Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE

U Đakovu održana komemoracija za žrtve holokausta

Ognjen Kraus
Foto: Filip Kos/PIXSELL
02.06.2019.
u 14:51

U đakovačkom logoru umrlo je oko 550 logoraša, a mnogima je taj logor bio tek usputna stanica prema Jasenovcu, Auschwitzu i drugima

Na Židovskom groblju u Đakovu u nedjelju je održana komemoracija u spomen na žrtve nekadašnjeg logora za Židove koji je postojao u Đakovu, na prostoru današnje benzinske crpke u Nazorovoj ulici.

Komemoracija je započela kod spomen-obilježja na Židovskom groblju na kojem su predstavnici četiriju židovskih općina - iz Osijeka, Sarajeva, Zagreba i Beograda te predstavnici grada Đakova položili vijence, a služen je i vjerski obred

Na žrtve te holokaust kao zlo koje se više ne smije ponoviti čovječanstvu podsjetio je predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske dr. Ognjen Kraus, a obratili su se i i predstavnici Židovske općine Osijek koja je organizator komemoracije. 

Komemoraciji je nazočilo i nekoliko preživjelih logoraša, sada već u devetom desetljeću života. Sabirni logor za Židove u Đakovu djelovao je od 1941. do 1942. godine, a u njega su deportirani većinom Židovi iz Bosne. Riječ je oko 2.000 žena, djece i staraca.

U njemu je umrlo oko 550 logoraša, a brojnima je Đakovo bilo tek privremena postaja do Jasenovca, Auschwitza i drugdje. Logoraše koji su skončali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb pokapao je na Židovskom groblju u Đakovu uz označavanje njihovih imena, godine i mjesta rođenja.

Upravo po tome je to groblje jedinstveno u svijetu, a limene pločice s podacima pokojnika nedavno su zamijenjene kamenima. 

Komentara 15

SO
Somelier
16:52 02.06.2019.

"a mnogima je taj logor bio tek usputna stanica prema Jasenovcu, Auschwitzu i drugima". Pogrešno. Istina je da su bili odvoženi iz Jasenovca za Sajmište Beograd i dalje za Njemačke logore. Zar gospodin Kraus ne zna da su u Srbiji pobili sve židove i da je Nedić javio Hitleru da je "Serbien Juden frei". Zašto na Sajmištu ne komemoriraju.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
16:49 02.06.2019.

Mozemo mi o Zidovima/Jevrejima/ civutima (kako kome volja) reci i misliti sto god hocemo, ali cinjenice su sljedece. Mnogima je to omrazen narod. Ali i izdrzljiv i uporan. Izdrzljivi su kao stakori (nije zlonamjerna usporedba, jer stakori stvarno jesu uu u u stanju prezivjeti sve i koliko se god ljudi trudili istrijebiti ih i imaju mnostvo prirodnih neprijatelja, oni su i dalje tu) Tako i Zidovi. , preziveli su sve moguce kuge i bolestine, gomilu ratova (tu su i nas malo bacili u sjenu) i koliko god se Babilonci, Egipcani, Asirci, Rimljani, Spanjolci, Englezi, Njemci, Rusi, Ukrajinci,,,,,,,,,,,, a i vise manje ostali narodi, trudili ih unistiti i istrijebiti (a nije da nisu) oni, Zidovi/Jevreji/Civuti SU I DALJE TU. I to, u odnosu na njihov ukupan broj na svijetu, financijski, logisticki i po ljudskim resursima, jaci nek ikad. Zapravo, najjaci na svijetu. A mi Hrvati? Samo na popisu stanovnika 2011. nas je bilo 150 000 (STO PEDESET TISUCA) manje nek na popisu 2001. Situlaciju sa iseljavanjem i komatoznim natalitetom, poslije 2011. ne znaju i ne vide samo oni koji ne zele znati i vidjeti. A sve bez rata i masovnih bolestina/epidemija!!!!!!

Avatar Tračalo
Tračalo
15:21 02.06.2019.

Židovstvo nije prihvatilo Isusa kao sina Božjega, držeći se svoje temeljne teološke postavke o jedinstvenoj i nedjeljivoj Božjoj prirodi. Oni drže da će mesija doći najkasnije za 6000 godina svjetske povijesti (prema židovskome računanju vremena od stvaranja svijeta). Tada će će nastupiti bezvremensko sedmo, šabatno, mesijansko tisućljeće. Biti će to za cca 230 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije