Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽEN JER JE POVRIJEDIO PRAVA DJECE

Tužiteljstvo traži osam mjeseci zatvora za oca koji nije plaćao alimentaciju

alimentacija
Foto: Borna Filić/PIXSELL, ilustracija
07.05.2020.
u 13:15

Na ruke u sudnici mi je 2019. godine dao 22 tisuće kuna. Prije toga nije ništa plaćao godinama. Od tada mi također ništa ne uplaćuje

Jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora ODO Zagreb traži za 36-godišnjeg razvedenog oca dvoje maloljetne djece, koji iako mu je to sud tako odredio, godinama za njih nije plaćao alimentaciju.

Zbog toga je nedavno protiv njega podignuta optužnica kojom ga se tereti da alimentaciju nije plaćao od 3. svibnja 2019. do 24. veljače 2020. i to iako je to bio dužan činiti nakon razvoda i to tako da za svako dijete mjesečno plaća po 900 kuna.

Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da za svako dijete u tom periodu nije platio po 9 tisuća kuna, čime je počinio dva kaznena djela povrede uzdržavanja djeteta. Za svako djelo traže kaznu od pet mjeseci zatvora te na koncu predlažu da ga sud osudi na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Optužnica protiv 36-godišnjaka podignuta je nakon što ga je kazneno prijavila njegova bivša supruga i majka njegove djece. On se tijekom istrage branio šutnjom, dok je njegova bivša supruga iskazivala kako je s plaćanjem alimentacije od početka bilo problema.

- U braku smo bili osam godina i u njemu dobili dvoje djece. Nakon razvoda bilo je određeno da on mjesečno za svako dijete plaća po 700 kuna. Novac je trebao uplaćivati do 15. u mjesecu što nije činio. Zbog toga sam bila prisiljena pokrenuti postupak prisilne naplate pa mu je FINA blokirala račun kako bi se naplatio cijeli iznos alimentacije.

Od tada bi mi ponekad uplatio nekoliko stotina kuna, a onda mjesecima ništa. Negdje 2016. tražila sam da se mjesečni iznos za svako dijete povisi na 900 kuna što je sud odobrio. Kako su uplate bile neredovite morala sam pokrenuti sudski postupak koji je okončan 2. svibnja 2019. kada mi je on na ruke, u sudnici dao 22 tisuće kuna.

Sutkinja mi je tada rekla da to moram javiti FINI da se taj iznos odbije od cjelokupnog dugovanja, što sam i učinila. Njegov ukupan dug za neisplaćene alimentacije bio je 52 tisuće kuna i umanjen je za ovih 22 tisuće koje mi je dao - ispričala je bivša supruga 36-godišnjaka.

Kada joj je novac dao u sudnici, postupak je protiv njega bio obustavljen. No on nakon tog ročišta u svibnju 2019., kada je bivšoj supruzi dao 22 tisuće kuna, na ime alimentacije nije uplatio ni kunu, pa ga je ona ponovo prijavila, što je rezultiralo optužnicom.

- Ja s njim nemam kontakta pa ne znam kako on misli, ako uopće misli platiti te zaostale alimentacije. Jedino znam da on u Zagrebu ima tvrtku te da tvrtku u Rijeci ima i njegova sadašnja djevojka - kazala je na sudu bivša supruga 36-godišnjaka.

Komentara 3

Avatar PatriciaCH88
PatriciaCH88
16:40 07.05.2020.

ww​w​​.​​k​i​s​s​​t​​o​k​.​c​o​​m

NA
najljepšiji
16:22 07.05.2020.

Kakve veze ima njegova djevojka, mora li i ona plaćati alimentaciju za njegovu djecu?

ZA
zagabria5
16:17 07.05.2020.

Eh nije imao sreće, da je otuđio sto milijuna u firmi pa da prođe uvjetno ili da mu još nadoknade stečajnim poravnanjem kao nekim poznatim medijima. Inače ovo sa alimentacijom je ozbiljno, znam za čovjeka koji izdržava kaznu zavora zbog neplaćanja. Čini se da je to kod nas veći grijeh od premlaćivanja, gaženja ljudi autom ili zamračivanja milijuna u firmi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije