Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAZNA STATISTIKA

U 10 dana poginulo 12 osoba. Većinu nesreća skrivili mladi vozači

Zadar: Na mjestu prometne nesreće u luci zapaljene svijeće
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
06.05.2020.
u 15:32

Zbog činjenice  da su  većinu prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u posljednje vrijeme skrivili mladi vozač, MUP apelira i na njihove  roditelje da im ne dozvoli upravljanje vozilima prije polaganja  vozačkog ispita, a još manje da im se dozvoli upravljanje vozilom ako su konzumirali droge ili alkohol.

Stravična nesreća u Zadru u kojoj su poginula dvojica mladića, opet je na površinu izvukla pitanje sigurnosti prometa na cestama. Jer dok MUP raznim načinima pokušava doskočiti najtežim prometnim nesrećama i neodgovornim vozačima, pa je tako lani u kolovozu na snagu stupio i novi rigidniji Zakon o sigurnosti cestovnog prometa, činjenica je da ljudi i dalje ginu na hrvatskim cestama. Zbog čega se sve MUP-ove akcije, upozorena pa ponekad čak i kaznena represija, čine kao uzaludan posao.

Prema podacima MUP-a, u zadnjih desetak dana na hrvatskim cestama je poginulo 12 osoba, analiza uzroka tih nesreća pokazala je da  su većinu njih prouzročili mladi vozači, odnosno vozači stari do 24 godine. U MUP-u pojašnjavaju da su u spomenutim nesrećama mladi vozači upravljali automobilima ili motociklima, grubo kršeći prometne propise, što je u konačnici dovelo do stravičnih posljedica.

Policija je utvrdila i da se većina nesreća sa smrtnom posljedicom dogodila jer su vozači  automobilima upravljali znatno većom brzinom od dozvoljene, zbog čega su gubili kontrolu nad upravljačem te sletjeli s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik.

Uzrok nekih nesreće bilo je i to što su zbog prevelike brzine vozači prešli na suprotnu stranu kolnika  te su se frontalno sudarili s vozilima koja dolaze iz suprotnog smjera.

Zbog činjenice  da su  većinu prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u posljednje vrijeme skrivili mladi vozač, MUP apelira i na njihove  roditelje da im ne dozvoli upravljanje vozilima prije polaganja  vozačkog ispita, a još manje da im se dozvoli upravljanje vozilom ako su konzumirali droge ili alkohol. 

Inače, MUP kaže i da se pandemija koronavirusa odrazila i na stanje u prometu. Kako je  veći dio zemlje dulje vrijeme bio u karanteni i promet je bio rjeđi pa je i nesreća bilo manje no u isto vrijeme lani.

MUP-ove statistike tako navode da  se u prva četiri mjeseca ove godina dogodila 6941 nesreća dok ih je u isto vrijeme 2019. bilo 9128. U tim nesrećama  poginulo je 68 osoba (2019. – 74), teško je ozlijeđeno 460 osoba (2019. – 573), a lakše 2.041 osoba (2019. – 2.856).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije