Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTANBUL

Turski Doktor Frankenstein pušten nakon saslušanja

Jusuf Sonmez
AFP
12.01.2011.
u 07:56

Eulexov tužitelj želi ispitati Sonmeza. On je i dalje okrivljen u kaznenom predmetu u vezi sa slučajem klinike ‘Medicus’ i trgovine organima na Kosovu - poručuju iz misije

Sud u Istanbulu pustio je na slobodu doktora Jusufa Sonmeza, desetak sati nakon što je uhićen u svojoj luksuznoj vili u Istanbulu na osnovi tjeralice Interpola koji ga traži zbog sumnje da je organizirao mrežu trgovine ljudskim organima na Kosovu.

Tužitelju Eulexa bit će omogućeno da Sonmenza ispita u Turskoj. Turski mediji pišu kako ta zemlja ne izručuje svoje državljane drugim državama, već u zemlji pokreće eventualne sudske postupke protiv svojih građana.

- Nije bilo nikakve trgovine organima. Vjerujem u pravnu državu i pušten sam pošto sam dao izjavu - rekao je Sonmez nakon saslušanja na turskom sudu, prenosi B92.

Glasnogovornica Eulexa Irina Gudeljević, kaže da je rano govoriti o mogućnosti ustupanja slučaja turskom pravosuđu.

- Eulexov tužitelj želi ispitati Sonmeza. On je i dalje okrivljen u kaznenom predmetu u vezi sa slučajem klinike ‘Medicus’” - kaže ona.

Sonmeza se sumnjiči da je izveo više desetaka operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže koja je trgovala ljudskim organima. Tužitelj Eulexa Jonathan Ratel rekao je da su siromašnim ljudima (iz Turske, Rusije, Moldavije ili Kazahstana), koji su transportirani na Kosovo, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu i presađivani bogatim pacijentima, najčešće iz Izraela, Kanade, Njemačke i Poljske. Ratel je ustvrdio da je u osam mjeseci rada te klinike u 2008. godini tridesetak žrtava ostalo bez bubrega.

Ratel je 7. siječnja u Prištini nastavio saslušanje sedmoro ljudi s Kosova koji su optuženi da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine organima. Kao ključnog kirurga u operacijama koje su obavljane u privatnoj klinici Medicus u Prištini Ratel je naveo upravo Sonmeza.

Istraga otvorena 2008.

Prema optužnici koja je podignuta potkraj prošle godine, Sonmezova uloga u klinici Medicus postala je razvidna kada je policija upala u kliniku u studenom 2008. godine. Istraga je otvorena neposredno nakon što se Turčin Altun onesvijestio u prištinskoj zračnoj luci. Na tijelu mu je pronađena svježa rana na abdomenu, a policiji je izjavio da mu je ukraden bubreg. U postupku koji je pokrenut, Lutfi Dervishi, kosovski urolog koji je zajedno sa sinom osnovao kliniku Medicus, izjasnio se nevinim, kao i četiri anesteziologa i bivši tajnik u kosovskom ministarstvu zdravstva.

Dervishi još radi u prištinskoj Sveučilišnoj bolnici te u jednoj drugoj klinici, pisao je Guardian u prosincu. Taj se britanski list široko pozabavio trgovinom organima na Kosovu neposredno nakon izvješća Dicka Martyja, posebnog izvjestitelja Vijeća Europe. Marty je u svom izvješću, koje je razbjesnilo kosovski vrh, trgovinu organa u Medicusu prozvao nastavkom trgovine organa koja se, tvrdi, odvijala u vrijeme rata na Kosovu pod izravnim nadzorom OVK i njihova vođe Hashima Thaqija. Navodno još iz tog vremena traju veze Sonmeza i vrha OVK. Thaqi je oštro opovrgnu bilo kakvu svoju umiješanost u trgovinu.

Ključna figura ilegalnog tržišta više od 10 godina

Za Sonmezom je bila raspisana tjeralica Interpola. U Turskoj je taj 53-godišnji kirurg višekratno bio privođen zbog trgovine organima, ali je za sve optužbe amnestiran.  Tamošnji su ga mediji nazvali turskim Doktorom Frankensteinom. Novinari Guardiana navode da je Sonmez ključna figura ilegalnog tržišta organima već više od 10 godina. Prema obavještajnim izvorima tog lista, Sonmez je prošle godine u Azerbajdžanu obavljao transplantacije bubrega u bolnici u Bakuu. Spominju se i njegove veze s Ukrajinom te Ekvadorom.

Komentara 144

SL
slovenija
21:00 12.01.2011.

Kako stvari stoje uskoro Ameri idu sa Kosova. Tada će tamo biti jako veselo kad se Srbovi vrate.

OB
-obrisani-
18:40 12.01.2011.

potencijalni davatelj je svaki državljanin RH preciznije...

OB
-obrisani-
23:45 12.01.2011.

http://golubovi.magix.net/website/golubovi__prodaja.5.html#5 prouči malo dok se vratim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije