Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI MARINAC

U 110. godini umro Josip Kršul: Nakon pacifičkog bojišta i Kalifornije, posljednje godine proveo u Selcu

HRT
05.03.2021.
u 17:22

Josipa Kršula pretprošle je godine u Selcu posjetilo i američko izaslanstvo, koje mu je uručilo posebno priznanje

Selčanin Josip Kršul, američki marinac, umro je u noći s četvrtka na petak u 110. godini u kući u kojoj se rodio 10. prosinca 1911.

Kršul je izučio za električara i radiotelegrafista i do početka Drugoga svjetskog rata plovio je svjetskim morima. Kad je počeo rat, u Teksasu se javio u američku vojsku. Uskoro kao marinac odlazi na pacifičko bojište, gdje je sa svojom postrojbom sudjelovao u operacijama na otoku Iwo Jimi.

Nakon rata vratio se u SAD, u Kaliforniju. Najduže je živio u San Franciscu, a radio je u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom našeg roda koja je umrla prije 14 godina. Nisu imali djece, a on se šest godina nakon toga, u poznim godinama, vratio u rodno Selce.

Umro je u obitelji nećaka Žarka i njegove žene Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj kući živjela je i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je umrla u 102. godini.

Josipa Kršula pretprošle je godine u Selcu posjetilo i američko izaslanstvo s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom na čelu, koje mu je uručilo posebno priznanje.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Ne prodaju maglu, ali su blizu! Njihov zrak u boci stoji 530 kuna!

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Sir Oliver
17:57 05.03.2021.

Za njega je Manolic balavac.

BE
bernard1
17:28 05.03.2021.

ovom americkom veteranu pokoj vjecni i ne zaboravite..dozvoljeno samo do 25 osoba na pokop..

SP
speed208
18:39 05.03.2021.

pff vec pomislih josip manolic kad ono sipak ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije