Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
labirint pravde

"Tužitelj koristi stari zakon samo da Boljkovca strpa u pritvor"

'02.11.2011., Vukova Gorica - Josip Boljkovac, poratni sef karlovacke OZNA-e i prvi ministar unutarnjih poslova nakon hrvatskog osamostaljenja, uhicen je oko 7 sati zbog osnovane sumnje da je 1945. po
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
16.11.2011.
u 18:06

Josip Boljkovac nema pošteno suđenje, tvrdi njegov odvjetnik Anto Nobilo

Branitelj Josipa Boljkovca, odvjetnik Anto Nobilo podnio je ustavnu tužbu u kojoj tvrdi da je Županijski sud u Zagrebu njegovu klijentu povrijedio više temeljnih ustavnih prava. Suština podneska kojim se Nobilo obratio Ustavnom sudu svodi se na to da je sud u Boljkovčevu slučaju primijenio pogrešan zakon te da na potpuno krivim zakonskim premisama temelji odluku o otvaranju istrage i određivanju pritvora.

Jednakost pred zakonom

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu 2. studenoga donio je rješenje o otvaranju istrage protiv Boljkovca i odredio mu pritvor zbog sumnje da je tijekom svibnja 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef povjerenstva OZNA-e za kotar Karlovac, počinio djelo ratnog zločina naređujući ubijanje civila.

– Smatram da je pobijano rješenje nezakonito jer ga je donio istražni sudac temeljem ZKP-a koji je vrijedio do 1. rujna 2011. godine, a ne koji vrijedi od 1. rujna 2011. – kaže Nobilo u podnesku Ustavnom sudu i navodi da je takvim postupanjem suda u Boljkovčevu slučaju povrijeđeno načelo vladavine prava, da je povrijeđen članak Ustava koji svima jamči jednakost pred zakonom, pravo na pošteno suđenje te pravo na slobodu koje jamči Ustav i Europska konvencija o ljudskim pravima.

Posrijedi je pravno pitanje kada je pokrenut kazneni postupak. Sud je prihvatio tumačenje da je to bilo 22. listopada 2003., kada su počele istražne radnje protiv nepoznatih u vezi s utvrđivanjem komunističkih zločina. Nobilo upozorava da kazneni postupak može započeti i o njemu se može govoriti tek kada se pokreće protiv određene osobe. Za Boljkovca to znači da je protiv njega postupak pokrenut tek 2. studenoga ove godine, kada je doneseno rješenje o otvaranju istrage, a to znači u vrijeme kada je na snazi novi ZKP te da je novi zakon trebalo i na njega primijeniti.

Novi ZKP – nema osnove

Pitanje koji će se ZKP primijeniti važno je ne samo zbog toga tko će voditi istragu nego i zbog pritvora. Po novom ZKP-u, istražni zatvor može se odrediti "ako je nužan radi neometanog odvijanja postupka zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela". To znači da novi ZKP ne daje osnovu da se Boljkovcu odredi pritvor, pa je primijenjen stari zakon po čijemu je slovu to bilo moguće samo s pozicije optužbe za počinjenje vrlo teškog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima.

Komentara 39

OB
-obrisani-
19:57 16.11.2011.

Nebi trebalo trošiti novac na suđenje, postoji brži i jednostavniji način, u paketu s odvjetnikom.

CH
chemica
19:58 16.11.2011.

Pa kako može imati pošteno suđenje u državi koja ponosno baštini simbole kvislinške NDH?

ST
Stole1
20:30 16.11.2011.

Jel to na slici Jugoslavko ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije