Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRINU IH STARAČKI DOMOVI

U Austriji i dalje visoke brojke novooboljelih, vlasti tvrde kako mjere počinju djelovati

Koronavirus u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/4
23.11.2020.
u 14:30

Do sada je u Austriji zabilježeno ukupno 250.333 Covid-19 oboljelih, 175.527 ozdravljenih i 2.901.857 testiranih.

U ponedjeljak, sedmi dan "tvrdog“ i 21. dan "laganog“  lockdowna austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober je na konferenciji za novinare dao kratak pregled aktualne epidemiološke situacije u zemlji.

- Brojke su još ekstremno dramatično visoke, rekao je Anschober dodavši kako prema prvim prikazima „mjere počinju lagano i postupno djelovati“.  Napomenuo je da je do kraja lockdowna "još daleki put“ i da će sljedeća dva tjedna biti odlučujuća za ponovno "otključavanje“ Austrije.

Apelirao je na građane da "izdrže“ i ponovno ih pozvao da i dalje izbjegavaju sve kontakte "koji nisu nužni“.

VIDEO: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus: Već jutros građani su pohitali na 12 lokacija za testiranje

- Sve je u našim rukama. Pandemija nije prirodna katastrofa, nije potres, i moramo kao društvo protiv toga nešto učiniti, tada će se vidjeti učinci - istakao je ministar zdravlja, pozvavši Austrijance na strogo pridržavanje aktualnih zaštitnih mjera.

- S krajem lockdowna neće biti sve kao prije“, poručio je Anschober.

Dodao je kako o brojkama ovisi 7. prosinca "otključavanje“ Austrije, prvenstveno o reprodukcijskom parametru (R), koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba zarazi drugih ljudi, a koji mora, kako je rekao, pasti na 0,9.  Najavio je ciljano i sigurno otvaranje “Austrije. Upozorio je da će se i nakon "otvaranja“ morati građani i dalje pridržavati zaštitnih mjera kako bi se spriječilo da se „nakon praznika spotaknu na treći val zaraze“.

Anschober je rekao kako ga ozbiljno zabrinjava situacija u staračkim domovima, koji već broje ukupno 2.748  Covid-19 zaraženih štićenika i 1.914 oboljelih zaposlenika u toj branši. 

Osvrnuvši se na današnje epidemiološke brojke, austrijski ministar zdravlja je rekao kako je u ponedjeljak prijepodne zabilježen lagani pad novozaraženih odnosno 3.145 novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata i 71 smrtni slučaj, te Austrija sada broji ukupno 2.459 umrlih. Ustvrdio je kako su brojke i dalje "previsoke“.

Koronavirus u Austriji
1/11

Napomenuo je kako na današnje niske brojke novozaraženih utjecaj ima i činjenica da se vikendom znatno manje testira, te je s nedjelje na ponedjeljak napravljeno „tek“ 20.422 PCR testova, koji su "otkrili“ 3.145 Covid-19 pozitivnih osoba. Najviše u Donjoj Austriji (592), Beču (579) i Gornjoj Austriji (558).

Anschober je rekao kako su aktualne, znatno niže brojke novozaraženih "dodatna motivacija za pridržavanje mjera“. 

Prema podacima Anschoberovog Ministarstva zdravlja, u Austriji od koronavirusa trenutačno aktivno boluje 71.171 osoba, od čega je njih 4.548 hospitalizirano, uključujući 685 u intenzivnoj njezi. To je u odnosu na nedjelju 90 osoba više u bolnicama nego u nedjelju, od čega dva pacijenta više u intenzivnoj njezi. Do sada je u Austriji zabilježeno ukupno 250.333 Covid-19 oboljelih, 175.527 ozdravljenih i 2.901.857 testiranih.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
Maux
14:59 23.11.2020.

A vidim ... i u Sloveniji ... samo dokaz koliko su lockdowni besmisleni u ovom slucaju ...

FR
freeman
14:54 23.11.2020.

Snježana,svaki dan te ljudi demantiraju?Imaš li malo srama za ove bučkuriše koje dostavljaš?

MK
mksdk
15:05 23.11.2020.

"...da će sljedeća dva tjedna biti odlučujuća..." - Ovo je već postao vic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije