Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

U 2017. moguće su promjene u mirovinskoj reformi

mirovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
02.01.2017.
u 23:15

Veća stopa doprinosa za II. stup najvažniji je zahtjev analize koju je Svjetska banka napravila za Vladu.

Vlada je lani naručila od Svjetske banke analizu glavnih promjena koje bi trebalo provesti u sklopu mirovinske reforme. Svjetska banka je sudjelovala u njezinoj izradi prije uvođenja 2002. godine. Prema saznanjima, stručnjaci koji su sudjelovali u izradi analize navode više-manje tehničke promjene.

Najvažniji zahtjev jest godinama spominjano povećanje doprinosa za drugi stup jer je od uvođenja ta stopa ostala na pet posto, a upravo o toj stopi ovisi visina budućih mirovina. Čak ni najgenijalniji fond-menadžer kroz prinos ne može kompenzirati učinak preniskog doprinosa.

Zahtjevi koji se spominju u analizi jesu i niži troškovi naknada, veća konkurencija među fondovima i veća transparentnost. Traže i ispravljanje razlike prema kojoj bi oni rođeni poslije 1962. dobivali 27 posto niže mirovine u odnosu na one iz prvog stupa.

>>Od danas na snazi novi zakoni. Provjerite što se sve mijenja

Komentara 8

JK
ja-kan
01:10 03.01.2017.

Od drugog stupa korist imaju samo fond menadžeri u njima. Besmisleno je postojanje II. mirovinskog stupa ako su mirovine za takve umirovljenike manje od onih koji su samo u I. stupu. Bez jake ekonomije, koju Hrvatska nema, i povećanje stope s 5% na recimo 6% izdvajanja za II. stup neće donijeti bitne razlike.

TH
than
00:19 03.01.2017.

Ma koje mirovine. Zapadni svijet odavno ne racuna na mirovine. Ili stednja ili zivotna osiguranja ili ostala ulaganja... Nema kod nas nista od mirovina. Cak i za ove danasnje se zaduzujemo, dakle mirovinski fondovi ih ne mogu pokrivati, a ulazu u hrvatske dionice koje su junk i samo je pitanje kada ce opet pokrasti mirovinski fond kao prije cca 25 godina.

DO
domljani
01:15 03.01.2017.

od velikih promjena samo još mogu ukinuti mirovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije