Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krive tehničara

U Azerbajdžanu rezultate izbora objavili prije otvaranja birališta!

Ilham Alijev
10.10.2013.
u 13:59

Dan prije početka glasovanja, u utorak, na aplikaciji na smartphoneovima Centralne izborne komisije objavljeni su rezultati prema kojima je predsjednik Ilham Alijev dobio 73 posto glasova.

Neobična stvar se dogodila dan prije predsjedničkih izbora u Azerbejdžanu, izborna komisija je objavila rezultate prije nego su ljudi uopće počeli glasovati, piše Yahoo News.

Dan prije početka glasovanja, u utorak, na aplikaciji na smartphoneovima Centralne izborne komisije objavljeni su rezultati prema kojima je predsjednik Ilham Alijev, čija obitelj je na čelu države već četiri desetljeća, dobio 73 posto glasova. Nakon što su se birališta zatvorila u srijedu, izborna komisija je objavila službene rezultate po kojima je Alijev dobio 85 posto glasova, dok je njegov najbliži protukandidat bio Jamil Hasanli sa 6 posto glasova.

Proganjali novinare

Komisija se ispričala zbog ranijih rezultata objasnivši da je to bio samo test za jedno biračko mjesto koji je izvela tvrtka koja je razvila program. Izrazili su "duboko žaljenje" zbog ovog "nesporazuma". Prvi protukandidat Hasanli je, naravno, izbore proglasio namještenima te traži da se oni ponište i ponove.

- Alijev nema pravo predstavljati narod Azerbejdžana - rekao je Hasanli i dodao kako rezultat ovih izbora ne predstavlja volju naroda. OSCE je izvijestio da je u kampanji bilo previše zabrana, dok su glasovanje i brojanje glasova obilježile ozbiljne nepravilnosti. Prigovaraju da je slobodne izbore onemogućilo kršenje slobode govora i udruživanja što je neke kandidate dovelo u neravnopravan položaj.

Navode i pritvaranja, kaznene postupke, fizičke napade i druge oblike pritiska na novinare te nejednako praćenje svih kandidata u medijima, naravno, u korist ponovno izabranog predsjednika.

>>'Sramotno je sklapati ugovore s predsjednikom Azerbejdžana'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije