Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojica donalda

Tusk poručio Trumpu: Trgujte, a ne ratujte predsjedniče!

Foto: Ryan Remiorz/Press Association/PIXSELL
14.03.2018.
u 16:39

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Europska unija pozvala je u srijedu Sjedinjene Države da obnove pregovore o trgovini umjesto da eskaliraju spor oko carina na metale i automobile.

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu Trumpa da "trguje a ne ratuje".

"Kada se predsjednik žali na previše carina između EU-a i SAD-a, mogu ga razumjeti. Ni mi nismo zadovoljni", rekao je Tusk novinarima u Helsinkiju.

"To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bismo im se trebali vratiti. Trgujte a ne ratujte, g. predsjedniče", poručio je.

Tusk je govorio o planiranom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), pregovori o kojem su zamrznuti nakon Trumpove pobjede 2016.

Europska komisija, koja je pripremila popis američkih proizvoda vrijednih 2,8 milijarda eura na koje bi mogla uvesti carine, također nastupa pomirljivo.

"Ovo nije spor između Europe i Sjedinjenih Država", rekao je potpredsjednik EK Jyriki Katainen u Europskom parlamentu.

"Komisija će se zato usredotočiti na rješavanje problema, umjesto da izaziva nove", rekao je.

Naglasio je da američke tvrtke i obje stranke u Kongresu dijele europsku vjeru u trgovinu po međunarodnim pravilima.

"Želimo ovo raščistiti. Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih će obje strane na kraju shvatiti da nam ne treba i da ne želimo trgovinski rat. Umjesto toga trebali bismo se usredotočiti na poboljšanje naših trgovinskih uvjeta."

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da su uzrok problema s čelikom i aluminijem preveliki proizvodni kapaciteti.

Nakon razgovora s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u subotu kazala je da nije dobila jasna jamstva da će EU biti izuzet iz američkih sankcija.

Pogledajte kojih će 10 država igrati ključnu ulogu ako počne 3. svj. rat:

1/12

Komentara 3

IT
I-To
17:59 14.03.2018.

Nemogu više ovo slušat Europa mora hitno sa USA razgovarati mi smo problem u Europi ovdje su carine za USA robu i do 12 % a za našu robu u Americi samo 2.5 % e sad rezite moželi tako dalje ?

Avatar 123456
123456
19:11 14.03.2018.

g. Trump je potpuno u pravu!!

GE
gemist
11:47 18.03.2018.

EU je u trgovinskom plusu sa SAD i naravno da im ne pašu carine.Onda međusobno ukinite carine na sve proizvode.Uostalom EU namjerava nabiti carine i poreze na one male paketiće do 160kn što građani prek interneta kupuju iz Azije s besplatnom poštarinom,a što je onda to?Tu pa bude Kina i ostali reagirali kad tad nekakvim revanšom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije