Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKE NEPRILIKE

U Austriji snježni kaos i “crveni” meteoalarm: Teška nesreća u Beču s devetero ozlijeđenih

Foto: EXPA/ Florian Schroetter
1/3
09.12.2021.
u 14:01

Glasnogovornik vatrogasnih postrojbi Gerald Schimpf rekao je kako je snijeg izazvao na bečkim prometnicima “neviđeni kaos” i da je već u ranim jutarnjim satima bilo 15-tak intervencija vatrogasaca

U Beču i okolici, za koji je meteoalarm izdao najviše, crveno upozorenje zbog snijega i poledice, kao i za brojne druge planinske dijelove Austrije, gusti snijeg koji je noćas počeo padati još uvijek ne prestaje. A prema prognozi Središnje službe za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) za danas i sutra, neće uskoro ni prestati. Naprotiv, crveni meteoalarm govori o opasnosti najviše, pete razine, zbog najave novog snijega, a u planinskim predjelima opasnosti od novih snježnih lavina.

Vlasti upozoravaju građane da budu oprezni i da poštuju izdana upozorenja. Sve su austrijske službe spašavanja, vatrogasci i komunalne službe za čišćenje prometnica na terenu zbog nezapamćenih količina snijega posljednjih godina u nekim dijelovima Austrije. Prije svega u Beču, gdje je najavljeni najveći snijeg u posljednjih deset godina. Točnije devet godina, od zime 2012./2013. kada je snijeg, kako tvrde meteorolozi, također u austrijskom glavnom gradu izazvao neviđeni prometni kaos. A današnji snježni kaos u Beču rezultirao je brojnim prometnim nesrećama. Najteža od njih dogodila se danas rano ujutro u 22. bečkom stambenom okrugu Donaustadt u predjelu Hirschstetten kada se je gradski autobus zbog snijega i poledice zabio u stup pokraj ceste. U nesreći je, kako je izvijestio glasnogovornik hitne pomoći Andreas Huber, ozlijeđeno devet putnika, od kojih jedan teško. Među ozlijeđenima je i vozač autobusa.

Foto: EXPA/ Florian Schroetter

Glasnogovornik vatrogasnih postrojbi Gerald Schimpf rekao je kako je snijeg izazvao na bečkim prometnicima “neviđeni kaos” i da je već u ranim jutarnjim satima bilo 15-tak intervencija vatrogasaca. U Beču se jutros, ovisno o predjelu ovog dvomilijunskog grada, moglo izmjeriti između 15 i 20 centimetara novog snijega. Zapadni i južni dio Austrije najugroženiji je zbog snježnih oborina koje su zatrpale zemlju. Naravno, ni istok Austrije, na kojem se nalazi Beč, kako se vidi, također nije zaobiđen. Posebno su snježnim nanosima pogođeni istočni Tirol, Koruška i pokrajina Vorarlberg, koji su osvanuli s novih 50 do 60 centimetara snijega. U ostalim planinskim predjelima novi snježni pokrivač bio je debeo između 20 i 40 centimetara. U Donjoj je Austriji, u Waldviertelu i Mostviertelu, između 10 i 15 centimetara.

Kako javljaju mediji, zbog snježnih nanosa i u planinskim područjima zabilježen je veliki broj prometnih nesreća i intervencija spasilačkih službi i vatrogasaca. Neke ceste i željeznički pravci zatvoreni su za promet, između ostalog i zbog rizika od novih lavina.

I dok ovo javljamo, u Beču i dalje uporno sniježi. Unatoč najavama meteorologa da se danas u austrijskom glavnom gradu očekuje najveća količina snijega u gotovo posljednjih 10 godina, Bečani “drže palčeve” već od ranog jutra da se to ne dogodi. Jer veliki snijeg u gradu obično zadaje ne samo velike probleme nego i izaziva prometni kaos. A Bečani i ostali Austrijanci već su siti problema i neprilika, posebice onih prouzročenih koronavirusom, te ne trebaju ni (n)ove vremenske nepogode.

Ključne riječi

Komentara 6

PR
pravednik2
13:13 09.12.2021.

Sreća da imaju Lockdown.

IN
Indy500
14:30 09.12.2021.

Šta bi bilo da nema ovog globalnog zatopljenja. Snijeg bi bio 2 metra

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
16:50 09.12.2021.

Divim se volji Hrvata koji odu tamo na skijanje, a meni teško do pekarnice kad malo zahladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije