Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA PADA

U Berlinu ponovo grade zid

domine
Reuters
21.10.2009.
u 21:24

Ali zid od domina, koje će simbolično popadati 9. studenog, na 20. obljetnicu pada zloglasnog pravog Berlinskog zida, koji je skoro tri desetljeća razdvajao dvije Njemačke

Proslava dvadesete obljetnice pada Berlinskog zida koštat će 5 milijuna eura, a vrhunac će biti podizanje kilometar i pol dugog segmenta zida na jednoj od njegovih najpoznatijih "dionica", kod Brandenburških vrata, ali en pravog. Taj "zid" bit će sačinjen od tisuću velikih, dva i pol metar visokih domina od stiropora, po dvadeset kilograma teških, koje su školska djeca obojila u jarke boje i oslikala. Domine će stajati dva dana a ond abiti simbolično srušene na dan pada Zida.

- To je samo privremena atrakcija – kaže berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit. - Nikome nije ni palo na pamet da mi to stvarno opet dižemo zid između zapada i istoka. No, mnogi su se u početku rugali toj ideji, a sa dkažu da je to rkasna ideja da se simbolizira pad zida.

Svečanosti će prisustvovati ruski i francuski predsjednici Medvedev i Sarkozy, britanski premiejr Brown i američka državna tajnica Clinton.

Wowereit kaže da mu je sad žao što neki dio 160-kilometarskog zida podignutog 1961. nije ostavljen za uspomenu, ali svjestan je da u poplavi emocija nakon pada to nije bilo moguće:

- Mislim da nitko u Berlinu ne bi otrpio da veći dio zida ostane.

Ključne riječi

Komentara 1

PT
Ptica
21:48 21.10.2009.

ZID na Dunavu, makar i od domina! Birajmo za predsjednika Hrvata i u Sabor Hrvate a ne ove ostatke komunisticko-srpske diktature 20. stoljeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije