Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O RADU

U 2020. uređuje se rad nedjeljom, od 8 do 12 radnih nedjelja

Trgovina KTC više neće raditi nedjeljom
Foto: Robert Mihaljević
29.12.2019.
u 22:42

Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, "budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi" kako "redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju"

Nakon 11 godina ponovno se uređuje rad nedjeljom, iz Vlade najavljuju da će u 2020. mijenjati Zakon o radu, no ovaj put rad trgovina bio bi ograničen na nekoliko nedjelja u godini, objavila je u nedjelju navečer Hrvatska televizija.

 "Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu; u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirat kao radne nedjelje, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostujući večeras u Temi dana HTV-a.

Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini 2020. godine. Da bi rad trgovina nedjeljom u idućoj godini mogao biti zakonom uređen i ograničen slično kao u Austriji, najavio je na Božić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

A austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu.

 "Vezano za rad nedjeljom posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke - da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu - zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi", potvrdio je večeras na HTV-u ministar Horvat.

Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred Vladu. Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno 'ispeglati' s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca.

Ministar Horvat naglasio je da će svi radnici koji će imati potrebu raditi nedjeljom - biti nagrađeni. I u ovom se trenutku rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima plaća po povećanim naknadama, a svrha Državnog inspektorata je da se nadzor za tako nešto poboljša. Upozorio je kako je Zakonom o radu definiran obavezan baram jedan 24-satni odmor u tjednu.

 "Činjenica je da je ovo i svjetonazorsko pitanje i smatram da bi nedjelja trebala biti slobodna", dodao je Horvat. Njegov zadatak, kao ministra gospodarstva je da Hrvatsku učini manje ovisnom o trgovini i turizmu.

 Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, "budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi" kako "redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju".

"Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika", izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić, objavio je HTV.

Ključne riječi

Komentara 8

FA
fake
23:33 29.12.2019.

Daj Bože da se to ostvari jer mi koji radimo nedjeljom vrlo dobro znamo što to nama znači.Onaj tko ne radi nedjeljom neka si proba zamisliti kako je to kada odradiš subotu i znaš da u nedjelju kada je većinaa doma, ti moraš ići na posao.

ST
stefj
23:21 29.12.2019.

Umjesto da se bavi reformom državnih i javnih struktura, opet zadiranje u privatni sektor i tržište. Ma nema šanse za bolju budućnost, stvarno smo izgubljen slučaj. Mladi odlaze, rade vani i subotom i nedjeljom, rade dva posla, rade treću smjenu... Ma totalno promašeno... A i ljigavo, ovako pred izbore malo se dodvoriti desnici...

BE
beppi
23:20 29.12.2019.

Ovaj predizborni trik HDZ-a je jako glup. Zamislite samo zatvorene trgovine za vrijeme turističke sezone, a razlog, važnija nam je nedjeljna molitva od turista. Koga vi je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije