Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet uhićenih

U BiH pronašli bombu namijenjenu za teroristički napad u Švedskoj

Uhićenja BiH
Foto: Facebook/SIPA
1/2
13.03.2015.
u 23:13

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju bombe preko graničnog prijelaza

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Beneluks“, koja se provodi s policijskim tijelima Nizozemske i Švedske, policijski službenici BiH Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom petka slobode su lišili pet osoba.

Akcija je izvedena na graničnome prijelazu u Bosanskom Brodu, gdje su zaplijenjene i improvizirane eksplozivne naprave namijenjene terorističkom napadu u Švedskoj, te u Sarajevu, objavili su službeni izvori i mediji u BiH. Federalna televizija objavila je kako su na na izlazu iz BiH uhićeni Šveđanin arapskog podrijetla Osman Abdel Salah te dvojica Bošnjaka, državljani BiH Adis Ramić i Enver Džanko. Improvizirane eksplozivne naprave oni su preuzeli u Sarajevu planirali u automobilu prevesti do Švedske.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 201. KZ BiH “Terorizam“, stavak (4) u vezi sa stavkom (5) točka a).

Eksploziv stavili na krov auta

Na snimkama koje je objavila Federalna televizija vide se eksplozivne naprave u obliku kanistera sa satnim mehanizmom na vrhu, koje su oblijepljene selotejpom. Bosanskohercegovačkoj policiji u akciji su pomagali i kolege iz Švedske i Nizozemske. Po navodima Federalne televizije, izrada eksplozivnih naprava bila je naručena iz Nizozemske, a krajnja destinacija je bila Švedska, gdje se trebao izvesti teroristički napad. Po eksplozivne naprave jučer su u Sarajevo došle dvije osobe iz Švedske. SIPA ih je pratila dva dana, a nakon što su preuzeli eksploziv smjestili su ga u krov automobila. U Sarajevu je,  prema navodima medija, uhićen Amar Šljivo, a kasnije još jedna soba, za koju se navode samo inicijali Ž.M. Pretresen je i kafić Amara Šljive koji je, prema medijskim navodima, bivši policijski specijalac i od ranije je poznat policiji.

- Po nalogu Državnog odvjetništva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, u suradnji s graničnom policijom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom, realizirali su aktivnosti lišenja slobode osumnjičene osobe. Radi se državljanima BiH i jednom državljaninu Švedske arapskog podrijetla, osumnjičenim za kazneno djelo terorizma - rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić.

Spriječeni u prebacivanju bombe preko granice

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prijelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska suradnja s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim tijelima Nizozemske i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednjih aktivnosti suradnja ostvarena i s pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

>>Zapad u stvari ne želi slom ISIL-a jer on čini ravnotežu s Hezbolahom

>>Hrvatsko 'novo srednjovjekovlje' i Žižekovo 'ustaško kršćanstvo'

Komentara 37

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:59 13.03.2015.

Kako je moguće da tim ljudima nije dobro ni u jednoj državi na kugli zemaljskoj, svugdje su problem....

Avatar Viking1
Viking1
07:34 14.03.2015.

Bošnjak iz SAD-a na listi deset najopasnijih terorista u svijetuAdis Medunjanin, državljanin SAD-a porijeklom iz BiH, svrstan je na deveto mjesto među deset najopasnijih terorista u svijetu u 2012. godini. Listu je sastavio CNN Adisa Medunjanina (34) američki je sudd lani u studenom osudio na doživotni zatvor. Kao operativac Al Qa’ide planirao je napad na podzemnu željeznicu u New Yorku. Zaustavili su ga par dana prije planiranog pokolja. CNN ga je uvrstio na deveto mjesto najopasnijih terorista u svijetu u 2012. Na prvom mjestu je zamjenik zapovjednika Al Qa’ide.

Avatar Viking1
Viking1
07:34 14.03.2015.

Kako znate da je trebao biti teroristički napad u Švedskoj ,što ako su BH Muslimani htjeli napasti Hrvatsku. I prije koji mjesec je hrvatska policija uhitila BH Muslimana koji se skrivao u Maoči i Bh službe uopce nisu reagirale. Islamiste podržava muslimanska vlast u BH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije