Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE KORONAKRIZE

U Austriji sve više nezaposlenih, trenutačno 413.241 osoba u potrazi za poslom

Christine Aschbacher
Foto: BKA Andy Wenzel
1/3
21.10.2020.
u 14:39

U Europskoj se uniji tržišta rada zemalja članica lagano stabiliziraju što budi optimizam

Kako je izvijestila austrijska ministrica rada Christine Aschbacher kod domaće Agencije za zapošljavanje (AMS), slične našem Zavodu za zapošljavanje, trenutačno je prijavljeno 413.241 osoba bez posla. To je za 4.000 nezaposlenih više nego prije tjedan dana kada ih je bilo 409.356 i za 71.000 više nego prošle godine u isto vrijeme.

Od trenutačno 413.241 nezaposlenih, njih 64.887 je upravo u procesu doškolovanja.

Apsolutni rekord nezaposlenih zabilježen je sredinom travnja ove godine u vrijeme lockdowna, kada je u potrazi za poslom bilo 588.205 osoba.

Ponovno porast broja nezaposlenih rezultat je, između ostalog, i završetka sezonskih radova, pa je bez posla sve više sezonaca. Ili kako je ustvrdila ministrica Aschbacher „rast nezaposlenosti reflektira sezonske efekte“. Napomenula je kako za model skraćenog radnog vremena, kojim je Vlada pokušala spasiti svako radno mjesto, poduzeća i tvrtke još uvijek mogu podnijeti zahtjev. I to s retroaktivnim djelovanjem. Treća faza potpore zaposlenima koji skraćeno rade zbog posljedica koronakrize, počela je početkom listopada.

„Produženjem skraćenog rada i korona ofenzivom zapošljavanja, uključujući Zakladu za pomoć nezaposlenima i zaposlenima koji rade skraćeno dobro smo se pripremili kako bi savladali slijedeće mjesece“, istaknula je Aschbacher.

Austrijski institut za gospodarska istraživanja WIFO upozorio je da bi slijedeće godine u stečaj moglo otići između 5.500 i 5.800 tvrtki, što bi moglo doprinijeti daljnjem rastu broja nezaposlenih u zemlji u Austriji.

Optimizam budi podatak da, iako koronakriza još uvijek nije savladana, u Europskoj se uniji tržišta rada zemalja članica lagano stabiliziraju, navode austrijski mediji.

Komentara 2

SI
sisavac
14:51 21.10.2020.

budemo im mi pomogli, potrebitima osigurati besplatno ljetovanje na našoj obali, a ako ne mogu po svojim planinama šetati, mogu našim tumarati do mile volje. nekako im se moramo zahvaliti za ljudski odnos prema nama tijekom naše zajedničke povijesti, i nikako ne zaboraviti njihove banke, koje su se na našem tržištu ponašale ko prave mecene, jedan hypo je ogledni primjer modernog i ljudskog poslovanja banke, brige o klijentu, poštovanju prema zemlji u kojoj posluješ, gdje je zarada sasvim nevažna. i još poneke štedionice iz austrije, koje su našim ljudima dale novac kad im je najviše trebao, a da nisu kasnije radile problema oko određenih nesuglasica kod vraćanja rata. sirotinju uvijek treba pomoći, bolje pomagati nego tražiti pomoć.

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
14:42 21.10.2020.

jadna Austrija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije