Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Remington u bankrotu

Tužbe, politika i Indijanci presudili su najstarijem proizvođaču pušaka

Trade Fair IWA OutdoorClassics
Foto: Daniel Karmann/DPA/PIXSELL
06.08.2020.
u 06:30

Kultni Remington, čije je oružje pomoglo u kolonizaciji Amerike i mnogim ratovima, drugi je put proglasio bankrot

Remington, najstariji američki proizvođač oružja te jedan od najvećih, koji je 1816. godine osnovao Eliphalet Remington u Illionu u saveznoj državi New York pod imenom E. Remington and Sons, prijavio je bankrot. I to drugi put u dvije godine. Različite sudske tužbe i gubitak investitora uvjetovali su sve izvjesniju propast jednog od dva kultna imena u proizvodnji oružja koja se često povezuju s Divljim zapadom. Naime, puška Remington Rolling Block Carbine 1867 bila je prva puška koja je koristila metalne patrone pa su je prihvatile i neke europske vojske, a Remington Model 1858 bio najčešće korišteni pištolj za vrijeme Američkog građanskog rata.

950 milijuna dolara duga

A često ćete u kakvom stripu o Divljem zapadu pronaći i da se koristi sićušni pištolj Derringer. I to je proizvod tvrtke Remington. Gotovo je paradoksalna – ili poetska pravda, ako baš hoćete – činjenica da je posljednja slamka spasa za posrnulog oružara bila mogućnost da u posjed tvrtke dođe nacija Navajo. Dakle, isto ono indijansko pleme protiv kojega se masovno koristilo naoružanje koje je proizvodila ta tvrtka, najčešće iz ruku američke vojske nakon Američkog građanskog rata, odnosno tijekom koloniziranja tadašnjeg Divljeg zapada.

Nakon što su pregovori s narodom Navajo propali, tvrtka više nema ozbiljnog interesenta pa će se njezini dijelovi, čini se, pomalo rasprodavati. To pogotovo čudi s obzirom na to da je potražnja za oružjem u Sjedinjenim Državama zapravo u kontinuiranom porastu, s povremenim usporavanjem takvog trenda. Remingtonovi pištolji i puške, osim u Američkom građanskom ratu, koristili su se masovno i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a oružje s tim imenom popularno je i danas u različitim policijama i vojskama te u streljačkim sportovima. Međutim, poznavatelji američkog tržišta oružja koji ovih dana komentiraju propast tvrtke kažu da bankrot zapravo nema puno veze s općim trendovima u trgovini oružjem, već s lošim upravljanjem kompanijom. Problemi u Remingtonu nisu počeli jučer, već datiraju unatrag cijelih 13 godina kada je vlasnikom tvrtke postao, treba li to uopće i naglašavati, jedan investicijski fond.

Točka preokreta bio je jedan tragični događaj o kojem se mnogo pisalo i kod nas. Riječ je o masakru 2012. godine u školi Sandy Hook u Newtownu u saveznoj državi Connecticut kada je 20 djece i šestero odraslih pokošeno hicima koje je ubojica ispalio iz automatske puške AR-15 Bushmaster proizvedene upravo u Remingtonu za što je kompanija imala licenciju dobivenu od drugog proizvođača, Colta. Obitelji žrtava tužile su Remington, što je tvrtku gurnulo u dug jeer je morala platiti visoke troškove suđenja te da isplatiti investitore koji su se željeli riješiti dionica tvrtke koja je došla pod udar javnosti. Tragični se događaj zbio upravo u doba kada je potražnja za naoružanjem bila praktički na vrhuncu. No nakon Sandy Hooka počela je regulacija tržišta, a nakon još jedne tragedije, one u Parklandu na Floridi, pritisak je još narastao pa je fond podnio zahtjev za bankrot pri čemu se Remington uspio riješiti 775 od ukupno 950 milijuna dolara duga. No ostali su sudski troškovi i visoke kamate na preostalo dugovanje što je dovelo do novog bankrota.

Loš imidž nisu ‘popeglali’

Kao da ni sve to nije dovoljno, nakon vijesti o novom bankrotu oglasile su se obitelji žrtava koje su poručile kako strahuju da će tvrtka novi bankrot iskoristiti za izbjegavanje plaćanja odšteta koje će im dodijeliti američki sudovi. Postoji još jedna zanimljivost. Naveli smo da je američko tržište oružja u kontinuiranom porastu s povremenim usporavanjima. Ono je, naime, uvjetovano političkim odlukama. Kada je Barack Obama najavio regulaciju, tržište je naglo skočilo jer se oružje kupovalo prije nego što nova regulativa stupi na snagu. Kada je na vlast došao Donald Trump i najavio deregulaciju, tržište je palo jer tada se oružje moglo kupiti kao i ranije, bez nekih većih administrativnih zapreka.

Sada je opet u porastu nakon velikih nereda po praktički cijeloj Americi zbog ubojstva Georgea Floyda. Bilježi se ogroman broj Amerikanaca koji oružje kupuju prvi put. A svemu u prilog ide i najava da će se smanjiti državno financiranje policije nakon tragičnog događaja, odnosno postupanja policije s nesretno preminulim Floydom. Remingtona u toj slici nema, ostao je loš imidž koji prijašnji vlasnik nije praktički ni pokušao popraviti, a nakon tragedije u Sandy Hooku praktički se nije ni pokušao snaći. Ako ništa, nema naznaka da će remingtonke sa svoje zastave izbaciti jedna država, Gvatemala, koja u zastavi ima dvije ukrštene puške.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije