Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI SREDIŠNJE BANKE

Tvrtke u srpnju uzele 88 milijardi kuna kredita, građani 135 milijardi

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
01.09.2020.
u 22:00

- Mjesečno povećanje kredita najviše je rezultat rasta plasmana stanovništvu, dok su se plasmani poduzećima smanjili - navode analitičari središnje banke.

Ukupni plasmani banaka domaćim sektorima (osim središnje države) u srpnju su iznosili 234 milijarde kuna, od čega su 88 milijardi kuna bili krediti poduzeća, a 135 milijardi kuna krediti stanovništva. U odnosu na lipanj vrijednost kredita povećala se za 0,7 milijardi kuna (0,3 posto).

- Mjesečno povećanje kredita najviše je rezultat rasta plasmana stanovništvu, dok su se plasmani poduzećima smanjili - navode analitičari središnje banke.

Tako su stambeni krediti u srpnju u odnosu na lipanj porasli za 0,7 milijardi kuna, ponajviše pod utjecajem Vladina programa subvencioniranja stambenih kredita, a u manjoj mjeri i zbog zaduživanja da bi se obnovile zgrade stradale u potresu. Gotovinski nenamjenski krediti istodobno su stagnirali na mjesečnoj razini. Promatra li se na godišnjoj razini, rast kredita ubrzao se na kraju srpnja na 3,9%, što je rezultat baznog učinka prodaje potraživanja vezanog za grupu Agrokor u srpnju prošle godine, što je ujedno povećalo godišnju stopu rasta plasmana nefinancijskim poduzećima s 4,1 posto u lipnju na 5,2 posto u srpnju.

Što se tiče stanovništva, nakon stagnacije rasta u prethodna dva mjeseca, godišnji rast plasmana stanovništvu ubrzao se u srpnju na 3,9 posto. Pritom su stambeni krediti kao rezultat opisanih kretanja ubrzali rast sa 7,1 posto u lipnju na 8 posto u srpnju. U travnju su većinu novih kredita uzimale tvrtke, ali nakon travnja i banke i tvrtke bile su opreznije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije