Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Europskog vijeća

Tusk na summitu u Beču traži zatvaranje balkanske rute

tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2016.
u 14:34

Moramo politički i praktično utvrditi da je balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalne migrante - rekao je Tusk.

Europske države moraju učiniti sve da se balkanska ruta zatvori za ilegalne migrante, izjavio je u subotu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na početku summita u Beču.

"Moramo  politički i praktično utvrditi da je balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalne migrante" rekao je Tusk na sastanku na vrhu zemalja na toj izbjegličkoj ruti.

Austrijski kancelar Christian Kern u Beču je okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Grčke.

Tusk je istaknuo da je za postizanje tog cilja ključna suradnja članica EU-a s balkanskim zemljama i Turskom. "Današnja rasprava trebala bi doprinjeti  tome kako bi  naše aktivnosti učinili  još djelotvornijim" rekao je Tusk.

Europski povjerenik za migracije Domitris Avramopoulous govorio je oštrijim tonom od Tuska tražeći da se bilo koje europsko rješenje mora temeljiti na "humanosti i dostojanstvu".

Kritizirao je članice EU-a koje nisu uspjele dogovoriti zajedničku migracijsku politiku. "Svi mi govorimo o solidarnosti u Europi, solidarnost nije 'a la  carte', nego se radi o  odgovornosti, osnovnim  vrijednostima  i načelima, radi se o zakonskim obvezama koje proizlaze iz principa EU-a", naglasio je Avramopoulous.

Na sličnom summitu u Beču u veljači, čelnici su odlučili zatvoriti tzv. balkansku rutu, glavni pravac za migrante iz Grčke prema Njemačkoj i Austriji.

To je razljutilo Grčku i Njemačku, koje tada na sastanku nisu sudjelovale. Migranti su zaglavili na grčkoj sjevernoj granici, a Belin je upozorio da zatvaranje granica nije odgovor na migracijsku krizu.

Komentara 2

Avatar deLusion
deLusion
14:46 24.09.2016.

Tehničkom ministru Orepiću na znanje i ravnanje, "moramo politički i praktično utvrditi da je balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalne migrante". Zauvijek. Jasno?

ZH
zhecko
16:37 25.09.2016.

http://www.dw.com/hr/zatvaranje-granica-umjesto-dobrodošlice/a-35885119

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije