Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv novog sustava

U Beču prosvjedi studenata zbog Bolonjskog procesa

bec prosvjed
Foto: AFP
1/6
12.03.2010.
u 09:16

Prosvjednici su blokadom ulica pokušali spriječiti ministre iz 46 zemalja, među kojima i iz Hrvatske, da sudjeluju na ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu.

BEČ – Više tisuća studenata prosvjedovalo je sinoć na ulicama Beča u povodu održavanja ministarske konferencije o Bolonjskom procesu, deset godina nakon njegova pokretanja.

Prosvjednici su blokadom ulica pokušali spriječiti ministre iz 46 zemalja, među kojima i iz Hrvatske, da sudjeluju na svečanoj večeri u bečkom dvorcu Hofburgu, kako bi visokim dužnosnicima pokazali da reforma visokoškolskog europskog prostora nije donijela očekivane rezultate.

Blokirali su i dva autobusa sa sudionicima jubilarne konferencije pa je svečana večera, sazvana za 21.30 sati, počela tek kada je policija doslovce odnijela, odnosno rastjerala oko 150 prosvjednika koji su tijelima napravili živi zid, prepriječivši tako prolaz autobusima.

Prosvjednici su nosili parole u kojima osuđuju novi sustav studiranja, a pratili su ih kamioni s glazbom i klaunovima.

Prema priopćenju bečke policije, na prosvjedu je sudjelovalo oko 3200, a prema podacima organizatora između 10 i 12 tisuća studenata. Među sudionicima je bilo i studenata iz inozemstva, navodno izaslanstvo talijanskih studenata te predstavnici studenata iz Švicarske.

Kako su studenti na internetskim portalima najavili da će blokirati ulice kojima bi se trebali kretati ministri, bečkoj policiji u pomoć su došli kolege iz drugih austrijskih pokrajina. Prosvjednici su prepriječili put dvama autobusima s ministrima.

Austrijska ministrica znanosti Beatrix Karl poručila je studentima da bi „bilo bolje da pomognu u provedbi Bolonjskog procesa umjesto da prosvjeduju“. Istaknula je da „Bolonja povećava mobilnosti internacionalnog studija“, čiji je cilj stvaranje zajedničkoga europskog prostora visokog obrazovanja, u kojem bi diplome bile priznate u svim zemljama potpisnicama Bolonjske deklaracije.

Prema njezinim riječima aktualni problemi vezani uz Bolonjsku deklaraciju prouzročeni su prijelaznom fazom. Studenti su najavili da će prosvjedovati i danas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije