Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Kvasac

Di-Go se više neće proizvoditi u Hrvatskoj

Kvasac Di-Go se više ne proizvodi  u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock/ilustracija
28.02.2018.
u 12:54

Prema navodima iz tvrtke, primijenile su se nove carinske pristojbe za tržište jugoistočne Europe

Enorman uvoz zamrznutog kruha i peciva, koji se u trgovačkim lancima samo dopeku, te visoki troškovi proizvodnje samo su neki od razloga što tvrtka Kvasac iz Prigorja Brdovečkog prestaje proizvoditi kockice domaćeg svježeg Di-go kvasca u Hrvatskoj. On će i dalje biti dostupan kupcima diljem Hrvatske i jednako kvalitetan, no proizvodit će se, priopćeno je, u sestrinskim tvrtkama u zemljama EU, zbog čega je najavljeno otpuštanje 60 radnika.

Iz kompanije koja od 2000. posluje u sastavu Lessafre grupe, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pekarskog kvasca i dodataka za pekarstvo, kažu kako će zbog z promjena tržišnih uvjeta u regiji restrukturirati poslovanje u Hrvatskoj. Ulaskom Hrvatske u EU primijenjene su carinske pristojbe za neka tržišta jugoistočne Europe, pri čemu je značajan uvoz zamrznutih pekarskih proizvoda na lokalno tržište, uz stalno smanjenje volumena prodaje. Kvasac, tvrdi se, dodatno snosi i visoke fiksne troškove proizvodnje zbog smanjenja proizvodnje u usporedbi s ostalim tvornicama svježih kvasaca u regiji. Slijedom toga, tvrtka prilagođava svoje poslovanje kako bi adekvatno odgovorila na nove izazove i održala tržišnu prisutnost te će sukladno zakonima, kolektivnim ugovorima i u koordinaciji sa sindikatima tijekom ove godine smanjiti broj zaposlenika za 60, a zadržat će ih, očekuje se, 88.

– Kvasac će uložiti maksimalne napore kako bi osigurao atraktivne otpremnine, odgovarajuću podršku za prekvalifikaciju otpuštenih zaposlenika, program njihove pripreme za traženje drugih radnih mjesta te dodatni socijalni program za najviše pogođene zaposlenike. Usto, određenom se broju radnika nastoji pomoći i kroz razgovore s nekim kompanijama koje bi mogle biti zainteresirane za zapošljavanje – istaknuto je iz kompanije.

Tvrtka će, dodaju, i dalje proizvoditi i razvijati pekarske dodatke te pakirati suhi kvasac uz snažnu komercijalnu prisutnost i distribucijske aktivnosti na svim svojim tržištima kako bi si osigurali još veći udjel u tom segmentu. Prema zadnjim dostupnim podacima, prosječan Hrvat godišnje u svom domaćinstvu potroši 3,7 kockica (oko 145 g) svježeg i 3,9 vrećica od 7 g suhoga kvasca – ukupno oko 60 dag, a kroz kruh, peciva i ostala dizana tijesta pekarske industrije i obrtničkih pekara još 1,46 kg svježeg kvasca.

 

Komentara 31

SG
salkanovicreis56@gmail.com
14:34 28.02.2018.

Uvoziti će kvasac iz Kine!?

TU
turimtituki
14:33 28.02.2018.

Gle cuda bjeze iz Hrvatske.

PR
pritiskovic
14:40 28.02.2018.

Što sve nismo uspjeli upropastiti !? Kako se kaže; mi ne umijemo ni ono što znamo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije