Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnički optimizam

Tvrtke će idućih mjeseci trebati 100.000 radnika

Radnici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.03.2018.
u 17:50

Nažalost, ne misli se samo na otvaranje novih mjesta nego i na popunjavanje u dijelovima Hrvatske iz kojih se zaposleni iseljavaju

Hrvatski poslodavci najoptimističniji su u Europi jer predviđaju da bi se u sljedećem kvartalu moglo otvoriti stotinjak tisuća radnih mjesta, pokazalo je istraživanje tvrtke Manpower Hrvatska. No, kako u tom poduzeću ističu, optimizam valja uzeti s rezervom jer upitno je mogu li domaće tvrtke radna mjesta koja namjeravaju otvoriti popuniti u Hrvatskoj.

I proizvođači optimistični

Najviše radnih mjesta otvorit će se u turizmu i graditeljstvu. S obzirom na to da se bliži turistička sezona, ne čudi da tvrtke u zapadnoj i južnoj Hrvatskoj prednjače u optimizmu pa tako u sjevernom Primorju prognoza zapošljavanja iznosi 40 posto, dok je u južnoj Hrvatskoj rezultat od 37 posto. Isto tako, istraživanje pokazuje da za Slavoniju možda dolaze bolja vremena jer su tamošnje tvrtke, zanimljivo, za dva postotna boda optimističnije od onih u središnjoj Hrvatskoj, 27 prema 25 posto.

Istodobno, mikro i male tvrtke, koje su kičme europskih gospodarstava, pokazuju čak tri puta manji optimizam od velikih, dok, sektorski gledano, najveću vjeru u porast zaposlenosti pokazuju tvrtke vezane uz turizam i građevinu. Svaki treći poslodavac, od šestotinjak koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, smatra da će se povećati broj zaposlenih u sljedećem kvartalu, dok četiri posto njih ne misli tako, pa se oduzimanjem te dvije brojke dobiva prosječna “neto prognoza zapošljavanja” koja iznosi 29 posto. A taj je postotak daleko najviši u Europi jer u dvije sljedeće zemlje, Mađarskoj i Grčkoj, tek je 18 i 16 posto poslodavaca optimistično. Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska, slaže se da turistička sezona utječe na rezultate, no ne pripisuje ih potpuno njoj.

– Da će rasti zaposlenost, predviđa i svaka treća tvrtka u proizvodnji – pojašnjava on. No, kako ističu u Manpower grupaciji, zabilježen optimizam u gospodarstvu mogao bi sakriti još jedan problem. Naime, u rezultat se ubrajaju i ispražnjena radna mjesta iseljenih koja treba popuniti.

– U istraživanju koje je provedeno ne misli se samo na otvaranje novih mjesta. U onim dijelovima Hrvatske gdje se zaposleni iseljavaju, te ispražnjene poslove poslodavac treba popuniti – objašnjava Biškup i dodaje da dva suprotna trenda, smanjenje kako zaposlenosti tako i nezaposlenosti, potvrđuju da je iseljavanje stanovništva ozbiljan problem.

Razradite politiku imigracije

U tvrtki Manpower Hrvatska tumače da istraživanje znači da poslodavci pokazuju namjeru u najbližoj budućnosti zaposliti nešto više od sto tisuća ljudi, no upitno je mogu li radnike naći samo u Hrvatskoj.

Zato je Biškup naglasio da bi se javne politike trebale fokusirati na tri različita područja.

– Nije tajna da Hrvatskoj treba rasterećenje plaća kako bi se za poslodavca smanjio trošak rada. Isto tako, potrebne su zaista primjenjive aktivne mjere zapošljavanja te, prije svega, dobro razrađena izrada imigrantske politike, koja ne bi uključivala tek sustav kvota, već bi razradila odakle želimo uvesti radnike, kakvi bi oni trebali biti, zašto nam trebaju i koji su nam sektori važni – objašnjava Biškup i zaključuje kako je upitno bi li poslodavci trenutačno mogli zatvoriti radna mjesta koja bi željeli otvoriti. Ispitivanje kojim se predviđa ponašanje poslodavaca u sljedećem tromjesečju Manpower grupacija u svijetu provodi već 55 godina, dok je u Hrvatskoj s tom praksom počela tek sad.

Komentara 4

SE
serđo12
18:48 14.03.2018.

ako bude dobra plaća,neće se dugo čekati na radnike !

DE
deda1234
18:33 14.03.2018.

Trebaju i stalno.. Pomogucnosti d aimas tri fakulteta 10 god staza i ne stariji od 30 god.. Za placu od 4000 kn..

ST
Starotopoljanin
18:05 14.03.2018.

cisto sumnjam o zaposljavanju od sto tisuca,neznam gdje u slavoniji mozda,u koje tvrtke,kada ih tamo skoro i nema.nista drzava ne investira u slavoniju a ona je podmetnula svoju kicmu za nezavisnu hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije