, terorist s međunarodne tjeralice, mudžahedinski emir (ekvivalent našem generalu) itd. Evo sad mi dajte još jedan karton ali znajte da je ovo gola istina: U Maljinama 8. lipnja 1993. godine, za općega napada Armije BiH na hrvatska područja u općini Travnik, došlo je do groznog obrednog ubijanja Hrvata, a to su učinili mudžahedini. Svjedok taj događaj opisuje ovako: “Oni su morali sjesti u krug i gledati kako se čovjeku sabljom siječe glava. Nakon toga se odrubljena glava stavlja na tacnu i daje drugoj žrtvi, koja će tek doći na red, da ljubi tu glavu i tako u krug.”

ĆA
ćaćaća
22:18 04.03.2015.

ovakvi su protiv hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda bih..

DU
Deleted user
02:04 05.03.2015.

gdje su se to mudžahidini u bih borili protiv "srpskih nacionalista"? oni su gotovo isključivo djelovali u srednjoj bosni protiv hrvatskih civila. mesić je na poziciji predsjednika rh sustavno djelovao na negiranju i prešućivanju zločina nad hrvatima u bih, teih, te je sustavno njegovao tijesne političke odnose s izravno osumnjičenim za te zločine. u svakoj državi sa suvislim pravnim sustavom on bi odavno bio kazneno gonjen zbog toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije