Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILIKA I ZA HRVATE

Turski kao strani jezik zamisliv u austrijskim školama

turska zastava
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.06.2014.
u 15:47

"Zbog čega bi francuski ili latinski bili vredniji nego bosanski / hrvatski / srpski, poljski ili primjerice turski?"

Austrijska ministrica unutarnjih poslova iz Narodne stranke (ÖVP) Johanna Mikl-Leitner može si zamisliti turski kao strani jezik na maturi u austrijskim školama.

„Ako se ga uči kao strani jezik, ne vidim problem“, rekla je ministrica dodavši kako bi za nju bilo „nezamislivo maturirati na turskom umjesto njemačkom, odnosno da njemački kao predmet bude zamijenjen turskim ili da se cijela matura polaže na turskom umjesto na njemačkom“.

Za „narodnjake“ koji su na vlasti sa socijaldemokratima vrijedi pravilo da „njemački ima apsolutni prioritet“, izvještava austrijska novinska agencija APA. Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) protiv je toga i upozorava da bi to bila „pljuska dosadašnjim integracijskim naporima“. Napominje da bi uvođenje turskog kao predmeta na maturi znatno narušilo ugled gimnazijama i drugim vodećim austrijskim školama. Udruga „Gospodarstvo za integraciju“ ne vidi razloga za uzbunu zbog mogućeg uvođenja turskog kao stranog jezika na maturi.

„Zbog čega bi francuski ili latinski bili vredniji nego bosanski / hrvatski / srpski, poljski ili primjerice turski? – rekli su APA-i predstavnici navedene austrijske udruge. Sličnoga mišljenja su očito i austrijski ministar vanjskih poslova i integracije, narodnjak, Sebastian Kurz te ministrica za obrazovanje, socijaldemokratkinja Gabriele Heinisch-Hosek koji su na marginama sastanka Vijeća austrijskih ministara u srijedu dali na znanje da ne bi imali ništa protiv turskog kao stranog jezika na maturi.

„Samo zato jer Erdogan dolazi u Austriju, ne trebamo sada dozvoliti da nam se nameće bilo kakvu rasprava, rekao je konzervativni potkancelar i ministar financija Michael Spindelegger na pressici održanoj nakon Ministarskog vijeća.

Savezni kancelar, socijaldemokrat, Werner Faymann nije uopće želio raspravljati o toj temi napomenuvši da područje obrazovanja prepušta nadležnoj ministrici. Nadležna ministrica Heinisch.Hosek je ukazala na to da takova ponuda već i sada postoji u sklopu austrijskog obrazovnog sustava odnosno školske autonomije, i to u svim vrstama škola. Zbog čega se ta mogućnost tako malo koristi u praksi i ministrici, očito nije jasno.

Nadovezavši se na svoju austrijsku kolegicu ministar Kurz je istako kako je već sada u austrijskim školama moguće iz čak deset različitih jezika izabrati jedan od njih kao drugi strani jezik na maturi. Međutim, hrvatski jezik je, u ovoj alpskoj zemlji znatno složenije pitanje, kako se može čuti među austrijskim Hrvatima i hrvatskim Udrugama u Austriji, jer ga se i nakon više od dva desetljeća samostalnosti Republike Hrvatske trpa u zajednički koš s bosanskim i srpskim jezikom u vidu umjetno stvorene nastavne tvorevine B/H/S (bosansko/hrvatski/srpski), koja se predaje ne samo u austrijskim školama nego i na Katedri za slavistiku bečkog Sveučilišta.

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
16:09 11.06.2014.

Sulejman nije uspio osvojiti Beč, ali će ga osvojiti gastarbeiteri. Prvo će uvesti turski jezik kao strani jezik na maturi, a kroz koju godinu turski može postati i službeni jezik u Austriji i još nekim europskim zemljama.

AA
aabbcc
18:21 13.06.2014.

Nije lose radi onih koji idu tamo na god. odmore ali danas je ipak kao drugi jezik bolji arapski ili ruski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije