Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.10.2015. u 11:42

HRT glavninu novca troši na (preglomaznog, preskupog i pretromog) sebe

U nizu predizbornih obećanja ukidanja raznoraznih nameta našla se i HRT-ova pretplata; Milanović je prepolovljuje za najsiromašnije, Karamarko bi je smanjio za sve i tim novcem pokrenuo nova radna mjesta (!?), Živi zid bi je čak potpuno ukinuo. Lako im je bulazniti kad očito ne znaju čemu HRT-ova pretplata.

Politika, naime, promatra i doživljava javnu televiziju isključivo kroz brojenje minuta koliko je koja stranka ili pojedinac gostovala u Dnevniku, Vijestima, Otvorenom i je li na čelu netko "njihov" ili "naš". Sabor kao vlasnik HRT-a zapravo nikada nije shvatio bit ni HRT-a, a kamoli pretplate koja je kao parafiskalni namet zapravo uvijek bila izvan pogleda ministara financija u potrazi za stavkama u proračunu na kojima bi mogli štedjeti. Tako je ona sve ove godine ostala nedirnuta, što je sasvim u redu, ali vlasnici HRT-a nikada njom nisu naučili raspolagati na pravi način, nego su prepustili strukturama HRT-a da to čine kako njima odgovara. Što nikako nije u redu. Jer se dogodio obrat: umjesto da novac od pretplate ide na proizvodnju sadržaja, sistem je naučio glavninu novca trošiti na (preskupog, preglomaznog i pretromog) sebe.

Dok u normalnom dijelu svijeta javne televizije troše 75 posto sredstava na program, HRT toliko troši na svoj tzv. hladni pogon, a tek 25 posto ide na program. Dakle, umjesto da Karamarko ili bilo tko drugi govori o smanjenju ili ukidanju pretplate radi "otvaranja novih radnih mjesta" ili povećavanja financijske moći građana, nova se radna mjesta mogu otvarati i stara održavati samo tako da novac od pretplate završava na tržištu proizvodnje audiovizualnih sadržaja, ali i svih ostalih koji bi u programu, osim glumaca, redatelja, scenarista i drugih AV profesija sudjelovali, a to su baš sve strukture društva koje imaju nešto reći ili pokazati. Demagogijom kakvu imamo na snazi ovih dana podriva se i ono malo gospodarske krvotočnosti kojoj pretplata izvan HRT-a (tzv. vanjska produkcija) služi. I od lošeg se stanja nesuvislo, a očito nesvjesno, obećava samo još gore.

>> Manja RTV pristojba uz mirovine do 1500 kuna

Komentara 30

Avatar Peterančan
Peterančan
11:56 31.10.2015.

Nije problem pretplata nego ovaj beskorisni mastodont. HRT treba ukinuti, a sve ove uhljebljene komunjare sa ogromnim plačetinama poslati u "pečalbu".

AN
anihani
12:36 31.10.2015.

nije politicka prcija ??? onda ukinite reklamu Hrvatska raste ,zasto da je placaju i podrzavaju oni koji je ne zele ???? A onaj tko zeli nesto reklamirati nek placa sam svoje reklame na privatnim tv ekranima

DU
Deleted user
12:48 31.10.2015.

HRT treba očistiti od uhljeba i komunista!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije