Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjenje priljeva

U BiH dosad ušlo 11 tisuća ilegalnih migranata, 40 posto manje nego lani

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
15.09.2020.
u 16:01

Ministar Cikotić potvrdio je kako je Pakistan iskazao spremnost da s BiH potpiše sporazum o readmisiji migranata, a ukoliko se to i dogodi bila bi znatno olakšana deportacija onih kojih se ilegalno zateknu u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ustvrdio je u utorak kako je problem ilegalnih migracija u toj zemlji ipak pod nadzorom dodajući kako je ove godine priljev ilegalnih migranata bio za gotovo 40 posto manji nego 2019.

Odgovarajući na zastupničko pitanje tijekom sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH, održane u Sarajevu, Cikotić je kazao kako je tijekom prvih osam mjeseci ove godine u zemlju ušlo nešto više od 11 tisuća ilaglnih migranata, dok ih je prošle godine u istom razdoblju u BiH ušlo više od 18 tisuća. Cikotić je smanjenje priljeva ilegalnih migranata djelomice pripisao pandemiji koronavirusa koja je praktično zatvorila granice među brojnim državama.

Nešto manje od šest tisuća ilaglnih migranata trenutačno boravi u prihvatnim centrima smještenim u Unsko-sanskoj županiji te u okolici Sarajeva. Cikotić je kazao kako slab nadzor na istočnim granicama BiH prema Srbiji i Crnoj Gori i dalje predstavlja najveći problem kojega neće biti moguće riješiti sve dok se ne poboljša kvaliteta opreme Granične policije i dok se ona ne popuni dovoljnim brojem ljudi.

Graničnoj policiji trenutačno nedostaje oko 500 policajaca jer su vlasti na državnoj razini već godinama izbjegavale osigurati novac za njihovo zapošljavanje. Tek je prije mjesec dana Vijeće ministara BiH odobrilo sredstva za angažiranje 300 novih graničnih policajaca.

Među ilegalnim migrantima koji dolaze u BiH, prema podacima policijskih agencija, ove je godine bilo oko 27 posto Afganistanaca, Pakistanaca je bilo 23 posto, a državljana Bangladeša oko 19 posto, dok su 10 posto bili Marokanci.

Ministar Cikotić potvrdio je kako je Pakistan iskazao spremnost da s BiH potpiše sporazum o readmisiji migranata, a ukoliko se to i dogodi bila bi znatno olakšana deportacija onih kojih se ilegalno zateknu u BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:14 15.09.2020.

u dio bih...u rs srbskom entitetu nema mjesta za kampove ..i za izbjeglice....

Avatar Jopa
Jopa
21:35 15.09.2020.

Zašto mediji ne kažu da možda broj od 20.000 migranata jest točan, no to nisu isti jer jedni idu u Hrvatsku i dalje a novi dolaze non stop!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije