Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o dugovima i neizvršavanju presuda

Tvrtka ministra Heće ignorira sud i neće platiti 68.000 KM

18.02.2009.
u 23:00

.Vahid Hećo, aktualni ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, od 1997. obnaša javne dužnosti na različitim razinama zakonodavne i izvršne vlasti, za što je plaćen novcem poreznih obveznika. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su otkrili da Hećina obiteljska tvrtka Gas&Metal već godinama ignorira dvije pravosnažne presude prema kojima treba platiti skoro 68.000 KM većinski državnoj tvrtki Bosnagraf iz Visokog.

Povećanje krize
Menadžment i radnici Bosnagrafa kažu da je ovaj dug dijelom doprinio povećanju krize u ovoj tvrtki. Hećo se odbio izjasniti o ovim slučajevima. Hećina tvrtka Gas&Metal 1999. prestala je plaćati kiriju Bosnagrafu, koji je nakon dvije propale privatizacije i višegodišnjeg štrajka otpustio 32 zaposlenika. Hećo je osnivač i vlasnik 90 posto tvrtke Gas&Metal. Ostatak je u vlasništvu njegove supruge Sabine kojoj je 2003. prepustio mjesto direktora. Njih dvoje već godinama izbjegavaju izvršenje sudskih presuda, odnosno odbijaju platiti dug od skoro 30.000 KM prema presudi iz 2002. i više od 11.000 KM prema presudi iz 2004.. Tome treba dodati i skoro 27.000 KM zateznih kamata.

Nakon što je Bosnagraf izbacio Gas&Metal iz svojih prostorija, Hećina tvrtka je zauzela zemljište koje koristi treća tvrtka – Eko Panda iz Visokog. Radnici Hećine tvrtke su tada postavili nova željezna vrata, blokirali pristup ostatku parcele. Rezultat ovog čina je i treća pravosnažna presuda, prema kojoj tvrtka Gas&Metal mora napusti ovo zemljište. Prošlo je više od devet godina od kada je Hećina tvrtka prestala plaćati kiriju, a dug još nije isplaćen Bosnagrafu. Oprema postavljena na zemljištu tvrtke Eko Panda stoji na istom mjestu, iza zaključanih vrata. Budući da oprema nikad nije izmještena, Općinski sud u Visokom je naredio njezinu prodaju po simboličnoj cijeni. Cijeli slijed događaja, kao i kasniji upad na tuđe zemljište, počeli su osnivanjem tvrtke Gas&Metal 1995.

U listopadu 1996. Vahid Hećo, vlasnik i tadašnji direktor tvrtke Gas&Metal, potpisao je ugovor o zakupu poslovnog prostora s grafičkim poduzećem Bosnagraf iz Visokog uz mjesečnu kiriju u iznosu od 600 KM, plus 60 KM poreza. Do proljeća 1999. tvrtka Gas&Metal je uredno plaćala kiriju. U svibnju te godine uplate su prestale stizati. Ferid Sokolović, u to vrijeme predsjednik UO Bosnagrafa, izjavio je novinaru CIN-a da je osobno razgovarao s V. Hećom kako bi riješio problem.

- Hećo je bio spreman pristati na sporazum. Dug je trebao biti otplaćen kroz uslužne radnje i uloženi materijal, rekao je Sokolović. Nakon što je ovaj sporazum propao, Bosnagraf je 25. kolovoza 2000. tužio tvrtku Gas&Metal Općinskom sudu u Visokom. Sud je presudio u korist Bosnagrafa, ali je Hećina tvrtka nastavila koristiti njihove prostorije bez plaćanja kirije.

Početkom 2003. imenovan je za predsjednika Vlade ZDŽ-a, tvrtku preuzima njegova supruga, dug raste. U prosincu 2003. Gas&Metal je izbačen iz Bosnagrafovih prostorija na temelju sudske presude. U travnju 2004. Bosnagraf je tužio Gas&Metal zahtijevajući više od 11.000 KM naknade za neplaćene kirije od kolovoza 2002. do prosinca 2003. Općinski sud u Zenici je i ovaj put presudio u korist Bosnagrafa. Nakon žalbi Županijskom sudu u Zenici i odbačenog zahtjeva za reviziju upućenog Vrhovnom sudu FBiH, 2006. je i ova presuda postala pravosnažna.

Sudska odluka
Danas Hećina tvrtka Bosnagrafu duguje više od 41.000 KM, na što treba dodati gotovo 27.000 KM zateznih kamata. Gas&Metal se nije podredio sudskoj odluci, a dug je izbjegao platiti otvarajući račune u više bh. komercijalnih banaka. Bosnagraf se guši u problemima. Direktor Seid Rezaković kaže da bi novac koji im duguje Hećina tvrtka mogao pomoći u rješavanju radničkih problema. - Taj novac puno bi značio u izmirenju obveza prema mirovinskom fondu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije