Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

U Beogradu pronađen dokaz da je Stepinac spašavao i Srbe

alojzije stepinac
Foto: Arhiva VL
1/4
08.02.2012.
u 12:00

Riječ je o strogo povjerljivom šifriranom telegramu koji je jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Londonu 14. srpnja 1942. poslao jugoslavenski ambasador u Carigradu Ljubomir Haždi-Đorđević.

Povijesna je činjenica da se kardinal Alojzije Stepinac, tadašnji zagrebački nadbiskup, za Nezavisne Države Hrvatske snažno zalagao za pomoć u spašavanju Židova koji su se našli na udaru ustaškog režima. O tome govore brojne njegove pismene intervencije, pisma zahvale i svjedoci. O tome je prošle godine progovorila i američka povjesničarka židovskog podrijetla iz Sarajeva Esther Gitman u svojoj knjizi o spašavanju Židova u NDH, a onda je to dodatno potvrdila u dokumentarnom filmu kolegice Jadranke Jureško-Kero koji je ova snimila o toj temi.

Esther Gitman tada je više puta znala istaknuti kako bi na isti način iscrpno trebalo istražiti i kakva je bila uloga nadbiskupa Stepinca u spašavanju Srba u NDH. I o tome postoje njegove pismene molbe ustaškim vlastima, sve do poglavnika Ante Pavelića, postoje također zahvalnice, poslije su o tome govorili i svjedoci...

Tito tako odlučio

Ali jugoslavenska je historiografija od Stepinca napravila ratnog zločinca i suradnika ustaškog režima jer je Partija na čelu s Josipom Brozom Titom tako odlučila i jer mu je tako presuđeno na montiranom političkom suđenju nakon rata u Zagrebu. A da nije tako, da se Stepinac zalagao za sve, za svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, govore danas brojni dokumenti. I valjalo bi poslušati Esther Gitman te istražiti što je sve Stepinac u NDH napravio za Srbe, dok je istodobno u Srbiji on još percipiran kao ustaški ratni zločinac. Juraj Batelja, postulator za Stepinčevo proglašenje svetim, objavio je 2010. godine u prvoj od tri knjige "Blaženi Alojzije Stepinac: svjedok ljubavi Evanđelja" nekoliko dokumenata o Stepinčevu zalaganju za Srbe u poglavlju pod naslovom "Zaštitnik srpskog naroda". Ali da toga ima još, i da je vrijeme da se raskrsti i s tim dijelom prošlosti, najbolje svjedoči najnoviji dokument koji je pronađen u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Poznata misija

Riječ je o strogo povjerljivom šifriranom telegramu koji je jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Londonu 14. srpnja 1942. poslao jugoslavenski ambasador u Carigradu Ljubomir Haždi-Đorđević. Ambasador u njemu piše izvješće na temelju višednevnog boravka u Splitu, Sarajevu, Zagrebu i Beogradu Stanislava I. Rapoteca. Informacija o Rapotecovoj misiji nije nova, ali je novost ovaj telegram koji je poslan gotovo mjesec dana prije nego što je Rapotec izradio svoje izvješće za kraljevsku vladu. I u telegramu se puno eksplicitnije govori o tome kako je Stepinac pomagao Srbima u NDH kad su ustaške vlasti pokrenule njihov progon, a to je Rapotec čuo od hrvatskih Srba, što Stepinac namjerava učiniti... O svemu tome više u knjizi koja izlazi danas.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije