Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak političara

U 75. godini života umro Václav Havel, prvi češki predsjednik

vaclav havel
AFP/PIXSELL
18.12.2011.
u 12:37

“Veliki Vaclav” ostat će zapamćen po izjavi kojom je naglašavao da istina i ljubav moraju prevagnuti nad lažima i mržnjom

Bivši češki predsjednik i jedan od vođa Baršunaste revolucije kojom je u toj zemlji srušen komunizam, Vaclav Havel umro je u nedjelju ujutro u 75. godini. Njegova glasnogovornica Sabina Tancevova izjavila je da je umro od komplikacija uzrokovanih bolešću. Kao bivši strastveni pušač, Havel je patio od problema s dišnim sustavom koji su započeli još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Vijest o smrti slavnog disidenta pogodila je Čehe, a za Havelom je, pred televizijskim kamerama, zaplakao i aktualni premijer Petar Nečas.

– Pogodilo me to kao čovjeka. Havel je simbol svega što se kod nas događalo 1989. Imao je još puno toga reći – rekao je Nečas.

Kao prvi postkomunistički predsjednik Češke, Havel je vodio tranziciju svoje zemlje prema demokraciji i slobodnom tržištu. Najzaslužniji je i za miran razlaz Češke i Slovačke 1993. Da je bio značajan i izvan svoje zemlje govore i reakcije stranih političara na njegovu smrt.

Među prvima oglasio se švedski ministar vanjskih poslova koji je Havela nazvao jednim od najvećih Europljana novoga doba.

– Njegov glas za slobodu utro je put za cjelovitu i slobodnu Europu – dodao je Carl Bildt.

Vaclav Havel rođen je 5. listopada 1936. u Pragu. Već kao tinejdžer okušao se u pisanju drama koje su mu ubrzo donijele međunarodni ugled. Politički se aktivirao u vrijeme Praškog proljeća 1968. kada se Čehoslovačka željela osloboditi ruskog utjecaja. Budući da je bio jedan od ključnih figura pokreta, vlasti su ga često proganjale, a nekoliko je puta bio i u zatvoru.

Nakon pada Berlinskog zida postao je jedan od vođa Baršunaste revolucije, što ga je ubrzo dovelo na položaj predsjednika Čehoslovačke.

– Istina i ljubav moraju prevagnuti nad lažima i mržnjom – jedna je od najpoznatijih rečenica koju je Havel izgovorio i njegov revolucionarni moto. Havel je kao borac za mir u svijetu dobio velik broj međunarodnih priznanja, a nekoliko je puta nominiran za Nobelovu nagradu.

Komentara 57

NE
neverane
12:52 18.12.2011.

Usporedimo ga sa Mesićem,pa se svi zajedno pokrijmo krpom po glavi.

AG
Agramer198
12:56 18.12.2011.

Sućut Češkom narodu

OB
-obrisani-
20:39 18.12.2011.

Busch ga je odlikovao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije