Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica bez crnoje

Orešković prvu sjednicu započeo izrekom na engleskom, ministri traže nova zapošljavanja

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
28.01.2016.
u 12:15

– Čuo sam za izazove, ali i za ogroman potencijal – rekao je Orešković

Danas je održana prva sjednica nove vlade premijera Tihomira Oreškovića, koji je na početku poručio na engleskom: "Stay calm and govern on", što se može prevesti kao: "Ostanite mirni i nastavite upravljati."

Ministar branitelja Mijo Crnoja, o čijoj se ostavci raspravlja zbog niza spornih situacija koje su posljednjih dana izašle na vidjelo, došao je u Vladu prije 9, ali nije bio na sjednici, što je i bilo ranije najavljeno. Ostali ministri nisu htjeli komentirati njegov slučaj.

Dnevni red imao je samo osam točaka, a prva je bilo izvješće ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima.

Miro Kovač rekao je da u MVEP-u ima još prostora za zapošljavanje. Tri su postupka u tijeku: sukcesija imovine SFRJ, prilagodba konzularnih ureda schengenskim standardima i Hrvatska kuća u Bruxellesu.

– Što se tiče proračuna kao takvog, nije bilo minusa, izvršeno je 88 posto proračuna – rekao je Kovač, dodajući da sigurno neće biti zahtijevano da se ove godine zatraži više novca.

– Čak je predviđeno da se na nekim stavkama može uštedjeti – rekao je Kovač.

Milijunska kazna zbog šećera

Novi ministar obrane Josip Buljević rekao je da obrambene snage funkcioniraju bez većih problema, a stanje u misijama je dobro.

– Mislim da je tranzicija izvršena bez ikakvih problema – zaključio je Buljević.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra da ima mjesta za racionalizaciju u nekim područjima. Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je da je proračun lani bio 2,4 mlrd. kuna, što okvirno zadovoljava potrebe Ministarstva. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović rekla je da je predvidjela niz reformskih poteza te da će biti potrebno zapošljavati dodatne službenike kako bi se svi ciljevi i planovi mogli realizirati. Istaknula je da je Ministarstvo uprave jedno od rijetkih koje je dobilo bezuvjetno izvješće Državnog ureda za reviziju.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić rekao je da imaju ambiciozan plan – u ovoj godini pokrenuti 217 postupaka dodjele bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti oko 4 milijarde eura. Realno se u državni proračun može povući oko milijardu eura, dodao je. Ministar prometa Oleg Butković najavio je neke velike infrastrukturne projekte poput rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka Dugo Selo – Križevci u vrijednosti od 200 milijuna eura.

Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je da postoji nekoliko otvorenih pitanja, poput neriješene obveze Republike Hrvatske prema Europskoj uniji u vezi sa špekulativnim zalihama šećera.

– U sklopu s ugovorom o pristupanju utvrđena je obveza uklanjanja 37.138 tona prekomjernih količina do 31. ožujka 2015. – rekao je Romić. U slučaju da se obveza ne izvrši, moramo platiti kaznu od 16,7 milijuna eura. Preostalih 60 dana nije dovoljno za izvršenje te obveze, napomenuo je Romić, dodajući da će zatražiti produljenje roka za najmanje četiri mjeseca.

Jačanje porezne sigurnosti

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je jedan od prioriteta završetak procesa restrukturiranja brodogradilišta. Treba nastaviti raditi na liberalizaciji energetskog tržišta, dodao je.

– Iznimno je bitno da se napravi nova energetska strategija – rekao je Panenić. Panenić je rekao da je zatekao potkapacitiranost u svim upravama na ključnim pozicijama.

Ministar financija Zdravko Marić kao ključne je projekte iz prošlog razdoblja naveo je fiskalizaciju, provedbu predstečajnih nagodbi i brojne promjene u poreznom sustavu. Jačanje porezne sigurnosti istaknuo je kao jedan od važnih ciljeva.

– Dva su osnovna razloga, česte promjene poreznih propisa te nešto što također moramo promijeniti, a to su nedorečenosti postupanja poreznih vlasti – rekao je Marić. Podsjetio je da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita, što također iziskuje neke aktivnosti poput strategije upravljanja javnim dugom.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da u njegovu resoru postoji velik potencijal u vezi s projektima koji su trenutačno otvoreni za alokaciju sredstava iz fondova EU. Rekao je da je prijedlog proračuna osjetno veći od 2015. zbog dodatnih sredstava za subvenciju dodatnih poduzetničkih aktivnosti.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je da sadašnji ljudski kapaciteti nisu dovoljni za obim posla te da, prema gruboj procjeni, trebaju još oko 137 osoba. To predstavlja usko grlo jer, kako je rekao, svi infrastrukturni projekti moraju proći kroz njegovo ministarstvo. Kao problem istaknuo je kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu dodajući da razgovor o tom problemu treba podići na višu razinu. Što se tiče spornog smještaja u Zagreb toweru, pokrenuo je analizu čije bi rezultate trebao uskoro objaviti.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kao probleme je, između ostalog, istaknuo prenormiranost, neusklađenost i neučinkovitost propisa, zbog čega smo na kategorijama "doing businessa" smješteni jako nisko, te potkapacitiranost.

– Moramo donijeti kvalitetnu i dugoročnu kadrovsku politiku – rekao je Kuščević koji je izrazio uvjerenje da će vrlo brzo popraviti stvari te da će se u ovom mandatu građevinarstvo i prostorno uređenje dići na razinu koju zaslužuje.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Orešković: Izazovi, ali i potencijal

Ministar turizma Anton Kliman rekao je da je popunjenost radnih mjesta samo 49 posto. Kliman je naveo niz investicijskih projekata kojima se u ovom mandatu može steći prihod od 17 milijardi kuna.

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je manjak u HZZO-u unatoč sanaciji zdravstvenog stanja 2015. iznosio 2,5 milijarde kuna, a 2014. godine 2,8 mlrd. kuna. Rekao je da nemaju namjeru tražiti nove ljude.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je da problem nije broj zaposlenih, već njihova struktura. Samo u protekle tri godine po nejasnim kriterijima u ministarstvu je zaposleno gotovo 30 ljudi. Rekao je da medijska politika opterećuje ministarstvo u vršenju njegove temeljne zadaće. Hasanbegović je istaknuo i neke probleme na koje mu je skrenuta pozornost, poput dovršetka spremišta Hrvatskog državnog arhiva u Kerestincu, što je, kako je rekao, dobro teklo od 2007. ali je od 2011. godine naglo zamrlo.

- Ovo je važno zbog takozvanog problema dopusnica privatnim tvrtkama za čuvanje arhivskog gradiva, što se naravno plaćalo iz državnog proračuna, uz izliku da arhiv nema dostatne prostorije, a što je za posljedicu imalo i određene afere o kojima se pisalo u javnosti - rekao je Hasanbegović.

Temeljni problem je zatečena visina proračuna, rekao je Hasanbegović, dodajući da je povećanje fiksnog dijela proračuna od prioritetne važnosti.

Orešković je nakon izlaganja svih ministara zahvalio i rekao kako misli da je bilo bitno da čuju što se događa u resorima.

– Čuo sam izazove, to smo svi već znali, da će biti izazova, ali sam čuo i ogroman potencijal – rekao je Orešković.

Druga točka je Prijedlog odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske, što je iznio potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Usvojen je i Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Glavnom tajništvu Vlade kojim se, između ostalog, predlažu izmjene zbog novog sastava Vlade kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade koji nisu čelnici ministarstva. Također je usvojen Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, čime se predlaže da potpredsjednici Vlade budu štićene osobe druge kategorije, a članovi njihove uže obitelji štićene osobe treće kategorije.

Usvojena je odluka o pružanju humanitarne pomoći u Siriji i u susjednim zemljama, prema kojoj će se godišnje za te zemlje od 2016. do 2020. godine izdvajati 200.000 eura.

– To je novac predviđen u proračunu, ali ga dobivamo od igara na sreću tako da ne opterećuje budžet ministarstva – rekao je Kovač.

Usvojeni su i prijedlozi rješenja o odobrenju oko 16 milijuna kuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja i DUZS-u na teret Proračunske zalihe za zbrinjavanje migranata te Prijedlog odluke o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama. Posljednja, naknadno dodana točka dnevnog reda bio je Prijedlog zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža.

Ministar zdravlja Dario Nakić objasnio je to ovako:

– Ovaj zakon neće dovesti do smanjivanja plaća zaposlenih, ali neće dovesti do povećanja plaća s obzirom na duljinu radnog staža, što mislim da je važno naglasiti jer će se u javnosti pokrenuti tvrdnje o tome kako odmah idemo na smanjenja plaća – napomenuo je.

>> Odluka o Crnoji oko 15 sati, neće nazočiti sjednici Vlade

Komentara 263

PA
papučica
12:35 28.01.2016.

Ministar graditeljstva i .. Lovro Kuščević iznosi problem prenormiranost, neusklađenost i neučinkovitost propisa, zbog čega smo na kategorijama doing businessa smješteni jako nisko, te potkapacitiranost. Od ovakve boslesti zapravo boluje naše društvo, prenormiranost ili podnormiranost što je pšosljedica nestručnosti ii i nekopetentnosti stručnih službi, a to je rezultati političkih zapošljavanja s raznom tečajevima čudnim veleučilištima i sl. Kada je u pitanju Ministarstvo graditeljstva onda treba reći da je to ministarstvo ulupalo silne milijune javnog novca poreznih obveznika u niušto izgrtađujući stambene komplekse nazvani POS i prodavajući ih ili iznajmljujući ispod realne tržišne vrijednosti odnoso ispod vrijednosti izgradnje, sve samo zato da se omogući građevinskim moćnicima Čačić i dr. nagažiranje građevisnke operative jer se nisu usudili ići kao investitori zbog trenutnog stanja na nekretnisnkom tržištu. Apsurdno je da se umjesto proizvodnih pogona i zapošljavanja u njima izgrađuju stanovi kojih je samo u Zagrebu cca 15.000 viška, a posljedica je da se time ne samo tjeraju uništavaju i tjeraju investitori, nego se zbog takog viška kvadrata pojavljuje problem održavanja tih nekretnina (sjetimo se koliko košta samo čuvanje stanova u Jelkovcu i dr., te plaćanja kom. doprinisa i sli. Novai ministar odnosno vlada bi kao prioritetnu odluku trebala donijeti odluku da se prestane s izgradnjom POS-a, da se započeti projekti prodaju kao i stanovi koji nisu prodani, nan koji način bi se ublažile štetne posljedice.

AJ
ajmo
10:03 28.01.2016.

Ako je Crnoja kriv ma da mi je rođeni otac mora otiči ali ako nije onda treba sve pod sud i tužbu. Nikada neznate ni doma dali je sve čisto a kamoli za nekoga sastrane.Uostalom želim se ponositi ministrom branitelja a ne da se repovi vuku .

DU
Deleted user
12:55 28.01.2016.

Kako sam uživo pratio prijenos otvoreno dijela sjednice mogu reći da ovaj naslovne odgovara istini. Ministri su govorili o tome koliko je sistematizirano radnih mjesta, a koliko popunjeno. Jedino sam zapamtio da se za građevinsku inspekciju predlaže zapošljavanje više inspektora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije