Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Tužitelji žele saslušati generala Markača, no on to iz Haaga odbija

mladen markac
Reuters/Pixsell
15.11.2010.
u 18:30

Kako je general pod jurisdikcijom međunarodnog suda, vrijede pravila koja se ondje primjenjuju, kaže odvjetnik Goran Mikuličić.

Iako je istraga u slučaju zločina u selu Gruborima završena prije mjesec dana, optužnica još neće biti podignuta. Naime, nakon što je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda spis poslao zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu na odlučivanje, ŽDO mu ga je vratio s nalogom za nadopunu istrage.

Sporno je bilo to što tijekom istrage nije saslušan general Mladen Markač, koji je u pritvoru Haaškog suda te čeka presudu u postupku u kojem se sudilo njemu i generalima Ivanu Čermaku i Anti Gotovini.

Pravna pomoć
Markač tijekom istrage nije dao iskaz jer smatra da bi se to moglo nepovoljno odraziti na njegovu situaciju u Haagu. No ŽDO i dalje inzistira na njegovu saslušanju, jer je on u inkriminirano vrijeme bio na čelu Specijalne policije, čiji se pripadnici sumnjiče za ratni zločin nad civilima.

– General Markač nije dao iskaz tijekom te istrage i naš je stav da ga neće ni dati. Naime, postupak koji se protiv njega vodi u Haagu još je u tijeku i general Markač u takvoj je procesnoj poziciji da mu davanje iskaza u Hrvatskoj ne odgovara. Procedura je takva da u ovakvim situacijama hrvatsko pravosuđe od Haaga traži pružanje pravne pomoći, a prema pravilima koja vrijede u Haagu optuženik može odbiti davanje tog iskaza. Ovdje je riječ o pravnom konfliktu između hrvatskog Kaznenog zakona i zakona koji vrijede u Haagu. Kako je general Markač pod jurisdikcijom Haaga, onda se na ovaj slučaj primjenjuju haaška pravila – kaže Goran Mikuličić, odvjetnik koji generala Markača zastupa u Haagu.

Ubijeni civili
Tužiteljstvo za ubojstvo petero staraca srpske nacionalnosti te spaljivanje kuća u selu Gruborima 25. kolovoza 1995. sumnjiči Željka Sačića, Markačeva ratnog zamjenika, Franju Drlju, Berislava Garića, Igora Benetu i Božu Krajinu.

Ta petorka uhićena je lani u prosincu, a u veljači je Sačiću ukinut pritvor te je pušten da se brani sa slobode. On se sumnjiči da je pokušao prikriti počinjeni zločin.

Komentara 18

RO
ronin
09:49 16.11.2010.

sad mu se sviđa tamo... još će on završiti kao Glavaš...

ZE
ZELENIKE
22:00 15.11.2010.

Janez nepričaj gluposti pričaš o stvarima o kojima nemaš blage veze.

MM
Mladen Miletić
11:21 16.11.2010.

Tužitelji žele saslušati generala Markača, no on to iz Haaga odbija - jako pametno i korisno, trebao je odbiti i te iz Haga ( da nije bilo hrvatskih masovnih deportacija...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije