Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li ih korona zaobišla?

Tvrde da kod njih još nema zaraze, stučnjaci im ne vjeruju: Boluju od 'černobilskog' mentaliteta

Turkmenistan
Foto: REUTERS
10.04.2020.
u 07:23

Država središnje Azije, jedna od najzatvorenijih i najautoritanijih na planetu poput Sjeverne Koreje, Turkmenistan je na veliko proslavio Svjetski dan zdravlja 7. travnja

Turkmenistan, jedna od rijetkih zemalja koje je covid-19 poštedio, prema izjavama dužnosnika, nastavlja organizirati javne skupove, no stručnjaci dvoje u službene tvrdnje bivše sovjetske republike koja nije naučila javno priznati loše vijesti.

Država središnje Azije, jedna od najzatvorenijih i najautoritanijih na planetu poput Sjeverne Koreje, Turkmenistan je na veliko proslavio Svjetski dan zdravlja 7. travnja.

Kao da ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije nametnute milijardama ljudi u svijetu, turkmenski dužnosnici provozali su se, svi jednako odjeveni, biciklom kroz prijestolnicu Ašgabat veličajući zdrav način života.

Predsjednik Gourbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja koji se voli  snimati u sportskim trenucima, na taj dan i sam je vozio bicikl zajedno s podređenima, a zatim su i projahali gradom, a što je sve zabilježila televizijska kamera. Istodobno su se učenici vratili u škole nakon proljetnih praznika.

Sve te inicijative doimaju se paradoksalnima u vrijeme kada vlasti donose mjere u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa. Nogometni savez je, kao i svugdje u svijetu, odgodio nogometno prvenstvo "u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije".

Predsjednik je u travnju pozvao "sve stanovnike da se testiraju" na koronavirus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmenci mogu upoznati s mjerama zaštite od epidemije covida-19.

VIDEO Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana od iznimne je važnosti

Proturječje

Promatrači te zatvorene zemlje ne čude se jer takvo naizgled proturječno ponašanje svojstveno je paternalističkom govoru šefa države.

"Uvijek se nastoji istaknuti da predsjednik dobro upravlja zemljom i da se skrbi za zdravlje Turkmenaca", kaže Ruslan Mjatjev, Turkmenac koji živi u emigraciji te iz Europe vodi internetski portal "Alternativne vijesti iz Turkmenistana".

Tako se s jedne strane čuje da je "policija zaustavila vozače na kontrolnim točkama kako bi im izmjerila temperaturu, a s druge strane organiziraju se skupovi na kojima je organizatoru zadnja briga spriječiti prenošenje koronavirusa", kaže Mjatjev.

Smatra malo vjerojatnim da u Turkmenistanu nema nijednog slučaja zaraze covidom-19, pa za ilustraciju govori da službeni Ašgabat tvrdi kako u državni nitko nije zaražen HIV-om.

"Međutim, osobno poznajem Turkmence s AIDS-om".

Kate Mallinson, znanstvenica u programu Rusija i Euroazija u think-tanku Chathamm House, kaže da Turkmenistan još funkcionira po modelu iz doba Sovjetskog Saveza u kojem je prvi potez bio prilkriti težinu krize kada ona izbije.

"Oni još boluju od 'černobilskog' mentaliteta i ne žele priznati da postoje loše vijesti", rekla je podsjetivši kako je dulje vrijeme nekadašnji SSSR nastojao sakriti razmjere nuklearne katastrofe.

Turkmenistan, koji jako ovisi o izvozu svoje nafte, još se nije oporavio od krize i 2014., slažu se stručnjaci, no službeni Ašgabat tvrdi da je u 2019. gospodarski rast iznosio 6,2 posto.

Stoga ni gospodarska kriza nastala zbog pandemije koronavirusa ne može zaobići Turkmenistan, koji glavninu prihoda ostvaruje izvozom prirodnog plina, a a Kina mu je glavni kupac. Turkmenistanu "će velik udarac nanijeti ekonomsko usporavanje u svijetu izazvanom pandemijom zbog pada tečaja ugljikovodika", kaže Mallinson, koja istodobno jako dvoji da će turkmenistanska vlada to priznati.

Ključne riječi

Komentara 5

KR
kronika20
14:13 10.04.2020.

Sigurno imaju nekog druga đikića koji ih čuva i svojim laprdanjem tjera viruse

LI
liliZG
10:54 10.04.2020.

ovi iz sjev. koreje se ne javljaju u zadnje vrijeme.

Avatar najbolji13
najbolji13
08:06 10.04.2020.

nisu oni jedini koji zive u zatvorenom sistemu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije