Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE POSLJEDICE

Trump na udaru zbog klimatskog sporazuma: 'Ako objavi da se želi povući...'

Donald Trump, Donald Tusk
Reuters/Pixsell
01.06.2017.
u 14:30

Trump bi odluku o klimatskom sporazumu, čija je svrha smanjenje emisije stakleničkih plinova, trebao objaviti u 15 sati po mjesnom vremenu

"Molim vas, ne mijenjajte (političku) klimu nagore", tvitao je danas predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk poruku upućenu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Dan ranije predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je Trumpa na to kakve bi posljedice moglo imati povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama.

"Ja se zalažem za transatlantsku suradnju", kazao je na raspravi u Berlinu o budućnosti Europe. "No ukoliko u predstojećim satima ili danima američki predsjednik objavi da se želi povući iz Pariškog sporazuma, dužnost Europe je jasno kazati: Ne ide to baš tako!"

Trump bi odluku o klimatskom sporazumu, čija je svrha smanjenje emisije stakleničkih plinova, trebao objaviti u 15 sati po mjesnom vremenu. U medijima se nagađa da bi se Amerika mogla povući iz sporazuma.

Bijela kuća odbija komentirati takve navode, a njezin glasnogovornik Sean Spicer je samo kazao kako će se Trump o tome izjasniti "u predstojećih nekoliko dana". 

Juncker je istaknuo da klimatske promjene dovode u opasnost 83 države koje bi mogle nestati s lica Zemlje uslijed povećanja razina mora i oceana. 

"Ovdje ne govorimo samo o budućnosti stanovnika Europe, već o budućnosti cjelokupnog stanovništva našeg planeta", upozorio je. 

Upozorio je Trumpa da se iz sporazuma možda neće biti "izvući" tako jednostavno kako on vjeruje.

"Washingtonu će trebati tri do četiri godine da se povuče iz Pariškog sporazuma", kazao je Juncker, dodavši da je vjerovanje po kojemu će SAD jednostavno "nestati" iz sporazuma - netočno.

Komentara 5

Avatar mason
mason
15:04 01.06.2017.

USA se treba povuci iz tog sporazuma a treba i EU..Sve to treba prepustiti mocnoj organizaciji BRICS na nekih 100 godina. Dosta je zapad bio krava muzara.

I1
ing-12345
17:00 01.06.2017.

Polvlačenjem SAD iz klimatskog sporazuma nestaje razlog za davanje ogromnih subvencija (čitaj naših novaca) za takozvanu zelenu energiju raznim kompanijama koje žive samo od tih subvencija.

BE
beeroslaw
21:40 01.06.2017.

evo upravo je pres Trump objavio da povlaci USA iz pariskog klimatskog sporazuma, MAGA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije