Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezapamćena kriza

U Americi najviša nezaposlenost od Velike depresije u 1930-ima

Donald Trump
Foto: REUTERS
04.04.2020.
u 15:06

New York Times je procijenio da je bez posla 13 posto ljudi. U vrijeme krize 2008. ta stopa nikada nije prešla deset posto

U ovom trenutku, procjenjuje New York Times (NYT), bez posla je u Sjedinjenim Američkim Državama 13 posto radne snage, što znači da je stopa nezaposlenosti najveća od Velike depresije koja je u 1930-ima ostavila trajne posljedice na američko društvo. Za usporedbu, tijekom recesije 2008. godine nezaposlenost je dosegnula najvišu razinu od deset posto. U Velikoj pak depresiji čak četvrtina radnika, na mahove, nije imala posao. 

U dva tjedna, od 15. do 28. ožujka, čak se deset milijuna Amerikanaca prijavilo na burzu u krizi koju je uzrokovala pandemija koronavirusa. Američko je gospodarstvo potpuno stalo, a tvrtke su se odlučile na masovna otpuštanja radnika. Prije tog perioda, nezaposlenost je bila na najnižoj razini u pola stoljeća i iznosila je samo 3,5 posto, što pokazuje prave razmjere štete za američko gospodarstvo.

Kako još izvještava NYT o gospodarskom šoku, ako se nastavi ovakav apsolutno nezabilježen rast nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti rast će oko 0,5 postotnih poena svakog dana. Prije ove krize, u desetljeću oporavka od recesije iz 2008., toliko je ta stopa padala – na godišnjoj razini. Administracija predsjednika Donalda Trumpa nedavno je gospodarstvu namijenila paket pomoći vrijedan dva bilijuna dolara, no on zasad nije pomogao tvrtkama da zadrže radna mjesta.

Donald Trump
1/14

Komentara 20

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
15:14 04.04.2020.

Kod nas je nezaposlenost ista.Uhljebi su prije na poslu igrali solitaire a sad "rade" od doma.U konačnici oštećen je HEP jer su računi za struju u mnistarstvima i agencijama nešto manji nego inače.

Avatar southman
southman
15:31 04.04.2020.

Preživjet će njihova ekonomija i lošije podatke ( naštancat že dolara koliko god bude potrebno ) , hoće li naša ?

DU
Deleted user
16:39 04.04.2020.

Sav novac koji su tvrtke ustedile od silnih poreznih olaksica koje im se dijele sakom i kapom su ulozile u kupovinu svojih dionice i bonuse za CEO (tako su napumpale vrijednost). I sad bez ikakvih novcanih rezervi najlakse je otpustiti ljude i cekati pomoc drzave (socijalizam za njih, kapitalizam za sve ostale).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije