Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE KORONAKRIZE

U Austriji više od pola milijuna nezaposlenih, a gotovo pola milijuna zaposlenih radi „samo“ skraćeno

BKA Andy Wenzel
26.01.2021.
u 14:55

Kocher je istaknuo kako je austrijska vlada odlučila za ovu godinu povećati novčana sredstva za skraćeni rad

U Austriji je trenutačno  više od pola milijuna ljudi u potrazi za poslom, a dodatnih gotovo pola milijuna „srećkovića“ zaposleno je, ali zbog koronakrize radi „samo“ skraćeno.

To proizlazi iz brojki koje je u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom financija Gernotom Blümelom i ministricom gospodarstva Magaretom Schramböck, predstavio ministar rada Martin Kocher.

„Prema službenim podacima AMS-a (op. austrijski Servis za zapošljavanje) trenutačno je u Austriji 534.256 osoba nezaposleno ili na doškolovanju. To je 744 osoba više nego prije tjedan dana i za 113.000 više nego prije godinu dana u isto vrijeme“, rekao je Kocher dodavši: „Uz to, 458.993 zaposlenih osoba radi skraćeno radno vrijeme, što je njih za 18.600 više nego prije tjedan dana“.

Ministar rada je rekao kako i austrijsko tržište osjeća teške posljedice koronakrize. Napomenuo je kako se je težište skraćenog rada u međuvremenu promijenilo: prošle je godine bilo na industriji, a ove na trgovini i turizmu.

Kocher je istaknuo kako je austrijska vlada odlučila za ovu godinu povećati novčana sredstva za skraćeni rad za dvije milijarde eura, sa sadašnjih pet na budućih sedam milijardi. Napomenuo je kako je poduzetnicima od zatraženih 10,4 milijardi eura pomoći, AMS do sada isplatio 5,8 milijardi.

„U krizi je naš cilj jasan, uz pomoć modela skraćenog rada održati radna mjesta, i to nam za sada uspijeva“, ustvrdio je Kocher. Poručio je kako je upravo sada  važno vrijeme koristiti za dodatno obrazovanje i stjecanje novih kvalifikacija.

Ministar financija Blümel je rekao kako se Austrija „najvećim paketom pomoći unutar Europske unije odupire gospodarskim posljedicama pandemije, kako bi poduzetnike što je moguće bolje provela kroz krizu i pritom zadržala što je moguće više radnih mjesta“.  Napomenuo je kako je koronakriza najteže pogodila turizam i ugostiteljstvo, te trgovce, prometne poduzetnike i uslužne djelatnosti koje dolaze u uski kontakt s ljudima. Istaknuo je kako je Ministarstvo financija za razne pomoći pogođenima koronakrizom isplatila ili se pravno obvezala isplatiti 31 milijardu eura.

„Mi smo još uvijek u fazi savladavanja krize. Sada je važan pokrenuti gospodarski rast“, rekla je ministrica gospodarstva Schramböck. Istaknula je kako šansu za gospodarski rast vidi u tri impulsa: porastu potrošnje nakon krize, investicijama i izvozu. Napomenula je kako je već 85.000 domaćih investitora zatražilo ulagačke premije od Ministarstva gospodarstva za projekte „teške“ oko 30 milijardi eura.

„Polovica ulagačkih premija zatraženo je za ulaganja u područje digitalizacije i održivosti“, dodala je Schramböck poručivši kako se zahtjevi za premije mogu podnijeti još do 28. veljače ove godine.  

Komentara 5

DU
Deleted user
15:36 26.01.2021.

Prvo uništi a onda velikodušno financiraj odnosno subvencioniraj.... PLJUC

VR
Vrac666
19:24 26.01.2021.

Jbt što tek nas čeka

BE
Beskucnik
23:21 26.01.2021.

Austria ima vise turista u ljetnoj sezoni i daleko vece prihode , nego Hrvatska od turizma , a tek zimski turizam , zato je toliko nezaposlenih , a sta ce tek s Hrvatskom biti ako promasimo sezonu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije