Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOTERMALNA ELEKTRANA

Turski investitor Balat: Elektrana se zove Velika 1, jer će uslijediti Velika 2, Velika 3...

Svečano otvorenje prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj s binarnom tehnologijom
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/17
19.11.2019.
u 14:09

Nakon što je otvorio čak pet elektrana ove vrste u Turskoj, odlučio se na proširenje u Hrvatsku, točnije Bjelovar.

Velika 1, naziv je prve hrvatske geotermalne elektrane otvorene danas u mjestu Ciglena, nekoliko kilometara udaljenom od Bjelovara. Najveća je to geotermalna elektrana s binarnom tehnologijom u cijeloj Europi, a energijom može opskrbiti čak 29 tisuća kućanstava. U nju je turski investitor Muharrem Balat, nositelj grupacije MB Holding, uložio nevjerojatnih 325 milijuna kuna.

Naime, nakon što je otvorio čak pet elektrana ove vrste u Turskoj, odlučio se na proširenje u Hrvatsku, točnije Bjelovar.

– Ovo je jedan od trenutaka koji ću pamtiti cijeli život. Geotermalne elektrane najvažnije su kada je riječ o obnovljivim vrstama energije jer je to bazna energija, ne treba ni sunce ni vjetar, a 365 dana u godini, 24 sata na dan proizvodi energiju – objasnio je Balat rekavši kako je svjestan da je hrvatska prepuna obnovljivih izvora energije koje treba iskoristiti.

Inače, bjelovarski kraj poznat je po velikim mogućnostima kada je u pitanju geotermalna energija još otkad su 80-ih godina, prilikom istraživanja nalazišta nafte, slučajno naišli na ono što se danas zove bjelovarska poddepresija. Podzemlje koje sadrži vrelu vodu temperature između 180 i 200 Celzijevih stupnjeva, a čija toplina, točnije para, pokreće turbine elektrane i tako proizvodi električnu energiju. Upravu tu energiju crpit će Velika 1 i to s nevjerojatne dubine od 2800 metara i proizvoditi 10 MW električne energije. Osim izvanrednih prirodnih pogodnosti koje je našao ovaj turski investitor, još je jedan razlog zašto je izabrao baš Hrvatsku.

– Teško mi je objasniti koliko cijenim hrvatsku, vašu demokraciju i poštenje, ali posebnu ljubav osjećam prema ljudima. Naime, kada sam išao u srednju školu, bilo je obavezno nositi kravate, što bih ja mahom zaboravljao, a zbog strogih pravila škole bez kravate nije bilo moguće na nastavu. Na moju sreću kao podvornik u školi radio je Hrvat, zvao sam ga ujko Hrvat, koji bi uvijek za mene, ali i ostalu djecu imao kravate i nesebično nam ih je posuđivao. Želim da i vi gledate na mene kao na svog brata, a možete biti sigurni da će se ulaganja nastaviti – sentimentalan je bio Balat.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je s Muharremom Balatom prerezao vrpcu. Ćorić je u govorio rekao kako će investitora Blata držati za riječ te da će uvijek biti spremni za suradnju s tom grupacijom. 

Komentara 6

IN
inot
13:08 19.11.2019.

pohvalno

MA
Markos
16:13 19.11.2019.

Bravo! Samo dalje!

PA
PaterT
16:38 19.11.2019.

Placeno subvencijama gradjana RH za obnovljive izvore u racunima HEP-a; od penzica pa navise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije