Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOTI ROĐENDAN

U 100 godina dobio 12 djece, 
50 unučadi i praunučadi

28.07.2016., Osijek - Dvojica Osjecana Janko Grnja i Drago Herceg danas slave svoj 100. rodjendan te ih je tom prigodom obisao gradonacelnik Osijeka Ivan Vrkic. Janko Grnja. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
29.07.2016.
u 22:30

Osječani Janko Grnja i Drago Herceg proslavili su jučer u krugu djeve, unučadi i praunučadi stoti rođendan

Rođeni su dan za danom, i to prije ravno – stotinu godina. Osječani Janko Grnja i Drago Herceg, gotovo pa susjedi, proslavili su u četvrtak stoti rođendan. Janko se i sa stotinu godina probudio u svom stanu u kojem živi – sam. Sestra mu kuha, a druga mu pomoć, odlučan je, ne treba. Stan je pak jučer od jutra bio krcat.

– Imat ću uskoro 50 unučadi i praunučadi! Znam im svima imena, zapisao sam ih. Imam unuče čak i u Torontu – ponosan je Janko. Supruga Katica rodila mu je 12 djece, ona su na svijet donijela 24 Jankova unučeta, a 26. praunuče stiže za koji dan.

Velika je to sportska obitelj – najstariji sin Ivica Grnja poznati je osječki nogometaš i trener, nogomet su igrali i drugi sinovi, pa i jedna kći, i to u Hannoveru.

– Za stotinu sam godina svašta naučio. S 13 sam se doselio iz Novog Sada, morao sam tada prekinuti školu, ali škola mi nije ni dala dug život, nego ponašanje – smješka se on. Nikada se nije opijao ni pušio.

– Životinja je na stotine vrsta, a sve bježe od dima – uspoređuje. U polje je odlazio još za mraka, a jeo je puno voća. Supruga Katica umrla je 2006., s 85 godina, a iza njih je 60-ak godina braka.

– Kad smo se oženili, nismo se svađali. Kada nekome nešto nije po volji, šutjeli smo, tko duže izdrži, pa smo vidjeli da je to dobra stvar – prisjeća se.

Nisu imali većih stresova u životu, nastavlja, sve do rata, kada su im poginula dva sina – Stanko (38) i Zlatko (33). Janko je tada obolio od dijabetesa.

Iako je on prvi stogodišnjak u obitelji, bilo je rođaka koji su “prevalili” 93. Inače, datum rođenja dijeli i sa snahom Ljiljanom, Ivičinom suprugom, kojoj su tek 64.

A dok “kolegu” mu stogodišnjaka Dragu Hercega pred goste pod ruku vodi sin Ante, on se odlučno opire:

– Pusti me, mogu ja sam. I dalje me držiš! – opominje, oslanjajući se o štap. Nazdravlja čašicom rakije i odmah se stresa.

– Ne pij vino, ne puši duhan i ne pij vode sa svakog bunara, to je pravilo. I moraš podnositi nevolju – savjetuje on. Otac je dvoje djece, četverostruki djed i peterostruki pradjed.

– Mladi danas bolje žive nego mi koji smo bili na selu, samo što je kriza. S deset sam godina kopao zemlju – prisjeća se Drago. Teško mu je danas, kaže, što ništa ne radi.

Slavljenike je posjetio osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

>> Najstariji član HSU-a Ivica Bičanić proslavio 100. rođendan

Komentara 1

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:07 30.07.2016.

Prvi sto je bilo tesko. drugi sto bude lakde, nek vas bog podrzi, Casica rakije, bolje od aspirina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije