Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedini kandidati

U 66 općina i pet gradova već se sad zna tko će pobijediti

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
04.05.2021.
u 08:25

Ukupno je 428 načelnika u Lijepoj Našoj, što znači da ih je nešto više od 15 posto već “osigurano”

Bit će kako odluči većina! Nema političara koji za prvim postulatom demokracije u nekom trenutku posegnuo nije, a upravo ta većina važna im je, naravno, jer na vlasti ona ih i drži. Bit će kako odluči većina i na idućim lokalnim izborima za koje se kampanje ozbiljno zahuktavaju, ali ne baš svuda, doduše, jer pojedini su kandidati svoje čelne pozicije već osvojili. Kako? Pa jedini su na listi.

Lako do pobjede

Znači to da će stanovnici njihovih općina i gradova zaokružiti ili njih ili nikoga, a odluče li apsolutno svi, primjerice, u Ninu 16. svibnja ostati doma, HDZ-ovu Emilu Ćurku za pobjedu će biti dovoljno da jednostavno zaokruži sam sebe. Nije Ćurko, inače gradonačelnik od 2005., jedini takav jer samo jedan odabir imat će i stanovnici Hrvatske Kostajnice, gdje gradonačelnik želi postati Dalibor Bišćan, u Pakracu isto bi to Anamarija Blažević, u Skradinu Antonijo Brajković te u Novigradu Anteo Milos.

Kažemo “postati”, ali svi ti HDZ-ovci, s iznimkom Milosa, koji je u IDS-u, čelne pozicije u gradu žele zadržati jer već ih imaju godinama. Jesu li toliko dobri da im se na izborima jednostavno nitko neće suprotstaviti ili se to nikome ne da, ne znamo, a isto bismo se mogli pitati i za čelnike 66 općina u kojima će birači također na listićima moći odabrati po jedno ime. Ukupno je 428 načelnika u Lijepoj Našoj, što znači da ih je nešto više od 15 posto već “osigurano”.

Najviše njih u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je posve jasno da će na čelnu fotelju Antunovca HDZ-ov Davor Tubanjski, načelnik Darde bit će njegov stranački kolega Anto Vukoje, još jedan HDZ-ov član Dominik Cerić bit će prvi čovjek Podravske Moslavine, a iz navedene stranke je i Josip Jakobović, koji će na čelo Strizivojne, kao i Dominik Knežević iz Vasiljeva, Marjan Tomas iz Vladislavaca i Damir Maričić iz Vuke. Načelnica Jagodnjaka bit će SDSS-ova Danijela Mlinarević, a prvi čovjek Semeljaca, Grga Lončarević, kandidat je grupe birača, naravno, također s već osvojenom foteljom.

Po količini već odabranih kandidata okolicu Osijeka u stopu slijedi Dalmacija, u Splitsko-dalmatinskoj županiji izbori su već odlučeni za šest HDZ-ovaca; Jakova Vetmu u Klisu, Branka Knezovića u Lokvičićima, Sinišu Marovića u Postirama, Ivana Skelina u Prgometu, Ivana Slavića u Sućuraju i Miroslava Gaću u Zagvozdu, dok će općina Muć imati načelnika grupe birača Filipa Stupala. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ, odnosno Tihomir Budanko već je osvojio Prominu, a SDSS-ovci Milan Đurđević, Predrag Burza i Goran Reljić Biskupiju, Ervenik i Kistanje.

Sjever Hrvatske bio je nešto ipak angažiraniji što se izbora tiče pa je Međimurska županija jedina u državi koja u svakoj lokalnoj jedinici ima najmanje dva kandidata, dok Varaždinska i Koprivničko-križevačka znaju imena po jednog načelnika koji posao za sljedeće četiri godine već bez brige može planirati. Općini Ljubešćica jasno je da će dosadašnji čelnik, HDZ-ov Nenad Horvatić, u novi mandat, baš kao što će to i načelnik Legrada, SDP-ov Ivan Sabolić. O tome za koga glasati ne moraju razmišljati ni Zagorci u Kumrovcu, gdje su sve dileme već riješene za HNS-ova Roberta Šplajta, baš kao i u Mihovljanu za HDZ-ova Zlatka Bartolića te u Zagorskim Selima za kandidatkinju grupe birača Kseniju Krivec Jurak. IDS također može polako otvarati šampanjac jer u Istri je njihov Claudio Stocovaz osvojio Grožnjan, Marko Ravnić Ližnjan, Franko Baxa Lupoglav i Ivan Gerometta Vrsar. Vižinada je ipak ostala u rukama SDP-ova Marka Ferenca, što je čini tek drugom općinom s već gotovim izborima koju je ova stranka uspjela osigurati.

Disfunkcija sustava

HDZ-u je to, primjerice, išlo puno bolje jer od 66 već odabranih načelnika, njihovih je 44. Dvoje ih je još iz Dubrovačko-neretvanske županije, Vlatko Mratović u Janjini i Maja Vrnoga u Zažablju, dok ih je pet iz Zagrebačke županije. U općini Bedenica jedini je kandidat Slavko Cvrlja, u Dubravi Tomislav Okroša, u Jakovlju Sanja Borovec, u Krašiću Josip Petković Fajnik, a u općini Orle Ervin Vujica. Među njima još je i Brankica Benc iz općine Rakovec, ali ona je na listi župana Stjepana Kožića. A zašto za sve ove ljude protukandidata jednostavno nema, pitali smo političkog analitičara Davora Gjenera.

– Više je razloga. Postoje situacije u kojima su (grado)načelnici dobri. Oni uspješno upravljaju javnim dobrima, kvaliteta života u njihovoj sredini je dobra i u takvim mjestima jednostavno nemate kompetitivnu atmosferu. To govori o disfunkciji sustava, ali ne po krivnji tih dobrih upravitelja, već generalno. Jer naravno da sa sustavom nešto nije u redu kad imate čovjeka koji godinama radi dobro i ne bude regrutiran na višu razinu. A lokalna uprava trebala bi služiti upravo za obrazovanje i testiranje ljudi koje onda promičete za župana ili za ministra – kaže Gjenero. Postoji i sasvim suprotna situacija.

– To je kad na vlast dođe skupina koja se toliko interesno umreži da je nije moguće smijeniti. Neki i zato nemaju protukandidate. Također, da nemate konkurenciju, možete to osigurati i raznim sitnim uslugama ljudima, fleksibilnošću kad je riječ, primjerice, o prostornim planovima i prenamjeni zemljišta – objasnio je politolog Davor Gjenero.

VIDEO Burno sučeljavanje Klisovića, Tomaševića i Filipovića

Komentara 1

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
09:01 04.05.2021.

Ma blago njima (tih 66 opcina i 5 gradova), sad ce tamo samo cvjetati cvijece. A kako to funkcionira?? OVAK0; "VAMA CE biti isto, a meni bolje", - svojedobno je bio moto predizborne kampanje neovisnog kandidata za nacelnika opcine Prolozacac (kod Imotskog), Joska Kraljevica. Covjek je za za svaki slucaj imao i rezervni moto: "Sve meni, vama nista". " Osim politickih slogana, Josko je imao i politicki program pa je tako svojim biracima obecao kako ce rijesiti problem tamosnjeg nogometnog igralista na vrlo jednostavan način. Josko je govorio ovako; "Prodat cu svoju njivu samom sebi odnosno opcini i to za velike novce. Onda cemo na teret poreznih obveznika izgraditi igraliste. Igraliste ce se potom iznajmiti nogometnom klubu Mladost, a novac od najma stavit cu u svoj dzep", porucio je tada Josko svojim biracima.....I tako, koji su izbori, pa znamo da se zovu "lokalni". Znamo i kakvi su izbori. Kakvi i svi dosad. Ko ne izajde kajat ce e, jer ce mu djelic mozga kopati ona bajkovita misao; "joj, mozda sam mogao nesto promjeniti". Tko izadje, opet ce se kajati zbog svog izgubjenog vremena, jer je glasao uz nek nijanse u zavisnosti od prilika, samo i jedino za ovo opisano u prici o Josku Kraljevicu iz Prolosca, a ne tam neku ljevic ili desnicu,,, domoljube, suvereniste ili komuniste-internacionaliste,,, vjernike ili antikriste,,,,,, i ostale zvake za bedake, maglu i bedastoce,, A programe? Hahahahahahahaahahahaha.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije