Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cameron u London kao pobjednik

Tusk, Juncker i Merkel žele pod svaku cijenu izbjeći britanski izlazak iz EU

Britain's Prime Minister David Cameron talks to Germany's Chancellor Angela Merkel (R) as they leave a family photo during a European Union leaders summit in Brussels, December 17, 2015. EU leaders are due to discuss on the migrant crisis and Cameron's de
07.01.2016.
u 14:39

Ni kancelarka Angela Merkel nije se neprijateljski postavila prema Cameronu i njegovim zahtjevima

U jeku intenzivnog promišljanja o tome što bi Europskoj uniji mogle donijeti reforme koje zahtijeva britanski premijer David Cameron, on je jučer zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio na konferenciji Kršćansko-socijalne unije (CSU), glavnom koalicijskom partneru u njemačkoj vladi kancelarke Merkel. Šef CSU-a Manfred Weber, ujedno i šef zastupničkog kluba Europske narodne stranke, dao je prije nekoliko dana potporu britanskom premijeru Cameronu koji zahtijeva reformu EU s naglaskom na strukturne reforme i reforme europskih institucija. 

Ni kancelarka Angela Merkel nije se neprijateljski postavila prema Cameronu i njegovim zahtjevima iako je naglasila da neće pristati na zahtjeve kojima bi se ograničilo slobodno kretanje ljudi i kapitala unutar EU. 

Spremni na pomoć 

“Bit ćemo krajnje otvoreni i spremni na pomoć. Može se pregovarati o svemu što nije u izravnoj suprotnosti s temeljnim europskim vrijednostima”, stoji u priopćenju iz kancelarkina ureda. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker već su kazali kako žele da se David Cameron iz Londona u Bruxelles vrati kao pobjednik.

Njemački “Spiegel” piše da Tusk, Juncker i Merkel žele dati Cameronu svojevrsni vjetar u leđa koji mu je u Velikoj Britaniji neophodan kako bi zemlja ostala u EU. Ako on sa summita EU, koji će početi 19. veljače, kući dođe s pozitivnim odgovorima  preostalih 27 zemalja članica EU, rezultati referenduma o izlasku ili ostanku zemlje u EU, koji će se održati u kasno proljeće ove godine, mogli bi biti bitno drukčiji nego u slučaju da Cameron od partnera u EU dobije potpunu odbijenicu.  

Domino-efekt

Naznaka da će Europska unija i njezine članice prihvatiti pregovore o britanskim prijedlozima reformi mogla bi u velikoj mjeri potkresati euroskepticizam koji je u posljednje vrijeme u porastu. Izlazak Velike Britanije iz Unije scenarij je koji spomenuti europski lideri žele izbjeći pod svaku cijenu zato što bi to moglo izazvati lančanu reakciju, osobito ako u Francuskoj na predsjedničkim izborima pobijedi liderica ekstremno desne Nacionalne fronte, Marine Le Pen, koja je takav referendum već obećala biračima, piše Spiegel.  

Prije dva mjeseca David Cameron poslao je Tusku pismo u kojem je precizno naveo ono što Velika Britanija zahtijeva kako bi ostala u članstvu Unije. Od četiri glavna uvjeta, neki su europskim liderima prihvatljivi, a neke su ocijenili kao opasne za europsko jedinstvo. U svakom slučaju, popuštanja će biti na obje strane.

Komentara 11

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:34 07.01.2016.

Tročlana banda na strani engleskih gusara.

PL
@ploto@
19:21 07.01.2016.

To je sve judeobanksterski kukolj.Veleizdajnici koji rade protiv interesa naroda EU.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
18:43 07.01.2016.

Ko još vjeruje tim smrdljivim bleferima?? To je samo ucjena kako bi se prihvatili njihovi uvjeti koji ne vrijede za druge ćlanice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije