Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslaganje s Erdoğanom

Turski premijer Ahmet Davutoğlu podnosi ostavku

Ahmet Davutoglu
Foto: Reuters/PIXSELL
05.05.2016.
u 14:29

Spekulacije oko ostavke pojavile su se nakon jučerašnjeg Davutoğluova sastanka s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom

Turski premijer Ahmet Davutoğlu izjavio je da daje ostavku na mjesto predsjednika Vlade, ali i vladajuće Stranke pravde i razvitka. Izvanredni kongres stranke održat će se 22. svibnja.

Spekulacije oko ostavke pojavile su se nakon jučerašnjeg Davutoğluova sastanka s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Vjeruje se da se on dulje vrijeme ne slaže s planom predsjednika Erdoğana koji želi uvesti predsjednički sustav.  Davutoğlu je objavio svoju ostavku nakon razgovora s partijskim čelnicima, piše BBC.

Danas ranije tijekom dana, Cemil Ertem izjavio je da izbori za novog čelnika stranke neće uslijediti odmah nakon Davutoğluova odstupanja. Za nacionalnu TV rekao je da će zemlja i ekonomija nastaviti održavati stabilnost i nakon izbora novog premijera koji će preuzeti ured i tješnje surađivati s predsjednikom Erdoğanom.

Nakon što je izabran za predsjednika 2014., Erdoğan je izabrao sveučilišnog profesora i diplomata Davutoğlua da ga naslijedi na čelu Stranke pravde i razvitka. No, Davutogluovo neslaganje s prelaskom na predsjednički sustav i drugim političkim odlukama evidentno je posljednjih mjeseci.

Razvoj događaja dolazi nakon razdoblja povećane nestabilnosti za Tursku koja se nosi s eskalirajućim problemom pobunjenika iz Kurske radničke partije PKK na jednoj strani, dok se s druge strane bori s terorističkim napadima Islamske države te sve vrijeme prihvaća izbjeglice i migrante iz Sirije i srednjoistočnih zemalja.

Turska je dogovorila suradnju s EU oko limitiranja broja izbjeglica koje žele ući u EU na osnovi čega joj je obećana financijska potpora i jednostavnije približavanje europskim integracijama.

Kao nasljednici premijera Davutoğua spominju se ministar prometa Binali Yildrim koji je vrlo blizak s predsjednikom Erdoganom, ali i ministar energetike Berat Albayrak, Erdoganov zet.

>> Turski premijer Davutoglu razmišlja o ostavci zbog sukoba s Erdoganom?

Komentara 8

SS
stojadin_stojko
16:51 05.05.2016.

ostavka je moralni cin...kada bi taki bili i nasi ministri bilo bi jos bolje, naprimjer Milanovic, itd ti ne bi nikada dali ostavke, zamislite da pupovac daje ostavku !? pa to nasi srbi nece nikada docekati

SS
stojadin_stojko
16:52 05.05.2016.

samo pametni ljudi daju ostavke,kada vide da ih ne podrzava vecina

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:30 05.05.2016.

Dobro je i prošao. Slijedećeg vezira će sultan Erdogan zadaviti ili mu odrubiti glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije