Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA POLARIZACIJA

Tvrda desnica na svaki način želi spriječiti povorku ponosa u Sarajevu

Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.08.2019.
u 10:04

Zbog svih pritisaka, povorka bi mogla biti zabranjena, najavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa

U Bosni i Hercegovini traje velika polarizacija zbog održavanja prve LGBT povorke koja je najavljena u Sarajevu 8. rujna.

I bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA, čiji je predsjednik Bakir Izetbegović) usprotivila se održavanju povorke ponosa tvrdeći da se time “unosi nered među građane glavnog grada BiH”.

Konzervativna udruga Svjetlo, koja zagovara poštivanje islamskih propisa, pozvala je pak građane na mirnu šetnju u vrijeme održavanja parade kako bi se pokazalo neslaganje s njezinim održavanjem. Zbog svih pritisaka, povorka bi mogla biti zabranjena, najavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa.

Nakon što su iz političke stranke Narod i pravda predsjednika Skupštine Županije Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje povorke ponosa, njihov ministar unutarnjih poslova Admir Katica istaknuo je da skup nije dobio odobrenje za održavanje.

– Neistinite su informacije da je izdana bilo kakva dozvola s obzirom na to da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo – rekao je Katica napominjući kako postoji mogućnost da policijsko tijelo na temelju informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.

Istodobno je premijer Županije Sarajevo Edin Forto poručio kako će učiniti sve da se povorka ponosa održi.

– Kao premijer županije učinit ću sve da svi građani i građanke ove županije budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije – naveo je Forto koji je član Naše stranke.

Potporu održavanju prve povorke ponosa u BiH dao je i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, a ranije je to učinio i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, koji se javno deklarira kao homoseksualac. 

Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zimerman
17:35 30.08.2019.

Njima sprječavaju islamisti a ne desnica ,normalna politička desnica u BIH ne postoji

Avatar Croatino
Croatino
11:05 30.08.2019.

Narod koji zenama brani kupanje u kupacem kostimu na Jadranu jos nije dovoljno razvijen za takvu povorku.

JJ
janica_jadnica
12:02 30.08.2019.

Cek samo malo, sad mi nesto nije jasno. Koliko ja znam Muhamed se ozenio djevojcicom 6 godina starom, a prvi puta je sa njom imao seks kad je imala 9 godina. Prema mojim shvacanjima morala, on je bio pedofil. Sad, tipovi ciju religiju predvodi pedofil dizu frku protiv pedera i lezbi. Pa u cemu je razlika izmedju njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije