Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrićgrad

Kusturica gradio zgrade bez dozvole, mora platiti 600.000 eura poreza

Emir Kusturica
Foto: DPA/PIXSELL
10.09.2015.
u 13:28

Inspektori bosansko-hercegovačke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u posljednjoj kontroli otkrili su da je tvrtka ''Andrićgrad'' neosnovano prikazivala odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju ''Andrićgrada“, što nije mogla učiniti jer za izgrađene objekte nije imala potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

Tvrtka ''Andrićgrad'' u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora platiti 1,2 milijuna konvertibilnih maraka (600.000 eura) poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su zgrade u ''Andrićgradu“ pokraj Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Prema pisanju tog portala, inspektori bosansko-hercegovačke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u posljednjoj kontroli otkrili su da je tvrtka ''Andrićgrad'' neosnovano prikazivala odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju ''Andrićgrada“, što nije mogla učiniti jer za izgrađene objekte nije imala potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

UIO je jučer, kako javlja CAPITAL.ba, pokrenuo postupak prinudne naplate, blokirao žiro-račune, provjerava svu pokretnu i nepokretnu imovinu i već je izdao rješenje za zabranu otuđenja vozila u vlasništvu ''Andrićgrada“.

Kusturičina tvrtka s dugom većim od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka nalazi se i na 77 mjestu UIO-ove liste najvećih dužnika PDV-a. Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević za CAPITAL je potvrdio da je ''dug utvrđen u kontroli koja je obuhvaćala kontrolni period od prosinca 2012. do prosinca 2014. godine'' te da se on ''najvećim dijelom odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata''.

''Andrićgrad“ trenutačno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gdje su u tijeku provjere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovi PDV-a. Također, svim nadležnim institucijama su proslijeđeni zahtjevi za provjeru pokretne i nepokretne imovine. Danas je izdano Rješenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu spomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije, UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prisilne naplate – dodao je Kovačević za CAPITAL.ba.

Kazao je i da onog trenutka kada ''Andrićgrad“ pribavi neophodne građevinske dozvole, stvorit će se zakonska osnova da najveći dio ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 tisuća KM. Dug je to koji ''Andrićgrad'' mora platiti u svakom slučaju, jer je kontrola utvrdila da je dva puta izvršen odbitak ulaznog PDV-a po istim fakturama.

>> Kusturica nije imao moždani, već je pao s magarca i doživio potres mozga!

Komentara 33

UZ
uzor10
14:26 10.09.2015.

Poturčeni Srbin

UZ
uzor10
14:26 10.09.2015.

Poturčeni Srbin

FO
ForeignLegion1987
14:36 10.09.2015.

koga briga za tog,,,, sarlatana ,,,polusrbina-polumuslimana,,,jadan ni sam nezna sta je,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije