Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured predsjednice

Karamarko i Petrov nakon konzultacija s predsjednicom: Imamo 78 potpisa!

Karamarko Petrov
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/22
22.12.2015.
u 19:33

– Cilj nam je nestranački mandatar i nadam se da ćemo to sutra definirati do 18 sati - rekao je Petrov.

U danu velikih preokreta, nakon što je u dramatičnom obraćanju javnosti lider Mosta Božo Petrov javno raskinuo sve pregovore s koalicijom "Hrvatska raste", do 18 sati poslijepodne istog dana pred predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović pojavili su se, zajedno Tomislav Karamarko, lider Domoljube koalicije i Petrov, lider Mosta.

Postigli su ekspresni dogovor i predsjednici dali do znanja da joj zajedno dolaze s ukupno 78 ruku saborskih zastupnika, što su potkrijepili i prikupljenim potpisima. Dovoljno da im ona da mandat za sastavljanje zajedničke vlade, jer je tjednima ponavljala da će mandat dati samo onome tko joj donese minimalnih 76 glasova potpore. Njih dvojica dobili su od predsjednice dodatnih 24 sata, dakle u srijedu do 18 sati moraju na sljedeći sastanak s njom doći i s imenom mandatara. Nakon usuglašavanja oko imena mandatara, u sljedećih dva do tri tjedna sastavili bi i Vladu. Ne uspiju li se Karamarko i Petrov dogovoriti u roku od 24 sata tko je mandatar, predsjednica će, kako je kazala na kraju 4. kruga konzultacija, u skladu s Ustavom raspisati prijevremene parlamentarne izbore i formirati nestranačku (prijelaznu, tehničku) vladu.

Domoljubna je koalicija stigla je sa 63 potpisa, 59 svojih i dva glasa Milana Bandića, te glas "manjinke", Ermine Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković. On to, čuje se negira, međutim, njegov je potpis na popisu predanom predsjednici. Karamarko i Petrov su novinarima iznijeli plan da će u tom roku tragati za nestranačkom osobom koja će biti mandatar. Vlada bi trebala biti, naglašavaju obojica – reformska i stručna. Svaki od njih ima svog "kandidata" za nestranačkog mandatara, no, razumljivo nisu željeli još javno govoriti o kojim se to stručnjacima radi. Nakon razgovora s predsjednicom stekao se dojam da je njihov dogovor oko mandatara vrlo izgledan, a pred predsjednicom su naglasili da ako u 24 sata ne postignu dogovor oko zajedništva oko imena mandatara, onda nema smisla nastavljati dalje. No, dojam je svjedoka, da je dogovor Karamarko-Petrov gotovo siguran.

U nastavku možete pratiti tijek događaja:

19.30 sati - Iz Ureda predsjednice izvijestili su da će se "peti krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima održati sutra od 14,00 do 18,30 sati"

18.29 sati – Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović navečer došli su s dokazom o 78 potpisa potpore izabranih saborskih zastupnika, a do sutra poslijepodne najavljuju postizanje dogovora o mandataru.

Potvrdili su to čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov na Pantovčaku, nakon konzultacija s hrvatskom predsjednicom. – Dokazali smo predsjednici da raspolažemo saborskom većinom i pokazali 78 potpisa – 63 Domoljubne koalicije i 15 Mosta – rekao je Karamarko novinarima nakon razgovora s Grabar-Kitarović koji je trajao 20-ak minuta.

Dodao je kako postoje najave da će još neki od izabranih saborskih zastupnika dati potporu ovoj saborskoj većini. Mandatar će se znati sutra poslijepodne, a Most i Domoljubna koalicija ponovno će sutra doći na konzultacije na Pantovčak, kazao je Karamarko. – Nastojat ćemo da to bude nestranačka stručna osoba, kakva će biti i cijela vlada – reformska i stručna – dodao je Karamarko te ponovio da će se sutra "u ovo vrijeme znati mandatar".

Na pitanje novinara potvrdio je da vjerojatno neće biti mandatar, ali da to ne znači da neće biti u Vladi. – Mandatar vjerojatno neću biti, sutra ćemo vidjeti. Dogovor je da to bude nestranačka osoba, a postoji mogućnost da to bude i osoba iz Mosta – rekao je. Čelnik Mosta, Petrov je kazao kako je cilj Mosta od samog početka bio stručna reformska vlada s nestranačkim mandatarom. – Ovo je zapravo ono što smo od početka iščekivali. Cilj nam je nestranački mandatar i nadam se da ćemo to sutra definirati do 18 sati – rekao je.

17.50 sati – Prema Pantovčaku su se uputili i vođa Mosta Božo Petrov te vođa Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

17.45 sati – Čelnik Mosta Božo Petrov izašao je pred novinare ispred sjedišta Mosta te izvijestio da Most na nastavak konzultacija na Pantovčak ide s potpisima svih 15 svojih zastupnika i kako će od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražiti da im odobri dodatno vrijeme kako bi se se Domoljubnom koalicijom dogovorili o davanju mandata za sastavljanje vlade. Opširnije OVDJE

13.13 sati – Da na četvrtom krugu konzultacija nije bilo preugodno niti delegaciji Domoljubne koalicije, vidjelo se i po ne baš veselom izgledu lideru koalicije (u sastavu Kosor, Tepeš, Špika, Hrg) Tomislavu Karamarku, koji je izašao otprilike 25 minuta nakon početka razgovora. Upitan hoće li biti novih izbora, Karamarko je "umornim tonom" rekao da je taj odgovor na predsjednici ("Pitajte predsjednicu.").

– Sve je na predsjednici – potvrdio je. Očekuje, međutim i dalje da se Most javi HDZ-u i odgovori na njihov zadnji dopis. O tome je li nekakav dogovor o Vladi blizu ili ne, ovisi i to treba li predsjednica organizirati još konzultacija ili raspisati izbore.

Ponovio je kako HDZ ne mijenja politiku i stav da ih zanimaju pregovori i suradnja s homogenim, a ne podijeljenim Mostom. I daje se protivi mogućnosti tripartitne vlade, no ne i bipartitnoj s Mostom. Zaključio je da Hrvatskoj ne trebaju novi eksperimenti s lošim ljudima te da je i javnosti već mučno gledati ovo političko natezanje oko formiranja Vlade.

12.21 satiZoran Milanović, koji je na konzultacije stigao sa svojom uobičajenom delegacijom (Pusić, Hrelja, Tireli), pojavio se pred novinarima samo osam minuta nakon početka konzultacija. Mirno je, no možda i u preopušteno komornom tonu objasnio kako će, negdje između Božića i Nove godine, očekuje, biti postignut cjelovit dogovor i da će Božo Petrov biti novi mandatar. Kazao je da je ovoga puta dogovor blizu, tako da odgoda od "tjedan dana ne znači ništa". Na inzistiranje novinara i pitanja "gdje je zapelo", s obzirom na to da je Petrov za danas najavljivao rješenje, Milanović je bezvoljno dodao da nije nigdje zapelo, nego da se radi o ozbiljnim stvarima i to "ne može biti riješeno za 5 minuta". – Bitno da se vidi iskorak – zaključio je Milanović.

11.54 – Nakon samo 15-ak minuta razgovora s predsjednicom, niza stube u Uredu predsjednice sjurio se Božo Petrov, zbunjeno-zabrinutog pogleda, stisnutih usnica i samo protrčao kroz novinarsku koloniju na Pantovčaku. Nikakve izjave nije dao. Na konzultacije je došao sam.

11.37 sati – Dragu Prgometa iz HRID-a novinari su pokušavali provocirati da se izjasni hoće li on podržati svog bivšeg kolegu iz Mosta, Božu Petrova. No, Prgomet nije uletio u zamku, rekavši da njegovi zastupnici "nisu neodlučni, no ne dajemo bjanko potpise unaprijed". Dodao je kako je on poslao pozive za pregovore "i lijevo i desno". Potvrdio je da se nedavno telefonski čuo i razgovarao i sa Zoranom Milanovićem, no nije želio otkriti nikakve detalje razgovora.

Lider IDS-a Boris Miletić ponovio je stav da je njima isključivo važno što će se događati s Istrom. Oni su poduprli koaliciju Hrvatska raste, no ako Petrov bude mandatar, "moramo, naravno prvo s njime razgovarati". Dakle, IDS će ocjenu eventualnom mandataru dati nakon pregovora s njime, premda su već prije razgovarali i cijene što je Petrov ranije govorio o regionalizaciji. Na kraju izjave, Miletić je jedini do tada novinarima čestitao Božić, kazavši da se "prije Božića vjerojatno nećemo vidjeti".

Znači li to da će biti još jedan krug konzultacija, i to iza Božića!?

11.29 sati – Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da zbog održavanja sjednice Gradske skupštine neće moći otići na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te da će se s njom čuti telefonom.

– Ja sam uvijek "za" – odgovorio je Bandić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine upitan je li se opredijelio i koga će podržati. Upitan za koga je to "za", Bandić je kazao "pa za".

Rekao je da će se telefonom čuti s predsjednicom Republike Kolindom Grabar–Kitarović jer ne može doći kod nje u Ured predsjednice budući da se održava sjednica Gradske skupštine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će otići na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon što se javio za riječ u raspravi o prijedlogu gradskog proračuna za sljedeću godinu.

11.12 sati Dragan Vulin, lider HDSSB-a kaže da su oni spremni razgovarati oko formiranja parlamentarne većine, "no ne pod bilo kojim uvjetima". Nažalost, pred blagdane, zbog političke situacije koja se stalno mijenja, Hrvatska ulazi u zonu nestabilnosti te se time još više narušava povjerenje naših građana u politiku. Vulin traži da tomu "dođe kraj i da političari koji imaju najviše zastupnika pokažu odgovornost". Most je tu jedan od najodgovornijih.

11.00 sati –​ Potporu smo dali gospodinu Milanoviću s obzirom na njegov stav i stav drugih iz koalicije koju predvodi da daju šansu gospodinu Petrovu. Spremni smo razmotriti tu opciju, a sasvim je sigurno da bi trenutak u kojem jesmo i problemi u kojima se nalazimo vjerojatno zahtijevali i znanje i prepoznavanje cjeline problema koje je iznad ovog što Petrov može pružiti – rekao je Radimir Čačić, zastupnik Reformista.

– Ako dođe do toga da se podržava Petrov za mandatara, spremni smo sjesti i o tome razgovarati i podržati ga. Ne bianco – dodao je Čačić koji ne smatra da je Petrov dobar kandidat za premijera.

– Moj dojam je da on iskreno s pozitivnom energijom ulazi u ovo. Ima li za to snage, širine, vizije, iskustva, znanja – ne – rekao je Čačić.

10.05 sati – Šandor Juhas, predstavnik mađarske manjine konzultirao se s predsjednicom. Za mandatara je podržao Božu Petrova.

Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, dao je inicijalnu potporu Boži Petrovu, no naglasio da inicijalna podrška ne znači još ništa. Značit će kada njihovi uvjeti postanu dio programa Vlade.

- Uvjet podrške je njegovo poštivanje prava nacionalnih manjina i jasnoća oko regionalizacije Hrvatske- rekao je Radin

– U skladu s odlukom članova koalicije Hrvatska raste da podrže Božu Petrova za mandatara mi tu odluku poštujemo i podržavamo – rekao je Milorad Pupovac iz SDSS-a.

9.50 sati Iz Ureda predsjednice potvrđeno je da neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni zastupnik Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dok će s Milanom Bandićem predsjednica razgovarati telefonski.

9.38 sati – Božu Petrova za premijera podržava i Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, javlja HRT.

9.30 sati – Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine dao je potporu Boži Petrovu za mandatara.

9.20 sati – Prva je kod predsjednice došla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

– I dalje je moj stav da manjine ne odlučuju. Dakle čekam rasplet situacije s Mostom, nikome nisam potpisala – rekla je Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske nacionalne manjine, nakon konzultacija kod predsjednice.

Podsjetimo, ni na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike, koji na Pantovčaku je počeo u 9 sati, nitko neće doći s potpisima potpore 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar Vlade, a dodatno vrijeme radi dogovora o tome od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zatražit će Most nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste.

Rezultat je to događanja na relaciji Most – Hrvatska raste – Domoljubna koalicija, tijekom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovu prijedlogu tripartitne vlade kazale i "da" i "ne".

U konačnici, takve vlade neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i Vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsjednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor. To su jučer potvrdili čelnici dviju strana, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvjereni u skoro postizanje konačnog dogovora. Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato "u trenutku kad se definiraju sve stvari".

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise zastupnika koalicije Hrvatska raste s kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, no iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vrijeme.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Nakon trećeg kruga konzultacija Grabar-Kitarović upozorila je da je vremena "sve manje" i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posljedice po stabilnost države.

Četvrti krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počeo je na Pantovčaku u 9 sati i predviđeno je da će trajati do 12.30 sati, nakon čega će se predsjednica obratiti javnosti.

>>Milanović: Sve vodi prema dogovoru. Petrov: Sutra predsjednici nećemo ići s potpisima

>>Milanović ponudio Petrovu potpise svoje koalicije. Most tražio dodatno vrijeme

Komentara 533

MK
MKGRA
08:14 22.12.2015.

Nemaju 76 potpisa Istrijani ne potpisuju jer nema ocjepljenja Petrov neda Bandić ne da potpis, niti HSSB nemaju oni niti 70 potpisa a most je pukao jer ih je samo 4 za komunjare

HP
hpokus87
08:05 22.12.2015.

Treba nam još vremena, molimo dajte nam još vremena, još samo malo vremena......i tako naredne 4 godine - dajte nam još samo malo vremena. A ti narode gladuj.

TT
tTony
08:27 22.12.2015.

Treba im jos malo vremena.Nisu se uspjeli podjelit plijen , lazu i nevjeruju jedan drugom presjednica bi tribala poslat kuci ova dva radikula ili bolje receno lazova i povuc crtu poslat cestitku za Bozic sa novim izborima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije