Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ STRADALIMA

U akciju doniranja uključile se i Zaklada Ana Rukavina, HTZ, JANAF, Oktal Pharma, Hrvatska lutrija...

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
31.12.2020.
u 13:58

Tragediju ne možemo izbrisati, ali želimo da znaju da smo uz njih koji su toliko puta bili uz nas, poručila je Marija Rukavina

Misija Zaklade Ana Rukavina je spašavanje života te je skladu s tom misijom, na prijedlog zakladnica, upraviteljice Zaklade Marije Rukavine i Gordane Leto, članice Upravnog odbora te suglasnost Upravnog odbora Zaklade, odlučeno da će na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske temeljem Odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ Vlade Republike Hrvatske, Zaklada Ana Rukavina donirati 200.000,00 kuna.


 

- 2020. godinu nitko od nas neće pamtiti po dobrome. Tragedija koja je zadesila ljude u Petrinji, Glini, Sisku, selima u okolici sve nas je dirnula. Ljudi iz potresom pogođenih područja su uvijek bili uz nas kada je nama trebala pomoć i najmanje što možemo učiniti je vratiti im barem dio dobrote koju su nam uvijek pružali. Tragediju ne možemo izbrisati, ali želimo da znaju da smo uz njih koji su toliko puta bili uz nas, poručila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.
 
Ovom donacijom Zaklada Ana Rukavina nastavlja pomagati potrebitima u skladu s porukom „Želim život“ koju nam je Ana stavila u nasljeđe.

Hrvatska turistička zajednica uplatila je 200.000,00 kuna Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama navedene županije koje su pogodili razorni potresi

Uvažavajući teške okolnosti pod kojima su mnogi izgubili krov nad glavom, a gradovi Petrinja, Sisak i Glina svoj kulturno-povijesni identitet i prepoznatljivost, Hrvatska turistička zajednica je, osim uplaćenog iznosa, uputila dopis i apel svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj na solidarnost i pomoć turističkim zajednicama sa stradalih područja u vidu novčane pomoći za obnovu oštećene ili uništene infrastrukture u skladu sa svojim financijskim mogućnostima i to uplatom na račun Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije/broj ž. r. 2407000-1188005144; MB; 1202308; OIB: 14168299259; IBAN: HR5324070001 188005144.


 
- Vjerujemo u veliko srce, solidarnost, spremnost i odvažnost za pomoć te vam se ispred Hrvatske turističke zajednice na tome unaprijed zahvaljujemo, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u dopisu prema sustavu turističkih zajednica.
 
Također, sve turističke kolege, ljubitelje putovanja i prijatelje Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica poziva na solidarnost i doprinos građanima Petrinje, Siska, Gline i okolice u ovim teškim trenutcima, bilo osobnim donacijama nužnih potrepština ili uplatom novčane pomoći na poseban račun koji je u tu svrhu otvorila Vlada Republike Hrvatske.

Predsjednik i član Uprave JANAF-a d.d. mr.sc. Stjepan Adanić i Vladislav Veselica obišli su jučer u pratnji direktora Sektora, upravitelja Terminala Sisak i stručnih službi Društva JANAF-ov Terminal Sisak kako bi se upoznali sa stanjem naftovodno-skladišnog sustava na tom potresom pogođenom području.

Prilikom obilaska utvrđeno je kako na Terminalu Sisak nema oštećenja na sustavu te su manja građevinska oštećenja nastala na upravnoj zgradi i radionici Terminala bez narušavanja statike navedenih građevina. Uprava je tom prilikom također upoznata s posljedicama koje je potres prouzročio zaposlenicima Terminala te je odlučeno kako će JANAF pomoći u obnovi stambenih objekata svojih zaposlenika.

Također, JANAF d.d. će se uključiti u izravno doniranje financijskih sredstava Sisačko-moslavačkoj županiji te gradovima Sisku, Petrinji i Glini. Društvo će isto tako donirati sredstva i putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ na koji će se primati uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u pogođenom području.

- JANAF je društveno odgovorna tvrtka i kako takva želi pomoći lokalnoj zajednici u kojoj djeluje, a koju je zadesio razoran potres. Ovakve situacije zahtijevaju promptno djelovanje te ćemo kao Društvo donijeti Odluku o donaciji financijskih sredstava potresom pogođenih područja kako Sisačko-moslavačkoj županiji, tako i Sisku, Petrinji i Glini. Sretni smo što nitko od zaposlenika nije stradao te ćemo i zaposlenicima osigurati pomoć u obnovi njihovih domova. Isto tako koristimo ovu priliku izraziti sućut svim obiteljima koji su nažalost izgubili svoje najmilije u ovom strašnom potresu, ističe Uprava JANAF-a.

Oktal Pharma donirala sredstva Općoj bolnici Sisak i Hrvatskom crvenom križu

Veledrogerija Oktal Pharma, kao sastavni dio nacionalnog sustava zdravstvene zaštite i opskrbe lijekovima u Republici Hrvatskoj, odlučila je novčanom donacijom i medicinskom opremom pomoći potresom pogođenim područjima u Petrinji, Glini, Sisku i okolici.

U tom smislu, sisačkoj bolnici „dr. Ivan Pedišić“, koja je u potresu pretrpjela teška oštećenja i trenutačno radi smanjenim kapacitetom, donirana je novčana pomoć za saniranje prioritetnih oštećenja, a Hrvatskom crvenom križu, čiji se djelatnici nalaze na terenu i najnužnija im je pomoć u opremi, poslana je pomoć u medicinskim sredstvima.

„Ovom donacijom smo nastojali na brz i konkretan način pomoći sisačkoj bolnici, našem partneru, i hrabrim djelatnicima Crvenog križa, s tim da ćemo i dalje pratiti razvoj ove teške situacije i pomoći kada bude potrebno. Želja nam je da na ovaj način potaknemo i druge predstavnike hrvatske farmaceutske industrije da odvoje sredstva za naše sugrađane kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.“ rekao je Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme.

NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ poslao zaštitnu medicinsku opremu Općoj bolnici u Sisku

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski nacionalni savez sestrinstva svojim kolegama iz Siska donirali su zaštitnu medicinsku opremu, uniforme za medicinske sestre i tehničare, antiviralna odijela, vizire i rukavice.

Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Petrinje, Siska, Gline i brojna okolna sela, brojni stanovnici Sisačko-moslavačke županije ostali su bez krova nad glavom. Materijalna šteta zbrajat će se još danima, a snažan potres koji se osjetio u cijeloj Hrvatskoj iza sebe je, nažalost, ostavio i ljudske žrtve.

Sisačka opća bolnica, koja je do potresa zbrinjavala i oboljele od koronavirusa, pretrpjela je velika materijalna oštećenja. Iako je situacija jako teška, bolnica u Sisku unatoč potresu i dalje radi te se primaju hitni pacijenti. U pomoć vrijednim sisačkim zdravstvenim djelatnicima su priskočili brojni građani, ali i institucije.

Tako je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba, na inicijativu Cecilije Rotim, glavne sestre i pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo, svojim kolegama u Općoj bolnici „Ivo Pedišić“ u Sisku poslao vrijednu donaciju zaštitne medicinske opreme. Iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ stigle su svijetlo plave i tamno plave uniforme za medicinske sestre i tehničare, zaštitna oprema za medicinsko osoblje, antiviralna odijela te viziri i rukavice.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar rekao je da ova donacija još jedanput pokazuje koliko veliko srce imaju zdravstveni djelatnici i koliko se cijeni ljudski život. „Pitali smo kolege iz bolnice u Sisku kako im možemo pomoći. Jedna od molbi je bila da im se dostave uniforme jer su bez svojih ostali u potresu. To je bilo dovoljno da ekipa iz Štampara udruži snage s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i reagira na jedini ispravni način.“, poručio je Šostar.

I Hrvatska lutrija pomaže

– Iako je 2020. godina jedna od onih koju cijeli svijet pokušava što prije zaboraviti, ona nas je prije svega podsjetila na ono što je najbitnije i zajedničko svima – zdravlje, odgovornost, pomaganje, briga za druge. Nakon razornog potresa na području Banovine, cijela Hrvatska je još jednom pokazala nevjerojatno zajedništvo i solidarnost, a Hrvatska Lutrija je na račun Državnog proračuna za donacije u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa“ donirala 500.000 kuna za zbrinjavanje i pomoć ljudima te saniranje šteta. Na nama je da vlastitim primjerom potaknemo ono najbolje u ljudima: bezrezervnu spremnost da pomognemo. S nadom u bolje sutra, imamo samo jednu želju – da u novoj godini ostanemo zajedno jer samo tako možemo činiti čuda – priopćeno je iz Hrvatske lutrije.

Tvrtka AID BARIĆ Đurđenovac također pomaže u potresu pogođenim područjima. Poklonili su krevete, izradili su njih 30-ak te ih dostavili potrebitima.

 

Nexe grupa donira milijun kuna vijedan građevinski materijal

Nexe Grupa, regionalni proizvođač građevinskog materijala, donirat će građevinski materijal u vrijednosti 1.000.000 kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Smatrajući svojom obvezom pomagati zajednici u kojoj djeluje, predsjednik uprave Nexe grupe Ivan Ergović danas se pismom obratio Vladi Republike Hrvatske kako bi donacija bila upućena tamo gdje je pomoć najpotrebnija.

„Suosjećajući s ljudima koji su izgubili domove, ovim putem izražavamo našu spremnost da se u projekt obnove uključimo donacijom građevinskog materijala u vrijednosti milijun kuna. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, zatražili smo podršku Vlade RH u njenoj realizaciji. Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji.“ izjavio je predsjednik Uprave Nexe Grupe, Ivan Ergović.

Dodatno, Nexe Grupa ponudila je i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške od strane resornog Ministarstva. Nexe Grupa vjeruje kako svojim građevinskim materijalima može doprinijeti bržem i uspješnijem rješavanju ovog iznimno zahtjevnog projekta obnove, osiguranja uvjeta za nastavak normalnog života i povratka obitelji u njihove domove.

Xiaomi donirao 120.000 kuna

Xiaomi središnje i istočne Europe te nordijske regije (CEE & Nordic Region) i predstavništvo Xiaomija u Hrvatskoj i Sloveniji danas su zajednički donirali 120.000 kuna Hrvatskom Crvenom križu za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline.

– Kada smo vidjeli potres koji je 29. prosinca zahvatio Petrinju, Sisak i Glinu, promptno smo kontaktirali naš lokalni ured u Hrvatskoj kako bismo pružili pomoć svim osobama koje su pretrpjele strašna razaranja. Svojim primjerom želimo potaknuti još više pojedinaca i kompanija da se donacijama uključe u prijeko potrebnu obnovu – naglasio je Andrew Wong, generalni menadžer Xiaomija za istočnu i središnju Europu te nordijsku i baltičku regiju.

Generali donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli seriju razarajućih potresa.

Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini izjavio je: „Duboko šokirani razornim potresima i podupirući izravno pogođene zajednice, Generali upućuje donaciju Sisačko-moslavačkoj županiji koja ima izravan uvid u potrebe svojih stanovnika sa željom da doprinesemo brzoj i efikasnoj pomoći te obnovi domova. Istodobno, surađujući s udrugom Promentz, pokretačem platforme 'Psihološka pomoć', predani smo podržati napore u organiziranju mobilnih timova specijaliziranih psihologa za krizne situacije kako bismo i na taj način pružili podršku svim ljudima i zajednicama u potrebi.“

Župan sisačko-moslavački, Ivo Žinić, dipl.ing.arh. istaknuo je: „Od srca zahvaljujem Generali osiguranju na ovoj brzoj i velikodušnoj pomoći, pomoći od 700 tisuća kuna. Sva donirana sredstva usmjerit ćemo na pružanje pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije kao i na sanaciju oštećenih objekata nastalih uslijed ovog razornog potresa. Svjesni smo teških okolnosti u kojima se nalaze svi stanovnici naše županije, zdravstveni sustav, škole, ali i i sve ostale institucije, stoga je ova svesrdna pomoć od iznimno velikog značaja. Hvala što svojim doprinosom želite olakšati nabavu svega potrebnog.“

Zagrebačka banka donira milijun kuna i obustavlja mjere naplate

Kako bi pomogla građanima čiji su domovi stradali u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima, izvijestila je Zaba u četvrtak.

Uz financijsku pomoć građanima, Zaba će klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31.12.2020. do 28.2.2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u narednom razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u vidu moratorija na otplatu kredita.

HPB otvorio račun za donacije Gradu Petrinji i donirao milijun kuna

Hrvatska poštanska banka otvorila je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji te poziva građane koji su u mogućnosti da sudjeluju u akciji prikupljanja novčane pomoći kako bi se što prije sanirale nastale štete u područjima pogođenim potresom. Svoje donacije građani mogu obaviti bez naknade na IBAN: HR28 23900011500198069 s pozivom na broj HR68 PNB 7765-oib, a za uplate iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. Navedeni račun je multivalutni. U želji da pomogne onima čiji su domovi uništeni, a iskazujući svoju društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, Hrvatska poštanska banka donirala je milijun kuna Gradu Petrinji.

Ericsson NT pomaže i donira 400 tisuća kuna

Stručni kompanijski timovi Ericsson Nikole Tesle odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

Uprava i poslovodstvo kompanije također je donijelo odluku o donaciji 400 tisuća kuna na račun koji je Vlada otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi. 

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je kazala kako su njihov rad na terenu u osiguravanju telekomunikacijske infrastrukture te ova donacija najbolji primjer kako treba pomagati kada je to najvažnije. "Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, tijekom cijele ove teške i nepredvidive godine već je usmjerila niz donacija prvenstveno prema zdravstvenim ustanovama koje su na prvoj liniji borbe s korona virusom te drugim ugroženim dionicima u našem okruženju", istaknula je Kovačević.

Mastercard uplaćuje 50 tisuća eura

Mastercard je odlučio donirati 50 tisuća eura, koji će u cijelosti biti uplaćen na račun državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

"Brojne donacije stižu u pogođene krajeve, a kako bismo dodatno omogućili što bržu pomoć stradalima te doprinijeli obnovi pogođenih mjesta, odlučili smo se pomoći građanima kojima je to najpotrebnije", rekao je direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj i Rumunjskoj Cosmin Vladimirescu.

"Riječ je o katastrofi koja se može dogoditi bilo gdje te ovom donacijom želimo poslati jasnu poruku te dati svoj doprinos u obnovi nastradalih područja", dodao je.

HKZP - 200 tisuća kuna za bolnicu u Sisku

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) uplatila je novčanu donaciju u iznosu od 200 tisuća kuna Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku za saniranje štete uzrokovane razornim potresom. 

"Izražavamo iskrenu sućut obiteljima žrtava potresa, a ozlijeđenima želimo što brži oporavak. Velika podrška od svih naših zaposlenika koji su u mislima i zajedništvu s Petrinjom, Siskom i Glinom te drugim gradovima i općinama pogođenim potresom", kažu u HKZP-u

M SAN Grupa donira električne grijalice 

M SAN Grupa donira 200 električnih grijalica.

"Vjerujemo da jedna od krucijalnih potreba stradalnicima omogućiti djelotvoran način grijanja", kažu u toj kompaniji.

Donacija će biti realizirana u suradnji s Crvenim križem, Stožerom Civilne zaštite kao i Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

M SAN izražava iskrenu sućut svim stradalnicima u potresima, a poglavito obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i uz iskrenu nadu da će čim prije doći do smirivanja tla.

Oktal Pharma donirala novac i opremu sisačkoj bolnici i Crvenom križu

Veledrogerija Oktal Pharma donirana je novčanu pomoć za saniranje prioritetnih oštećenja, a Hrvatskom crvenom križu poslala je pomoć u medicinskim sredstvima.

"Ovom donacijom smo nastojali na brz i konkretan način pomoći sisačkoj bolnici, našem partneru, i hrabrim djelatnicima Crvenog križa, s tim da ćemo i dalje pratiti razvoj ove teške situacije i pomoći kada bude potrebno. Želja nam je da na ovaj način potaknemo i druge predstavnike hrvatske farmaceutske industrije da odvoje sredstva za naše sugrađane kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija" rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

HOK pokrenuo akciju "Obrtnici za stradale od potresa"

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju "Obrtnici za stradale od potresa", u sklopu koje je otvoren žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije, a obrtnici pomažu i na druge načine, izvijestio je HOK u četvrtak.

Broj žiro-računa za donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj 00, OIB uplatitelja. Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X.

HOK je uz to donirao 50 agregata, plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirao dostavu 200 kg kruha dnevno u Petrinju.

Ceh ugostitelja HOK-a i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba pripremaju dnevno 300 toplih obroka koji se razvoze stradalima u koordinaciji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Udruženjem obrtnika Sisak.

Udruga Glas poduzetnika otvorila fond za donacije

Udruga Glas poduzetnika izvijestila je da je otvorila fond za donacije kako bi novčanim sredstvima pomogla u osiguravanju smještaja za one bez doma te u obnovi oštećenih i uništenih stambenih objekata. 

S prikupljenim sredstvima planira se kupnja stambenih kontejnera, grijalica i druge opreme te građevinskog materijala. Sredstva će UGP prikupljati do kraja veljače.

"Prioritet nam je osigurati građanima Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta krov nad glavom u ovim zimskim mjesecima", kažu u UGP-u.

UGP je u srijedu od vlade zatražio micanje poreznih opterećenja na donacije. Zatražio je i da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a na donacije.

Mnogobrojnim poduzetnicima s područja Sisačko-moslavačke županije uništeni su objekti, pa bi ima na neko vrijeme trebalo odgoditi plaćanje poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, smatra UGP.

Na račun državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", 30 tisuća kuna uplatila je Hrvatska izvještajna novinska agencija Hina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije