Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN GRGIĆ

U aferu s Josipom Rimac upetljan je i dekan Agronomije: Evo koja je bila njegova uloga

Foto: Pixsell
1/5
03.06.2020.
u 09:31

Odbio je na Fakultetskom vijeću raspravu o svojoj ulozi u aferi s poticajima koja potresa Hrvatsku

Kao jednog od aktera u sređivanju poticaja, koje je prema sumnjama USKOK-a organizirala sad već bivša državna tajnica Josipa Rimac, istražitelji navode i dekana Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zorana Grgića. On nije među 13 osumnjičenika, no istražitelji su detaljno opisali njegovu ulogu u aferi koja trenutačno trese Hrvatsku. Prema tvrdnjama USKOK-a, Grgić je kao dekan Agronomskog fakulteta trebao pripremiti izmjene propisa kojima bi se pogodovalo Anti Sladiću i Josipu Ravliću, dvojici poduzetnika povezanih s Josipom Rimac. A prema istražiteljima, to se odvijalo tako da je Rimac u dogovoru sa Sladićem tražila od tajnice kabineta ministrice poljoprivrede Ružice Njavro da iskoristi utjecaj koji ima kod ministrice Marije Vučković kako bi se osigurale izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta.

"Pripremila profesora"

A kako bi Njavro nagovorila ministricu Vučković da se Uredba tako izmjeni, zatražila je da se u taj postupak kao stručna osoba uključi i dekan Grgić. Istražitelji tvrde da je Grgić, prije nego što je prijedlog izmjena Uredbe poslao u Ministarstvo, prvo ih poslao Sladiću i Josipi Rimac kako bi oni prekontrolirali je li sve napravljeno po Sladićevim željama. No prijedlozi izmjena Uredbe koje je predložio dekan Grgić nisu potpuno prihvaćeni pa je Ružica Njavro, tvrde istražitelji, s Josipom Rimac dogovorila da će dekan Grgić u sklopu e-savjetovanja dati službeni komentar na nacrt Uredbe, i to uime Agronomskog fakulteta. A dogovoreno je i da će više drugih osoba stavljati primjedbe, i to tako da te primjedbe odgovaraju Sladiću jer onda Ministarstvo poljoprivrede to ne bi moglo ignorirati, a Ružica Njavro pobrinula bi se da se komentari i primjedbe na Uredbu i usvoje. Rimac je za tu uslugu trebala od Sladića dobiti dva građevinska zemljišta, ukupne veličine 10.000 četvornih metara, a Njavro 500.000 kuna.

Istražitelji su u nekoliko navrata tajno snimali telefonske razgovore između Josipe Rimac i Sladića te Josipe Rimac i Ružice Njavro, u kojima se razgovara o detaljima, no stvari su se za sve upletene u priču malo zakomplicirale kada Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog izmjena Uredbe pa 20. ožujka Josipa Rimac zove dekana Grgića koji joj kaže "da se radi drukčiji materijal koji se u ovo ne uklapa", na što mu ona odgovara:

"Zvat ću Rušku (Ružicu Njavro, op. a.) pa ću se javiti."

VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

Njih su se dvije doista i čule, a Josipa Rimac Ružici Njavro govori da se dekan čuo s tajnikom Ministarstva, a taj je tajnik, ispostavilo se, Tugomir Majdak. Slijede novi kontakti i razgovori između Josipe Rimac i Ante Sladića u kojima ona njemu govori da je "pripremila profesora", a to će u jednom od kasnijih razgovora ponoviti i Ružici Njavro. A onda se u jednom tajno snimljenom razgovoru pojavljuje i ime koje je na nervozu natjeralo i Andreja Plenkovića. Jer ime koje se spominje jest Tena Mišetić, njegova bliska suradnica i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade. Naime, Ružica Njavro i Josipa Rimac dogovaraju se da će se dekan uključiti u e-savjetovanje tijekom kojeg će dati službeni komentar na nacrt Uredbe, a te razgovore Josipa Rimac poslije prepričava Sladiću.

– Dekan nije na dovoljno jasan način objasnio Mariji sve o kravi buši ni da rok treba produžiti sa šest mjeseci na dvije godine. Ružica je kontaktirala Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima – kazala je Rimac Sladiću. I zbog te rečenice uhvaćene na tajnim snimkama Tena Mišetić bit će jedan od svjedoka tijekom istrage.

Zbog sporne uloge Grgića u toj aferi postavlja se pitanje može li on i dalje ostati dekan Agronomskog fakulteta. To pitanje postavljaju mnogi i na tom fakultetu na kojem je jučer održana već unaprijed zakazana sjednica Fakultetskog vijeća. Sjednica je zbog koronavirusa trebala biti održana online, no neki članovi vijeća zbog afere u kojoj se našao dekan zatražili su da se sjednica održi uživo i da se na dnevni red stavi rasprava o dekanovoj ulozi u aktualnoj aferi oko poticaja. No Grgić je kao dekan odbio te zahtjeve, a pobornici rasprave o njemu nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa, najmanje trećine članova Vijeća, da se ta tema stavi na dnevni red. Razlog tome je, kažu, što je zgrada fakulteta jako oštećena u potresu pa su zaposlenici "razbacani" na raznim lokacijama te je stoga teško bilo prikupiti dovoljan broj potpisa u vrlo kratkom roku.

Držat će svoju poziciju

Naši sugovornici s Agronomskog fakulteta kažu da su pobornici rasprave o Grgiću išli prema tome da ga se smijeni, a za to je potrebna natpolovična većina članova Vijeća koji glasaju tajno.

– Grgić će do kraja držati svoju poziciju. On je takav, nikad ne bi priznao da je uprskao stvar ili da su ga nasanjkali – kažu nam sugovornici s Agronomskog fakulteta za Grgića kojem je ovo drugi mandat na čelu te institucije. Grgić nam je pak poručio, dok traje istraga da ne može komentirati napise u medijima ni odgovarati na naše upite. Zaposlenicima fakulteta odmah po izbijanju afere je uputio e-mail u kojem navodi da je u njegovu uredu 29. svibnja provedena službena istraga te da on nije predmet istrage nego da je mogući izvor informacija. Zaposlenicima je dekan Grgić na kraju poručio da vjeruje da će se uskoro razjasniti, kako je napisao, da ni Agronomski fakultet ni on nisu povezani s cijelim slučajem, kako je navedeno u medijima. Udruga OPG-ova Hrvatske "Život" pozvala je pak dekana Grgića da podnese neopozivu ostavku.

Komentara 12

Avatar southman
southman
09:40 03.06.2020.

Majke ti mile koliko ljudi za jedan poticaj. Pa to je Jakovina rješavao u 5 min.

DJ
DjD
09:59 03.06.2020.

Zašto je ovaj gospodin još uvijek dekan?

GL
Glavica
09:40 03.06.2020.

Dali Plenkovic umjesan u ovaj gulas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije