Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŠEF EPP-a

Tusk: Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.11.2019.
u 19:00

Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe, dodao je Tusk.

Novi predsjednik Europske pučke stranke s 491 glasom za i 37 protiv je Donald Tusk. Bilo je i 12 nevažećih listića. Predsjednik Europskog vijeća na odlasku kazao je da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Tusk je bio jedini kandidat za čelnika konzervativnog stranačkog bloka na izbornom kongresu u Zagrebu.

"Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti", rekao je Tusk izaslanicima iz četrdesetak zemalja.

"Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi", dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici i da su zbog migrantske krize i terorističkih napada posljednjih godina ljudi tražili osjećaj sigurnosti.

"Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču 'ustanite, učinite svoju zemlju ponovno velikom, vratite kontrolu", rekao je Tusk, aludirajući na 'mantre' populističkih vođa u Europi i predizborni slogan američkog predsjednika Donalda Trumpa.

No, on drži da pravo da vladaju imaju samo oni koji žele i mogu ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, istovremeno čuvajući njihove slobode i prava.

"Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava", istaknuo je Tusk.

"Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe", dodao je.

"Oni koji to ne mogu prihvatiti, de facto se isključuju iz obitelji", rekao je Tusk, očito misleći na stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana koja je EPP u ožujku suspendirao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji.

Iako su relativni pobjednici europskih izbora u svibnju, pučani su osvojili 39 mandata manje nego na izborima 2014.

Populistički val ipak nije preplavio Europu, unatoč porastu popularnosti euroskeptičnih i eurofobnih stranaka u nekim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 13

ŽM
željo_moja
19:14 20.11.2019.

Europska pučka stranka najmoćnija je politička grupacija u Europi koja okuplja lidere Zapada i ostatka EU i u interesu nam je tko će biti predsjendik i da naš Plenković ima dobre veze i utjecaj na njih!

JO
JOHNNY
19:34 20.11.2019.

Ugostiti europske celnike poput Tuska i Merkel pun je pogodak. Nakon Kongresa, njihov interes za Hrvatsku biti ce jos jaci

DO
doremifas
18:59 20.11.2019.

A Juga nije valjala, a gle sad ovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije