Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET DO 12 Spontano okupljanje na Facebooku preraslo u pokret

Tvrtke nude anonimna sponzorstva Facebook prosvjeda

21.11.2008.
u 19:26

Ni protiv Vlade ni protiv oporbe, poručuju organizatori skupa koji će se 5. prosinca održati na glavnim trgovima većih gradova u zemlji. Ono što je počelo kao spontano okupljanje mladih na Facebooku u grupi “Stegnite vi svoj remen, bando lopovska”, u šest dana preraslo je u dobro organiziran pokret.

Ne traže nemoguće
– Od Vlade nećemo tražiti nemoguće. Da takvo što tražimo, to bi onda bio politički prosvjed, a ne glas građana – kaže glasnogovornik Dalibor Markušić.

– Pozivamo građane da prosvjeduju protiv lopovluka i nesposobnosti vladajućih kao i svih koji su do sada vladali. Da se suoče s krizom, da odvoje od sebe, a ne da sve ide preko leđa nas poreznih obveznika. Oni gore, na Markovu trgu, natjerali su nas da mi budemo njihova oporba, a ne ona tzv. oporba koja sjedi zajedno s njima gore i koja ne bi drukčije postupala da je na vlasti.

Kako se ne bi radilo stihijski, grupa je zadužila koordinatore za pojedine gradove – kaže Markušić. Reakcije ljudi su iznimne, podrška stiže sa svih strana. Jedine kritike, kaže, stižu iz gradova za koje još nemaju koordinatore. Otvoren je i žiroračun za dobrovoljne uplate. Novac će se utrošiti na organizaciju prosvjeda: tiskanje letaka i plakata.

– Javljaju se i sponzori. Tvrtke koje nude besplatan prijevoz iz gradova i sela u kojima prosvjeda neće biti do glavnih trgova – otkriva D. Markušić, uz napomenu kako imena tvrtki ne može otkriti.

Prosvjedi će biti prijavljeni policiji, a one koji žele doći organizatori pozivaju na dostojanstveno ponašanje, bez ikakvih nereda. Probleme, kažu, očekuju i od stranačkih organizacija mladih koji bi im mogli kidati plakate, ali se ne brinu.

Utuživo i uvredljivo
Na pitanje o kvalifikaciji “bando lopovska”, koja je utuživa i uvredljiva, Markušić kaže kako ne sumnjaju da će se mnogi prepoznati u tome. – Ako se prepoznaju, sami su si krivi, onda bi trebali tužiti sve koji dođu na prosvjed 5. prosinca. Datum, kaže, nije slučajan: nama je pet do 12.


Novi prosvjed protiv mature

Učenici trećih razreda srednjih škola 25. o. mj. organiziraju novi prosvjed protiv uvođenja državne mature pod geslom “Mi nismo pokusni kunići”. Okupljaju se preko grupe na Facebooku koja je jučer imala malo manje od tisuću članova, a svoj će prosvjed održati pred Ministarstvom obrazovanja. Kao glavne razloge zbog kojih ponovno izlaze na ulice srednjoškolci navode neinformiranost. Tvrde da ih nitko ne obavještava o novostima vezanima za uvođenje mature i ne slažu se s odlukom da đaci strukovnih škola polažu maturu kao gimnazijalci. 
(P. M. Ž.))

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije