Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki dnevni porast

U Austriji 3394 novozaraženih, Beč najavio odgodu operacija, na zapadu zemlje sve kritičnije

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.10.2020.
u 14:29

Peter Hacker, bečki gradski vijećnik nadležan za zdravstvo, pojasnio je da se radi o operativnim zahvatima koje ne ugrožavaju život pacijenata kao što su operacije koljena, kukova, sive mrene i sl.

U Austriji je u srijedu u proteklih 24 sata zabilježeno 3394 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih 793 u Beču. Iz dana u dan sve više je ne samo oboljelih u austrijskim bolnicama nego i mrtvih. S utorka na srijedu na bolničkom je liječenju je 1569 pacijenata, uključujući 224 u intenzivnoj njezi, što je prilično veliki dnevni porast teže i teško oboljelih kao i preminulih.

Naime, samo u proteklih 24 sata od posljedica koronavirusa umrle su 22 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dan prije. Tako je u Austriji od početka pandemije do danas broj umrlih od COVID-19 porastao na ukupno 1027. Ukupno je oboljelih 89.496, a oporavljenih 61.684. Porastom broja novozaraženih u Austriji kojima je potrebno bolničko liječenje odnosno intenzivna skrb, stanje u austrijskim bolnicama, posebno na zapadnom dijelu zemlje, sve više se pogoršava.

Video: Postavljeni dodatni kreveti u zagrebačkoj Areni za oboljele od COVID-19

Beč je u srijedu najavio odgodu operativnih zahvata, unaprijed dogovorenih za određeni datum, dan nakon što je to isto zbog velikog broja novozaraženih (danas 901) i hospitaliziranih učinila i pokrajina Gornja Austrija. Više nego ozbiljna situacija s raspoloživim bolničkim krevetima je i u Tirolu koji samo u posljednja 24 sata ima 520 novozaraženih. Zapadne austrijske pokrajine Tirol, Vorarlberg i Salzburg imaju u protekla dva tjedna rekordne vrijednosti od 300, 299 i 292 novozaražene osobe na 100.000 stanovnika. Beč, na istoku zemlje, nešto manje – 241.

"Sljedećih dana počet će se s odgodama operacija kako bi se napravilo dovoljno mjesta za oboljele od korone", rekao je danas za austrijski radio Peter Hacker, bečki gradski vijećnik nadležan za zdravstvo u austrijskom glavnom gradu dodavši: „Trenutačno imamo oko 80 pacijenata pozitivnih na koronavirus u intenzivnoj njezi i sljedećih ćemo dana početi polako unaprijed dogovorene operativne zahvate smanjivati, pomicati i odgađati“. Hacker je pojasnio da je riječ o operativnim zahvatima koji ne ugrožavaju život pacijenata, kao što su operacije koljena, kukova, sive mrene i sl. Istaknuo je kako su iznimka akutno zbrinjavanje i operativni zahvati pacijenata čiji je život u opasnosti, kao što su primjerice onkološki zahvati, srčani i moždani udari i druga akutna operativna stanja opasna za ljudski život. Napomenuo je da je „kritična veličina“ (ne)raspoloživih bolničkih kapaciteta ovisna o razvoju epidemiološke situacije u sljedeća dva tjedna.

Dodao je kako Beč raspolaže s 1000 „normalnih“ bolničkih kreveta te s dodatnim kontingentom od maksimalno 320 kreveta u intenzivnoj njezi. Ono što prema Hackerovim riječima budi optimizam jest „izuzetno dobra suradnja“ bečkih gradskih bolnica s bolnicama u privatnom vlasništvu koje, kako je napomenuo, „već sada mogu preuzeti vrlo mnogo pacijenata“. Nakon Hackerove najave odgode operacija u bečkim gradskim bolnicama odmah se je oglasila i Austrijska liječnička komora i izrazila svoje protivljenje takvom potezu odgađanja „životno neugroženih operacija“. Uz obrazloženje da određeni zahvati poboljšavaju kvalitetu življenja, a time u zdravom pogonu održavaju i radnu snagu.

Potpredsjednik Komore Harald Mayer rekao je da Austrija ima „vrlo dobar zdravstveni sustav“, jedan od najboljih u Europi dodavši: „Bojim se da ćemo prije imati problem s nedostatnim liječničkim osobljem nego s aparatima“. Ustvrdio je da Austriji mnogo više nedostaju visoko specijalizirani liječnici za intenzivnu skrb nego respiratori. To je, kako navode domaći mediji „alarmni signal najviše razine“ o hitnoj potrebi doškolovanja visokospecijaliziranog liječničkog osoblja odaslan austrijskoj vladi.

Ključne riječi

Komentara 8

EP
Epil
17:58 28.10.2020.

Jesu li i ovi sad pozitivni u Austriji povratnici turisti sa hrvatskoga mora?! Licemjeri austrijski!!

GE
Gensoman1000
14:50 28.10.2020.

Kina 4.8% gospodarskog rasta dok je Europa na koljenima zahvaljujuci histericnoj reakciji vladajuce klase. Onda se vi cudite kaj ima sve vise i vise teoreticara zavjere.

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
14:50 28.10.2020.

smijesno ili zalosno da sve zemlje uvadaju prave mjere osim hrvatske..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije