Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nepotkupljivi'

Turudić: Nisam igrač HDZ-a! Šeksa poznajem, ali nismo ni prijatelji

'21.10.2009., Zagreb - Sudac Ivan Turudic ispred zgrade Zupanijskog suda na Zrinjevcu.  Photo: Slavko Midzor/24sata'
'Slavko Midzor/24sata'
Autor
Ivanka Toma
17.10.2010.
u 20:08

Stalno mi se imputira da sam HDZ-ov igrač. Ponosni sam branitelj Domovinskog rata, i kada slušam himnu, držim ruku na srcu.

Možete li, nakon optužbi da ste Damira Polančeca osudili po političkom diktatu Vladimira Šeksa, ponovno suditi Polančecu ili eventualno Ivi Sanaderu, a da u javnosti ostavite dojam nepristranog suca?

Smatram da nema nikakva razloga da ne sudim u nekom od tih predmeta. Svaka stranka ima pravo u zakonskom roku tražiti izuzeće suca u čiju nepristranost sumnja, a o njemu odlučuje predsjednica suda. Da su Polančec i njegov odvjetnik sumnjali u mene, mogli su postaviti takav zahtjev, a nisu.

Što je onda cilj optužbi da ste dio političkog komplota izrečenih nakon presude?

Ne želim govoriti o sadržaju same presude jer bi to bilo posve neprimjereno a sve je rečeno u sudnici i biti će pisano obrazloženo. Mislim da je cilj besprizornih, neciviliziranih i neargumentiranih napada zapravo samo sondiranje terena za buduće presude.
Naime, član sudskog vijeća bio je sudac Siniša Pleše, a on idućega tjedna ima pripremno ročište u takozvanom slučaju Reflektori. Moglo bi se zaključiti da je posrijedi pritisak na suca Plešu, a ne treba zaboraviti da je protiv Polančeca podignuta još i optužnica za takozvanu Podravku, i da se i taj predmet također vodi na Županijskom sudu u Zagrebu. Ima mjesta za preispitivanje radi li se o pokušaju prisile prema pravosudnom dužnosniku. Želim poručiti da suce puste da na miru rade svoj posao, a optuženi se neka brane pravnim sredstvima, a ne političkim, parapolitičkim i paraobavještajnim.

Javno ste optuženi da ste produžena ruka Vladimira Šeksa. U kakvim ste odnosima sa Šeksom?


Stalno mi se imputira da sam HDZ-ov igrač. Ponosni sam branitelj Domovinskog rata, i kada slušam himnu, držim ruku na srcu. To je moje pravo i izraz domoljublja te nema nikakve veze s političkim svrstavanjem. Politički stav iskazujem jedino na izborima. O odnosima sa Šeksom mogu reći to da smo dugogodišnji znanci, još iz ratnih dana. Surađivali smo kada sam bio pomoćnik ministra pravosuđa, a i sada smo se znali čuti i razgovarati jer sam član radne skupine za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o DSV-u i Zakona o sudovima. Sreli smo se na svečanoj sjednici Sabora za Dan neovisnosti. Pozdravio sam se s njim kao s desecima drugih političara iz različitih stranaka. To je sve što se tiče naših odnosa.

Jesu li i drugi suci dobri Šeksovi znanci ili znanci drugih političara?

Ne znam, ali zašto ne bi bili? Ja sam rekao povijest svojih odnosa sa Šeksom. No, čudi me silan interes javnosti za moj odnos s njim, a nitko ne pita za odnos drugih sudaca s nekim drugim političarima, druge provenijencije. Imamo suce koji su 1990. bili sekretari partijskog komiteta i nitko im to ne uzima za zlo. Ta činjenica im se i ne treba uzimati kao nešto loše ili dobro.

U kakvim ste odnosima s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem?

U vrlo dobrim kolegijalnim odnosima. Mogli bi se opisati kao i sa Šeksom.

Jeste li izloženi političkim pritiscima?

Ne. Stvari sada nisu kao što su bile devedesetih. Bilo bi licemjerno tvrditi da tada toga nije bilo, pa i u ranim 2000-ima. No, suci su se odupirali, a posljednjih četiri-pet godina političari se boje i spomenuti takvo što. Razvili smo se i osamostalili.

Je li vas se pokušalo podmititi? 

Cijeli intervju dostupan je u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 125

KU
kumajanja
20:26 17.10.2010.

Cestitke sucu za presudu. Neka se i drugi u njega ugledaju.

OB
-obrisani-
07:50 18.10.2010.

tko se buni protiv dvisto bogatih, oni koji nikako nisu mogli biti među bogatima, jer nemaju ni prilike ni dara ali imaju JAL!

ZZ
Zvir Zvirek
20:25 17.10.2010.

vse je to cigan-banda štera je prevzela Horvatsku 90ete i od unda uvela balkansku anarhiju...jadno i nepotrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije